Home/Aandoeningen/Wormen in de darmen

Wormen in de darmen

Een aantal wormen kunnen bij de mens in de darmen aanwezig zijn. Het worden dan meercellige parasieten genoemd. Het woord “parasiet” is afgeleid van twee Griekse woorden. “Para” (naast) en “sitos” (voedsel). Meer letterlijk gezien gaan deze woorden over een persoon die aan de tafel van een ander aanschuift en met diegene mee eet. Wormen doen eigenlijk hetzelfde. Ze kunnen in de darm voedsel aan het lichaam onttrekken en dit kan voor vermagering zorgen. Mensen raken besmet met de eitjes van de worm. Deze ontwikkelen zich vervolgens in de darm tot larven en worden uiteindelijk volwassen wormen. De volwassen wormen leggen op hun beurt weer eitjes die via de ontlasting naar buiten komen. Deze eitjes zijn met het blote oog niet zichtbaar.

Darmklachten die door wormen worden veroorzaakt

Wormen die zich in de darmen bevinden, kunnen darmklachten veroorzaken. De klachten die wormen kunnen veroorzaken zijn:

  • Buikpijn
  • Misselijkheid
  • Vermagering

Soorten wormen

De meest voorkomende worm die in de darmen wordt aangetroffen is de aarsmade. Naast de aarsmade kunnen ook andere wormen in de darm aanwezig zijn, zoals de:

  • Zweepworm (Trichuris)
  • Spoelworm (Ascaris)
  • Mijnworm (Ankylostoma)

Deze wormen zijn echter zeer zeldzaam.

De zweepworm (Trichuris trichiura)

Een besmetting met deze worm levert in de regel geen ziekteverschijnselen op. De eitjes van deze worm komen, onder onhygiënische omstandigheden, via het voedsel het lichaam binnen. Men kan in sommige gevallen ook besmet raken door contact met varkens, honden, of door het eten van vlees dat nog niet gaar is.

De spoelworm (Ascaris lumbricoides)

Waarschijnlijk heeft een kwart van de wereldbevolking een besmetting met de spoelworm. Een volwassen worm legt veel eitjes die met de ontlasting naar buiten komen. Een infectie in Europa levert bijna geen ziektebeelden op en komt bovendien maar weinig voor.

De hondenspoelworm (Toxocara canis)

Ongeveer 5% van de volwassen honden en 15–36% van de volwassen zwerf- en kennelhonden zijn met de hondenspoelworm, Toxocara canis besmet. Mensen raken meestal besmet door contact van de handen met de ontlasting van honden. De meest voorkomende besmettingsbronnen zijn dan ook zandbakken, speeltuinen, parken en tuinaarde.

De mijnworm (Ankylostoma duodenale)

Een besmetting met de mijnworm wordt vaak opgelopen in tropische landen. Sommige mensen krijgen last van jeuk, de darmklachten die deze worm veroorzaakt zijn over het algemeen mild. Een belangrijk gevolg van besmetting met de mijnworm kan bloedarmoede zijn.

De Lintworm (Taenia solium)

De lintworm is een worm die vooral bij varkens voorkomt. Een besmetting met de lintworm kan alleen in het buitenland opgelopen worden. De worm wordt overgedragen door de ontlasting en door onvoldoende verhit varkensvlees. De symptomen van een besmetting met de lintworm zijn een pijnloze zwelling van de huid, of knobbeltjes onder de huid.

De haringworm (Anisakis)

Anisakis soorten komen voor in zeevissen, zoals kabeljauw, makreel en haring. De worm kan darmklachten veroorzaken.

Test op wormeieren

Wormen en hun eieren kunnen onder de microscoop worden geïdentificeerd. Dit doet men door ontlasting naar het laboratorium te sturen. In het laboratorium wordt er onder de microscoop naar wormeieren gezocht. Soms zien mensen regelmatig draadachtige structuren in de ontlasting die op wormen lijken. Als men een worm, of een draadachtige structuur ziet, wordt geadviseerd dit niet weg te spoelen, maar om dit in een glazen potje naar het laboratorium over te laten brengen. In veel gevallen ziet men in het laboratorium slijmvlies draden die op wormen lijken, maar die onder de microscoop andere structuren hebben dan die bij een worm voorkomen.

Bestel de test

Risico op een besmetting met wormen

Een besmetting met wormen kan plaatsvinden via dieren en het eten van onvoldoende verhit varkens- en rundvlees. Ongewassen groenten en fruit kunnen echter ook eitjes van wormen bevatten. Besmette personen kunnen de eitjes weer overdragen als ze hun handen niet goed wassen. In de tropen komen wormen voor die het huis binnen dringen, maar deze komen in Nederland niet voor.

Freshly washed rome beauty apples

Ontdek de oorzaak van uw darmklachten en start met de oplossing

Vraag meteen een test aan

Kies voor darmklachten.nl

  • Sinds 2005 34.150 aanvragen
  • Betrouwbare uitslag door een arts
  • +50% wordt een oorzaak gevonden
S. van As Alle informatie en adviezen, die aanleiding vormen voor het aanvragen van onderzoeken op Darmklachten.nl, zijn geschreven door drs. S. van As, arts. De resultaten van de onderzoeken worden door drs. S. van As, arts voorzien van een op maat geschreven interpretatie.

Artikelen

Vraag meteen een test aan

Over darmklachten.nl

Darmklachten.nl is een initiatief van MGlab, een laboratorium die gespecialiseerd is in ontlastingsonderzoek. …lees verder

onderzoek

[tmls_saved id=”10264″]