Home/Informatie/Hoe ziet je poep eruit?

Hoe ziet je poep eruit?

Artsen hebben geprobeerd de structuur van de ontlasting in beeld te brengen. In 1986 bedacht Professor Gloria Davies van de Universiteit van Surrey een schaal van acht punten die gericht was op de consistentie van ontlasting, variërend van los, waterig tot pellets lijkend op schapenuitwerpselen. Dit sloeg niet aan, maar de vergelijkbare schaal ontworpen in 1997 in Bristol werd wel bekend. De Bristol Stool Chart kwam met zeven vormen uitgedrukt in plaatjes; dat maakte het aantrekkelijker. De geïllustreerde vorm maakt het gemakkelijker om te zien wat mis is en aan de artsen uit te leggen welke vorm men ziet: konijnuitwerpselen, druiventrossen, maïskolf, worst, stukjes kip, pap en jus.
bristol stool chart svg

De ontlasting vertelt ons veel meer. De vorm zegt lang niet genoeg over je gezondheid. Je kan veel aflezen van de ontlasting. De ontlasting wordt op het laboratorium naast de structuur nog eens beoordeeld op zeven andere punten: de zuurtegraad, de vertering van voedsel, het zetmeel en vezelgehalte, bloedbijmenging, het vetgehalte, de kleur en tenslotte de geur.

De ontlasting kan heel zuur zijn, maar ook alkalisch. Er kunnen brokken onverteerd voedsel aanwezig zijn. Dit ontstaat vaak doordat er niet goed wordt gekauwd, maar kan ook duiden op een verteringsprobleem waardoor voeding niet goed kan worden opgenomen. De kleur kan van lichtgrijs of geel/bruin patiënten tot bijna zwart. Een heel lichte kleur duidt vaak op een galaandoening, terwijl een zwarte kleur samenhangt met bloedverlies van uit het maagdarmkanaal. Stinkende ontlasting duidt vaak op een ziekte of een ontsteking. Zo krijgt de ontlasting bijvoorbeeld bij een besmetting met de parasiet Giardia lamblia een heel aparte geur.

De ontlasting leert ons veel over het lichaam. Je kan de aantallen darmbacteriën en gisten laten bepalen. Bij licht gekleurde ontlasting kan het vetgehalte heel hoog zijn, je laat dan spijsverteringsenzymen en galzouten bepalen. Een hoog histaminegehalte kan dunne ontlasting geven. Een brij kan duiden op parasieten.