Definitie overgewicht
Er is sprake van overgewicht als de massa van het lichaam te hoog wordt en deze toename het gevolg is van een stijging van het lichaamsvet. Overgewicht wordt zichtbaar omdat het buikvet toeneemt. Als iemand een BMI van 25 of hoger heeft, spreken we van overgewicht. Bij obesitas, een ernstige vorm van overgewicht, is de BMI 30 of hoger. 55% van de Nederlandse vrouwen boven de 50 jaar heeft officieel overgewicht, bij mannen is dit zelfs 64%.
Bepaling van het vetpercentage
Het buikvet is niet alleen aan de buitenkant zichtbaar. Er bevindt zich ook veel buikvet onder de buikspieren, rond de darmen, in het lichaam. Er zijn meerde manieren om het vetpercentage vast te stellen. De meest gebruikte formule om overgewicht vast te stellen is door de BMI uit te rekenen. Bij een lengte van 175cm (1.75 meter) en een gewicht van 75 kg is de formule om de BMI uit te rekenen: 75 : (1.75)² = 75 : 3.06 = 24,5. Als u liever een stappenplan gebruikt om de BMI uit te rekenen, dan zou u het zo kunnen doen:
- Neem de lichaamslengte in meters
- Vermenigvuldig de lichaamslengte in meters
- Neem het lichaamsgewicht in kilo’s en deel dit door het getal dat u in stap twee hebt gekregen.
Het berekenen van de BMI is echter misleidend. Het ideale gewicht van bovenstaande persoon zou rond de 65 kg zijn. Volgens de BMI-maatstaf zou zij met een BMI van 24.5 ongeveer 10 kg te zwaar zijn, tenzij u een body builder bent en helemaal geen buikvet hebt. Het meten van het vetpercentage is een betere maatstaf om het vetgehalte vast te stellen, zeker wanneer dit wordt bezien in het licht van de verhouding tussen de heupomtrek en de taille. Bij vrouwen wordt de omtrek van de taille gedeeld door de heupomtrek. Bij een normaal gewicht is dit getal kleiner dan 0,75, superslanke vrouwen hebben een heupomtrek/taille-verhouding van 0,7. Bij mannen hoort deze verhouding ongeveer uit te komen op 0,85.
Wij raden de volgende testen aan:
Symptomen obesitas
Obesitas is niet alleen maar een cosmetisch probleem, hoewel mensen daar ook veel last van kunnen hebben. Overgewicht verhoogt het risico op ziekten, zoals diabetes, en brengt gezondheidsproblemen met zich mee. Buikvet produceert de ontstekingsmarker TNF-alfa en tast de bloedvaten aan. Een toename van buikvet is een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en vermoeidheid. De meeste mensen met overgewicht hebben darmklachten. Symptomen van darmklachten die door overgewicht veroorzaakt worden:
- Maagbranden, reflux of zure oprispingen
- Winderigheid
- Slechte vertering
- Constipatie
- Diarree
- Galklachten
- Toename Candida in de darm of vagina
Overgewicht gaat bijna altijd samen met hoge insulinewaarden. Zetmeel bevat grote hoeveelheden glucose, deze glucose wordt in het bloed opgenomen en zorgt er vervolgens voor dat de insulinespiegels stijgen.
Testen op darmklachten die veroorzaakt worden door overgewicht
Om te achterhalen of darmklachten worden veroorzaakt door overgewicht zijn de volgende testen beschikbaar:
- Verteringsmarkers: vet en zetmeel
- Darmflora pakket, sIgA en calprotectine
- Candida-test
- Verteringstest
- Enterotypen
- Microbioom
- Galzouten
- TNF-alfa
Risicofactoren overgewicht
Overgewicht kan veroorzaakt worden door een tal van oorzaken. Er zijn echter wel een aantal risicofactoren aan te wijzen die de kans op overgewicht doen toenemen:
- Aanleg om overgewicht te krijgen.
- Consumptie van zetmeelrijk en vet voedsel.
- Ongezonde eetgewoonten, aangeleerd in het gezin.
- Een bepaald profiel darmbacteriën, zie enterotypen .
- Gebrek aan beweging.
- Blootstelling aan chemische stoffen.
- Zwangerschap. Sommige vrouwen komen aan en vinden het moeilijk dit gewicht te verliezen nadat de baby is geboren.
- Stoppen met roken.
- Door slaapgebrek of juist het krijgen van teveel slaap kunnen veranderingen in de hormonen ontstaan die de eetlust doen toenemen.
- Bepaalde medicijnen, zoals antidepressiva, anti-epileptica, anti psychotische medicatie, steroïden en bètablokkers.
- Medische factoren zoals een lage schildklieractiviteit.
Over darmklachten.nl
Darmklachten.nl is een initiatief van MGlab, een laboratorium die gespecialiseerd is in ontlastingsonderzoek. …lees verder