skip to Main Content

Candida Dieet

Het candida dieet voor het afremmen van candida

Heb je last van een opgezette buik, winderigheid, vermoeidheid of een schimmelinfectie? Het candida dieet kan de oplossing bieden. Met het candida dieet kun je namelijk de groei van gisten, zoals candida, afremmen. Een toename van candida in de darm hangt vaak samen met een afname van de diversiteit van de darmflora. Om erachter te komen hoe het gesteld is met je darmflora, kun je een laboratoriumonderzoek laten uitvoeren. Tijdens dit onderzoek wordt er gekeken naar de aantallen gezonde darmbacteriën in de darmen. Een groter aantal candida gisten in de darm, kan leiden tot klachten. Door het candida dieet te volgen, kun je een toename van candida cellen voorkomen. Bij dit dieet worden zetmeelrijke producten uit het voedingspatroon weggelaten. De afname van het aantal candida gisten zorgt ervoor dat klachten als gasvorming en een opgezette buik verdwijnen. Het dieet herstelt de darmflora en zorgt ervoor het aantal gunstige bacteriën toeneemt.

Wat is candida?

Candida zijn soorten gisten die onderdeel zijn van de schimmels (fungi). Met ‘Candida’ bedoelt men vaak een medisch probleem, een toename van gisten in bepaalde organen. In veel gevallen bedoelt men een overgroei met candida in de darm. Dit veroorzaakt klachten als een opgezette buik, winderigheid en vermoeidheid. Wanneer je last hebt van deze klachten, betekent dat niet direct dat je ‘candida’ hebt. Deze diagnose is alleen door laboratoriumonderzoek vast te stellen. We adviseren de kweek van gisten altijd te combineren met de darmflora analyse. Gisten zijn namelijk goed te kweken.

Verschillende soorten candida

Candida behoort tot de klasse Saccharomyces, waar ook bakkersgist onder valt. Bij ruim 20% van de ontlastingsanalyses wordt een candida soort aangetroffen. Er zijn verschillende soorten Candida: Candida albicans, Candida glabrata, Candida krusei en Candida parapsilosis. Door een ontlastingsonderzoek uit te voeren kunnen de verschillende soorten worden bepaald. In 71% van de gevallen gaat het om de C. albicans. Anders soorten zijn C. krusei 3.4%, C. parapsilosis 2% en C. glabrata 1.6%. Soms wordt er bakkersgist of een fruitgist aangetroffen.

Klachten bij candida

Heb je te maken met een overgroei van candida in de darm, dan heb je vaak last van winderigheid en een opgezette buik. Deze symptomen nemen toe wanneer je zetmeelrijke producten en suiker gebruikt. Daarnaast heb je dan vaak last van vermoeidheid, jeuk of een duf gevoel in het hoofd en juist trek in zoetigheid. Een toename van gisten in de darm gaat bij vrouwen vaak samen met een candida in de vagina. Dit wordt ook wel een vaginale schimmelinfectie genoemd. Candida kan ook voorkomen op de huid, in de mond, slokdarm of op de tong. Bij mannen kan er sprake zijn van candida overgroei op de penis of de plasbuis.

Wat is de oorzaak van candida klachten?

De candida aantallen in de darm, mond en vagina stijgen vaak door een antibioticum behandeling. Deze toename gaat ook vaak samen met een afname van de aantallen gezonde darmbacteriën. Maar er zijn meer oorzaken voor een candida toename. Wij zetten er een aantal voor je op een rij:

  • Het gebruik van een anticonceptiepil
  • Overgewicht: Dit gaat vaak samen met een toename van gisten in de darm. Vooral bij diabetes, te hoge insulinespiegels en bloedsuikerwaarden
  • Darmparasieten: Bij een besmetting met de parasiet Dientamoeba fragilis zien we vaak een stijging
  • Overmatig alcoholgebruik
  • Bij een lage weerstand, bij ziekte en door een chemotherapie
  • Darmaandoeningen zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa
  • Bij pasgeboren baby’s komt een lichte vorm van spruw voor, meestal in de eerste vier levensweken. Dit hoeft niet medicinaal behandeld te worden

Overgewicht

Gisten in de darm nemen vaak toe bij mensen met overgewicht. Zij hebben vaak hoge insulinewaarden. Wanneer zij zetmeelrijk voedsel eten, neemt het glucosegehalte in het bloed toe. Hierdoor stijgt ook het insulinegehalte. De hoge insulinespiegels zorgen er weer voor dat het sucrosegehalte in de darm toeneemt. Er is een duidelijke samenhang tussen hoge insulinespiegels, een toename van het suikergehalte van de darm, afwijkingen van de darmflora en een toename van candida. Dat verklaart waarom mensen met overgewicht en diabetes type II in veel gevallen last hebben van candida infecties van de darm, mond of vagina.

