Home/Informatie/Darmbacteriën als leveranciers van vitaminen

Darmbacteriën als leveranciers van vitaminen

In Current Opinion werd een artikel plaats onder de titel ‘Bacteriën als vitamineleveranciers voor hun gastheer’. Bepaalde soorten bacteriën vormen vitamine C (ascorbaat). Het feit dat onze bacteriën vitaminen maken is belangrijk nieuws, want de meesten nemen aan dat vitaminen van buiten moeten komen. Wij worden overspoeld door een aanbod van vitamine producten, wat is zinvol?

Miljoenen jaren

Wetenschappers hebben altijd gesteld dat de mens geen vitamine C kan maken. De meeste wetenschappers nemen aan dat onze voorouders het vermogen om vitamine C te produceren hebben verloren. Je kan twee vragen stellen:

  1. Mensen hebben miljoenen jaren heeft geleefd zonder suppletie van vitamine C. Kon de mens dan vroeger wel vitamine C aanmaken?
  2. Maakt de mens in feite nog steeds vitamine C aan? Het blijkt dat onze darmbacteriën deze vitamine produceren.

Evolutie

Vitamine C is een essentiële voedingsstof voor weefsels zoals bloedvaten en kraakbeen. Vitamine C is nodig voor de vorming van ATP, dopamine, hersenhormonen en tyrosine. Het is een krachtige antioxidant die oxidatieve stress doet afnemen en het risico op kanker doet verlagen. Een zwaar tekort veroorzaakt scheurbuik. Scheurbuik is een ziekte waarbij bloedvaten zijn aangetast en de slijmvliezen bloeden. De ziekte komt alleen voor tijdens een hongersnood of lange zeereizen die bijvoorbeeld plaatsvonden in de 17de eeuw. Er was dan niet alleen een tekort aan vitamine C, maar ook een tekort aan voeding. De mens als  jager/verzamelaar en ook als boer kwam niets tekort. Hun tanden vielen ook niet uit.

Darmflora

Bij een tekort aan voedsel ontstaat er een afwijkende darmflora. Dat menselijk microben B-vitaminen produceren is al lang bekend, maar kennis over de vorming van vitamine C is betrekkelijk nieuw. Microbioom studies laten zien dat er binnen ons lichaam vitamine C wordt geproduceerd. De bacterie Corynebacterium glucuronolyticum beschikt over een ascorbaat biosynthese route. Er zijn vast nog meer bacteriën die vitamine C aanmaken. Darmbacteriën vormen deel van ‘ons lichaam’ en zijn al miljoenen jaren aanwezig.  Bij onze evolutie moet je niet alleen menselijke genen in beschouwing nemen. Er is sprake van een enorme genenpoel, het hologenoom. Holo betekent heel. Ons holobiont bevat DNA van menselijke cellen plus alle bijbehorende microben, virussen, protozoa, wormen en gisten en schimmels. Daar onze genen slechts 1% bijdragen tot deze genenpoel moet ons egocentrisch denken flink worden bijgesteld.

Hoeveelheden

Ons voedsel bevat vitamine C. De aanbevolen dagelijkse inname voor mannen is 90 milligram vitamine C per dag; voor vrouwen zou 85 milligram genoeg zijn, bij zwangerschap en borstvoeding 120 milligram.  Sommige deskundigen adviseren hier nog eens 35 milligram bij op te tellen. Mogelijk hebben wij bij ziekte meer nodig. Dat betekent dat je meer groenten moet eten. Voorbeelden van groenten met veel vitamine C zijn bijvoorbeeld; een ons paprika 180 mg vitamine C, voor donkergroene bladgroenten 120 mg, voor koolsoorten en tomaat 100 mg en voor broccoli en spruitjes 60 mg.

Curr Opin Biotechnol. 2013 Apr. Bacteria as vitamin suppliers to their host: a gut microbiota perspective. ;24(2):160-8. doi: 10.1016/j.copbio.2012.08.005. Epub 2012 Aug 30. LeBlanc J,Milani C, de Giori GS, Sesma F, van Sinderen D, Ventura M.