skip to Main Content

Wormen in de darmen

Wat doen wormen in de darmen?

Er zijn een aantal wormen die bij de mens in de darmen aanwezig kunnen zijn. Het worden dan meercellige parasieten genoemd. Het woord “parasiet” is afgeleid van twee Griekse woorden: “para” (naast) en “sitos” (voedsel). Meer letterlijk gezien gaan deze woorden over een persoon die aan de tafel van een ander aanschuift en met diegene mee eet. Wormen in de darmen doen eigenlijk hetzelfde. Zo kunnen ze voedsel aan het lichaam onttrekken en kan dit voor vermagering zorgen. Mensen raken besmet met de eitjes van de worm. Deze ontwikkelen zich vervolgens in de darm tot larven en worden uiteindelijk volwassen wormen in de darmen. De volwassen wormen leggen op hun beurt weer eitjes die via de ontlasting naar buiten komen. Deze eitjes zijn met het blote oog niet zichtbaar. Wij leggen je uit welke klachten en symptomen dit met zich mee brengt.

Wormen in de darmen symptomen

Heb jij of je kind wormen in de darmen? Wormen die zich in de darmen bevinden kunnen darmklachten veroorzaken. Hoe herken je bij jezelf of je kind wormen in de darmen? Dan moet je letten op de volgende symptomen:

  • Buikpijn
  • Misselijkheid
  • Vermagering
  • Jeuk
whipworm

Wij raden de volgende testen aan:

Soorten wormen in de darmen

De meest voorkomende worm die in de darmen wordt aangetroffen is de aarsmade. Naast de aarsmade kunnen ook andere wormen in de darmen aanwezig zijn. Deze wormen zijn echter zeer zeldzaam. Dit zijn de:

  • Zweepworm (Trichuris)
  • Spoelworm (Ascaris)
  • Mijnworm (Ankylostoma)

Hieronder lees je meer over de verschillende soorten wormen die in darmen kunnen voorkomen.

De zweepworm (Trichuris trichiura)

Een besmetting met deze worm levert in de regel geen ziekteverschijnselen op. De eitjes van deze worm komen, onder onhygiënische omstandigheden, via het voedsel het lichaam binnen. Men kan in sommige gevallen ook besmet raken door contact met varkens, honden, of door het eten van vlees dat nog niet gaar is.

De spoelworm (Ascaris lumbricoides)

Waarschijnlijk heeft een kwart van de wereldbevolking een besmetting met de spoelworm. Deze worm legt in je darmen veel eitjes die met de ontlasting weer naar buiten komen. Een infectie in Europa levert bijna geen klachten op en komt bovendien weinig voor.

De hondenspoelworm (Toxocara canis)

Ongeveer 5% van de volwassen honden en 15-36% van de volwassen zwerf- en kennelhonden zijn met de hondenspoelworm Toxocara canis besmet. Mensen raken meestal besmet met deze wormen in darmen door contact van de handen met de ontlasting van honden. De meest voorkomende besmettingsbronnen zijn dan ook zandbakken, speeltuinen, parken en tuinaarde.

De mijnworm (Ankylostoma duodenale)

Een besmetting met de mijnworm wordt vaak opgelopen in tropische landen. Sommige mensen krijgen bij deze wormen in de darmen klachten als jeuk. De darmklachten zijn over het algemeen mild bij deze worm. Een belangrijk gevolg van besmetting met de mijnworm kan bloedarmoede zijn.

De lintworm (Taenia solium)

De lintworm is een worm in de darmen de vooral bij varkens voorkomt. Een besmetting met de lintworm kan alleen in het buitenland opgelopen worden. De worm wordt overgedragen door de ontlasting en door onvoldoende verhit varkensvlees. Deze worm in de darmen brengt klachten als een pijnloze zwelling van de huid of knobbeltjes onder de huid.

De haringworm (Anisakis)

De haringworm of Anisakis is een soort worm die vooral voorkomt in zeevissen, zoals kabeljauw, makreel en haring. Deze worm in de darmen kan darmklachten veroorzaken.

Risico op een besmetting met wormen in de darmen

Een besmetting met wormen kan plaatsvinden via dieren en het eten van onvoldoende verhit varkens- en rundvlees. Ongewassen groenten en fruit kunnen echter ook eitjes van wormen bevatten. Besmette personen kunnen de eitjes weer overdragen als ze hun handen niet goed wassen. In de tropen komen wormen voor die het huis binnen dringen. Deze komen niet in Nederland voor.

Uzelf of uw kind testen op wormen in de darmen

Wormen en hun eieren kunnen onder de microscoop worden geïdentificeerd. Dit doet men door ontlasting naar het laboratorium te sturen. In het laboratorium wordt er onder de microscoop naar wormeieren gezocht. Soms zien mensen regelmatig draadachtige structuren in de ontlasting die op wormen lijken. Als men een worm, of een draadachtige structuur ziet, wordt geadviseerd deze niet weg te spoelen. Doe die in een glazen potje en laat dit naar het laboratorium overbrengen. In veel gevallen ziet men in het laboratorium slijmvlies draden die op wormen lijken, maar die onder de microscoop andere structuren hebben dan die bij een worm voorkomen. Heb je klachten of symptomen die horen bij wormen in de darmen? Bij ons kun je eenvoudig een test bestellen om jezelf of je kind op wormen in de darmen te testen. De ontlasting wordt dan getest op alle bovenstaande wormeieren.

Over darmklachten.nl

Darmklachten.nl is een initiatief van MGlab, een laboratorium die gespecialiseerd is in ontlastingsonderzoek. …lees verder

darmklachten.nl testen en onderzoek

Ontdek de oorzaak van uw darmklachten en start met de oplossing

Back To Top
Test aanvragen
Consult plannen