skip to Main Content

Giardia lamblia

Giardia lamblia

Giardia lamblia (G.lamblia) is een eencellige parasiet die de wand van de dunne darm kan beschadigen. Een belangrijke functie van de dunne darm is het opnemen van voedsel. Een besmetting met Giardia lamblia zorgt dan ook voor een verminderde voedselopname. Voedsel komt dan deels onverteerd naar buiten in de vorm van een brijachtige ontlasting of diarree. Bij een besmetting met deze eencellige parasiet worden er ook minder mineralen, zoals ijzer, opgenomen. IJzergebrek veroorzaakt bloedarmoede, wat weer vermoeidheid als gevolg heeft.

Symptomen van een besmetting met Giardia lamblia

Veel klachten die zich bij een besmetting met deze parasiet voordoen zijn:

  • Buikklachten
  • Diarree
  • Vermoeidheid

Giardia lamblia in content

Symptomen bij kinderen

De parasiet zorgt ervoor dat er minder voedsel door het lichaam opgenomen kan worden. Hierdoor kan er verzwakking en vermagering optreden. De gevolgen van voedselverlies en diarree zijn voor kinderen groter dan voor volwassenen, omdat dit een groeiachterstand kan veroorzaken. Een infectie met G.lambia kan ook de darm beschadigen. Hierdoor neemt de kans op het ontstaan van voedselallergieën, met name koemelkeiwit-allergie, toe. In de praktijk komt het ook nog weleens voor dat er glutenintolerantie optreedt na een infectie met G.lamblia.

Testen en diagnose

De diagnose kan worden gesteld door de parasiet in de verse ontlasting, door middel van microscopisch onderzoek, op te sporen. Het is ook mogelijk om een gentechniek te gebruiken en zo G.lamblia aan te tonen. Er wordt dan gebruik gemaakt van de Polymerase Chain Reaction (PCR). Er wordt met deze techniek een kenmerkend stukje DNA van deze parasiet uit de ontlasting gehaald, dit stukje wordt vele malen vermenigvuldigd en kan zo gemeten worden. Beide methoden zijn geschikt om G.lamblia in de ontlasting op te sporen, ook als de parasieten al zijn afgestorven.

Oorzaken en risicofactoren

Een besmetting met G.lamblia loopt men op door contact met de ontlasting van mensen die besmet zijn. De parasiet vormt cysten die buiten het lichaam intact blijven. Kinderen raken het vaakst besmet met G.lamblia. In Nederland zijn bij darmklachten ongeveer 5% van de kinderen besmet, in Europa varieert dit tussen de 5 en de 15%. Ongeveer 2% van de volwassenen is besmet. In ontwikkelingslanden kom de parasiet vaker voor.

De meeste mensen lopen een besmetting op het kinderdagverblijf op. Wanneer er twee of meer kinderen besmet zijn, moet de GGD gewaarschuwd worden. Als er een kind besmet is met G.lamblia, zijn vaak meerder personen binnen het gezin ook met deze parasiet besmet. Het is daarom belangrijk om alle gezinsleden te onderzoeken op een infectie. Alle besmette personen kunnen daarna het beste tegelijkertijd behandeld worden.

Behandeling

Er zijn een aantal mogelijkheden om een infectie met G.lamblia te behandelen. Deze mogelijkheden zijn:

  • Afwachten. In sommige gevallen zijn de klachten bij kinderen slechts tijdelijk. Als een infectie met G.lamblia door het lichaam zelf overwonnen wordt, dan verbetert de immuniteit van het lichaam, waardoor de kans op herbesmetting afneemt.
  • Medicijnen. Als de klachten bij kinderen en volwassenen aanhouden, dan gaat men over tot medicinale behandeling, een infectie met G.lamblia kan namelijk ernstige gevolgen hebben. De huisarts zal medicatie voorschrijven, de standaardbehandeling is Flagyl. Een alternatief is Fasigyn dat eenmalig en in een hoge dosering wordt voorgeschreven.
  • IJzer. Neem geen extra ijzer in het geval van bloedarmoede. Wel zink, zink verbetert de weerstand.
  • Voeding. Laat melkproducten en brood weg uit uw dieet. Stimuleer het immuunsysteem en verbeter de darmflora door veel groenten en producten als zeewier te eten. Daarnaast worden shiitake paddenstoelen en kruiden aanbevolen. Bouillon die u trekt van beenderen verbetert de weerstand.
  • Gezin. Het wordt aanbevolen om het hele gezin te testen en tegelijkertijd te behandelen.
  • Herhalingstest. Een nacontrole volgt een week na de kuur.
  • Hygiëne. De parasiet is vooral bij kleine kinderen heel besmettelijk, men moet strenge maatregelen nemen om anderen te beschermen.
  • Behandeling met natuurlijke producten. De slagingskansen van een natuurlijke behandeling van een infectie met G.lamblia zijn niet bekend. Wel zijn er studies uitgevoerd die er op wijzen dat deze behandeling zou kunnen werken. De gegevens die hieronder staan gelden voor volwassenen, niet voor kinderen.
  • 1. Anethum graveolens (dille) 1 ml water extract bereiden door 200 ml water te koken met 20 gr droge bladeren. Vervolgens 10 minuten in laten koken tot er 100 ml water over is en af laten koelen. Men dient 1 ml 3 maal daags in te nemen.
  • 2.Ayurvedische middelen, 225 mg per kg lichaam gewicht:
    • 1. Pippali rasayana poeder
    • 2. Piper longumb poeder
    • 3 Butea monosperma
  • 3.Berberine: 3 maal daags 100 mg innemen.
  • 4.Knoflook.

Preventie tegen een infectie met deze darmparasiet

G.lamblia wordt net als andere parasieten overgedragen door contact met ontlasting. Lang niet iedereen ontwikkelt echter klachten bij een besmetting met deze parasiet. Omdat Giardia lamblia langere tijd buiten het lichaam kan overleven is een goede hygiëne belangrijk. De enige manier om de verspreiding van schadelijke organismen te voorkomen is door de handen goed te wassen, dit in combinatie met het goed schoonhouden van de kraan en deurknop van het toilet.

Over darmklachten.nl

Darmklachten.nl is een initiatief van MGlab&Advies, een laboratorium dat gespecialiseerd is in ontlastingsonderzoek. …lees verder

MGLAB LOGO TEKST 2022

Ontdek de oorzaak van uw darmklachten en start met de oplossing

Back To Top