skip to Main Content

Clostridium difficile

Clostridium-difficile

Clostridium difficile (C. difficile) is een schadelijke variant van de veel voorkomende darmbacterie Clostridium. C. difficile is een anaerobe, sporenvormende bacterie die diarree kan veroorzaken bij verstoring van de normale darmflora. De bacterie produceert twee toxinen: enterotoxine en cytotoxine. Diarree wordt vooral veroorzaakt door de stof enterotoxine. C. difficile kan veel schade veroorzaken en zelfs de dood tot gevolg hebben. De klasse Clostridium bestaat, naast deze schadelijke C. difficile, ook uit gunstige bacteriesoorten die in grote getalen aanwezig zijn in de darm. Normale ontlasting bevat 1.0·10^9 tot 1.0·10^10 bacteriën per gram ontlasting. Clostridium soorten nemen 30% van de darm microbiotica voor hun rekening.

Symptomen van een infectie met Clostridium difficile

Een infectie met Clostridium difficile geeft de volgende symptomen:

  • Diarree. Bij milde diarree heeft men drie per dag gedurende twee of meer dagen last. In milde gevallen zijn er buikkrampen en gevoeligheid van de buik. Bij een ernstige infectie heeft men 10 tot 15 keer per dag last van waterige diarree.
  • Buikkrampen, pijn en een opgezwollen buik
  • Bloed of pus in de ontlasting
  • Misselijkheid
  • Gewichtsverlies
  • Uitdroging die een ziekenhuisopname noodzakelijk maakt
  • Koorts
Clostridium difficile thumbnail e

Wij raden de volgende testen aan:

Aantal infecties met Clostridium difficile per jaar

Elk jaar zijn er meer dan een half miljoen mensen die met C. difficile besmet worden. De laatste jaren zijn de infecties met C. difficile frequenter, ernstiger en moeilijker te behandelen. Uit onderzoek in ziekenhuizen blijkt dat er per 10.000 opnames 18 mensen positief testen op Clostridium difficile. De infectie komt ook buiten zorginstellingen voor, vooral bij oudere patiënten met diarree.

Diagnose Clostridium difficile

Je kunt gemakkelijk en snel C. difficile-toxinen meten in de ontlasting. Detectie van C. difficile-toxinen in feces wordt gedaan door een immuno-assay.

Risicofactoren op een infectie

De kans op een infectie wordt vergroot door:

  • Het gebruik van maagzuurremmers.
  • Een lage weerstand. Mensen met een goed afweersysteem hebben weinig last van een infectie, maar ouderen en mensen met een zwakke gezondheid kunnen de giftige stoffen niet afbreken.

Preventie

Men kan een besmetting met deze bacterie in het ziekenhuis oplopen, of door contact met bijvoorbeeld een familielid. De verspreiding van C. difficile verloopt via besmette voorwerpen en oppervlakken. Daarom moet er veel aandacht besteed worden aan het schoonhouden van de omgeving. Sporen zijn bestand tegen uitdroging, verhitting en chemische stoffen. Ze kunnen dus achterblijven in badkamers, nachtkastjes, thermometers en dergelijke.

Behandeling

De behandeling van een acute C. difficile-infectie bestaat uit het voorschrijven van orale antibiotica (metronidazol, vancomycine). Deze antibiotica zijn specifiek gericht tegen deze bacterie. Naast het innemen van antibiotica is het belangrijk dat de darmflora zich weer kan herstellen. De darmflora kan zich onder andere herstellen door te stoppen met het gebruik van onnodige antibiotica. Wanneer er een ander antibioticum gebruikt wordt, dan dient men hier alleen in overleg met een arts mee te stoppen. Een probioticum kan een gunstig effect op de darmflora.

Over darmklachten.nl

Darmklachten.nl is een initiatief van MGlab&Advies, een laboratorium dat gespecialiseerd is in ontlastingsonderzoek. …lees verder

MGLAB LOGO TEKST 2022

Ontdek de oorzaak van uw darmklachten en start met de oplossing

Back To Top
Test aanvragen
Consult plannen