Onderzoek bij darmklachten

Heb je darmklachten? Dan raden wij aan om een ontlastingsonderzoek te doen. Tijdens dit onderzoek bepaalt men de candida aantallen samen met een darmflora analyse. Op die manier kan worden vastgesteld hoeveel gisten er aanwezig zijn en of er sprake is van een toename. Meer dan de helft van de mensen heeft geen grote aantallen gisten in de darm. Veel mensen met een sterke toename van gisten in de darm, hebben hierbij ook klachten. In ons laboratorium zien wij in veel gevallen een sterke toename van candida-soorten bij mensen die besmet zijn met eencellige darmparasieten, vooral Dientamoeba fragilis. In veel gevallen nemen de candida aantallen af wanneer je een succesvolle kuur tegen de parasiet gebruikt.

Vaginale schimmelinfectie door overgroei candida

Bij een lage weerstand, en na het gebruik van een antibioticum, kan er ook een overgroei ontstaan van candida. Overgroei van candida komt regelmatig voor bij vrouwen in de vagina. Je kunt in dat geval een uitstrijkje laten doen, door met een wattenstaafje wat vocht weg te nemen. Ook mannen kunnen last krijgen van een overgroei op andere plaatsen. Zij hebben dan bijvoorbeeld last van een afscheiding van de plasbuis of jeuk. Ook hierbij kun je een uitstrijkje laten doen. Ook wanneer je vrouwelijke partner last heeft van candida overgroei is dat raadzaam. Heb je klachten bij de tong, het slijmvlies van de mond of zijn er witte plekjes zichtbaar? Laat dan een uitstrijkje doen van het mondslijmvlies. Ook bij jeuk rond de anus kan er sprake zijn van candida overgroei.

Rhodotorula rubra

Wanneer ontlasting wordt onderzocht, treft men naast candida ook andere gisten aan. Bijvoorbeeld rhodotorula rubra. Deze gistsoort wordt vooral gevonden in de darmen van mensen die veel overrijp fruit eten en vruchtensalades gebruiken die niet vers zijn klaargemaakt. Uit onderzoek blijkt dat van de 38 commercieel aangeboden fruitsalades die werden onderzocht (meloen, citrusvruchten, honingdauw, ananas, aardbeien) 97% rhodotorula rubra bevatten. Van de gepasteuriseerde vruchtensappen (appel, wortel, grapefruit, druiven en sinaasappelsap, appelcider) en soja melk bleek 22% een gist te bevatten. Rhodotorula rubra kan ook aanwezig zijn in gemengde groenten pakketten.

Het candida dieet

Om een toename van gisten, zoals candida, te voorkomen, kun je het candida dieet volgen.
Het candida dieet komt in grote lijnen overeen met het zetmeelarm dieet. Dat betekent dat je niet alleen brood en tarwe producten moet weglaten, maar dat je ook granen, zoals pasta, muesli en rijst, beter kunt vermijden. Granen bestaan voor meer dan 60% uit zetmeel. Zetmeel is opgebouwd uit glucose moleculen en glucose vormt weer een belangrijke voedingsbron voor gisten.

Hoe volg je het candida dieet?

  1. Niet eten:
    Laat granen, suiker, zoet fruit, vruchtensappen en zoetstoffen weg uit het dieet. Dat betekent ook geen koekjes, snoep en verborgen suikers die aan voeding zijn toegevoegd, en ook geen alcohol.
  2. Wat kun je wel gebruiken?
    Het dieet moet rijk zijn aan groenten, vetten en eiwitten. Eet bijvoorbeeld bouillon, vette vis, kip, ei, wild, keuken kruiden zoals knoflook, oregano, rozemarijn, geelwortel2 en gember2. Maar ook shiitake paddenstoelen en smoothies met gewassen bessen passen in het dieet. deze hebben een laag suikergehalte.

Kies je voor bouillon? Trek dan zelf bouillon van de botten. De soep bevat dan namelijk glucosamine, wat de weerstand van de slijmlaag verbetert en de groei van candida1 laat afnemen. Ook shiitake remmen de groei van gisten (geen champions gebruiken!). Neem gerust contact op met Darmklachten.nl voor meer informatie over gezond voedsel dat past in dit dieet.

De planning van het candida dieet

Wanneer je kiest voor een candida dieet, is het van belang dat je een goede planning maakt of kiest. Maak voor het ontbijt bijvoorbeeld een groenten smoothie naar keuze met kokoswater of yoghurt, een groenteomelet, avocado’s met sla of roerbak groenten. Voor de lunch en avondeten kun je kiezen voor soepen of een maaltijdsalade. Combineer dit met eiwitten zoals vis, kip of eieren. Eet uiteraard niet te eenzijdig, maar kies voor een rotatie dieet.

Behandeling en nacontrole bij candida

Bij een toename van candida is het veranderen van het voedingspatroon een belangrijke manier om de Candida overgroei in de darm, mond en vagina te behandelen. Wanneer je 4 weken een streng candida dieet hebt gevolgd, doe je opnieuw de darmflora en candida ontlastingstest. Als de aantallen candida door het dieet niet voldoende zijn gedaald, kun je dit met de behandelend arts overleggen. In sommige gevallen is het zinvol om medicijnen voor te schrijven, bijvoorbeeld nystatine. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat met het volgen van een zetmeelarm dieet, candida ook sterk afneemt. Ook bij een medische behandeling, blijft het candida dieet zeer belangrijk.

Voordelen van het candida dieet

Door groenten en bouillon te gebruiken nemen het aantal gunstige bacteriën toe en de gist aantallen af. Daarnaast helpt een zetmeelarm dieet om af te vallen. Dit is vooral van meerwaarde bij mensen met overgewicht. Ook bij voedselallergieën en een overgevoeligheid voor gluten voelt men zich vaak fitter door brood weg te laten uit het voedingspatroon. Bij een besmetting met een parasiet kun je naast een medische kuur een zetmeelarm dieet volgen.

Nadelen van het candida dieet

Het candida dieet heeft eigenlijk geen nadelen. Dat neemt niet weg dat veel mensen het moeilijk vinden om geen graanproducten te eten. Vooral in Nederland eten we veel brood, pasta’s en zetmeelrijke producten. Houd er wel rekening mee dat de candida aantallen niet altijd afnemen wanneer je een zetmeelarm dieet volgt. In sommige gevallen is het noodzakelijk om over te gaan op het gebruik van medicijnen. Raadpleeg een arts voor meer informatie hierover.

Conclusie

Heb je darmklachten? Dan raden wij aan om een darmflora analyse uit te laten voeren. Op deze manier bepaalt men de aantallen en soorten gisten in de ontlasting. Bij hoge aantallen candida kun je last krijgen van verschillende klachten. Denk aan winderigheid, een opgezette buik en vermoeidheid. De candida kan ook buiten de darmen klachten veroorzaken. Denk aan afwijkingen van het slijmvlies van de mond of de anus. Bij vrouwen kan sprake zijn van candida overgroei in de vagina en bij mannen in de plasbuis. Bij hoge candida aantallen kan een candida dieet helpen. Het zorgt er namelijk voor dat de darmwand herstelt. Je volgt dit dieet 4 weken en laat vervolgens een nacontrole uitvoeren. Voor meer informatie over het dieet of het uitvoeren van een darmflora analyse kun je contact met ons opnemen.

Referentie
1. Appl Microbiol Biotechnol. 2018 Nov;102. A comprehensive analysis of Candida albicans phosphoproteome reveals dynamic changes in phosphoprotein abundance during hyphal morphogenesis. Ghorai P1,2, Irfan M1, Narula A2, Datta A3.

2. J Oral Biol Craniofac Res. 2019 Jan-Mar;9. Epub 2018 Jun 7. Antifungal efficacy of herbs.
Samadi FM1, Suhail S1, Sonam M1, Sharma N2, Singh S1, Gupta S3, Dobhal A4, Pradhan H5.

Ontdek de oorzaak van uw darmklachten en start met de oplossing

Back To Top