Home/Informatie/Is stofzuigen een goed idee?

Is stofzuigen een goed idee?

Het lijkt een goed idee om vaak de stofzuiger te pakken en alle stof en kruimels op te ruimen. Stofzuigers zuigen van alles op, maar tegelijkertijd blazen ze bacteriën, stof, chemische stoffen en allergenen uit. In het vacuümstof kunnen aanzienlijke hoeveelheden schimmels aanwezig zijn. Onderzoekers toonden al jaren geleden aan dat de stofzuigerzak een reservoir is van microben. In een landelijke omgeving ziet men binnenshuis meer bacteriën. De aanwezigheid van kinderen en huisdieren of het binnenshuis schoenen dragen, maakte geen verschil. Menselijke huidschilvers en haar welke op de vloer terechtkomen, vormen een bron van bacteriën. Je zou denken dat bacteriën in de stofzuigerzak afsterven, maar het blijkt dat zij lange tijd blijven leven. Of het gunstig is om bacteriën in te ademen hangt van de bacterie af.

Moeders en kinderen

In 2015 beoordeelden Noorse wetenschappers de invloed van het stofzuigen op de darmflora van 720 zwangere vrouwen en hun kinderen (tot 2 jaar). De kinderen worden vaginaal geboren en waren ten minste zes weken uitsluitend met borstmelk gevoed. De studie toonde aan dat het darmmicrobioom van zwangere vrouwen verandert door twee keer per week of nog vaker de stofzuiger te gebruiken. Bij de moeders zagen de onderzoekers de grootste stijging van Faecalibacterium prausnitzii. Dit is een belangrijke anti-ontsteking bacterie die ervoor zorgt dat andere gunstige darmbacteriën gedijen. Ook was er bij hen een toename van Roseburia en dat is gunstig. Bij de groep jonge kinderen was Blautia verhoogd. Een bacterie die bijdraagt tot vorming van vetzuren in de darm. De bacterie aantallen en het stofzuigen stonden los van de introductie van vast voedsel.

Andere bacteriën

De lucht in huis bevat ook bacteriën zoals; Propionibacterium, die bijdraagt tot vetzuurproductie in de darm; Sphingomonas, welke giftige stoffen kan afbreken; en Alicyclobacillus, die enzymen bevat om xylose vrij te maken. Darmbacteriën zoals Enterobacteriaceae en Salmonellasoorten blijken te overleven in de zak van de stofzuiger. Men zag aantallen tussen de 1,0∙106 en 1,0∙108 kolonievormende eenheden per gram ontlasting. Salmonella(2) bacteriën die men toevoegde aan het stof van de stofzuiger waren een maand later nog aanwezig en levensvatbaar. Het stof kan ook bacteriën bevatten die over antibioticaresistentie genen beschikken. Dat betekent nog niet dat men ziek wordt door deze bacteriën in te ademen. Bacteriën zoals Salmonella kunnen alleen in grote aantallen een besmetting veroorzaken wanneer aanwezig in voeding.

PCB’s en allergieën

Moeders die stofzuigen hebben gemiddeld een hoger PCB gehalte in het bloed en staan meer bloot aan chemische stoffen. Daarnaast is stofzuigen niet gunstig voor mensen met een huisstofallergie, want de stofzuiger blaast huisstofmijt uit. Van de 1.040 monsters bleek 72% positief te zijn voor huisstofmijt. Voor de studie van Queensland University of Technology werden stof monsters genomen door studenten en medewerkers van 21 verschillende stofzuigers, waarvan drie commerciële stofzuigers gebruikt door professionals. Alle stofzuigers, ook apparaten met zogenaamde High-Efficiency Particulate Air (HEPA) filters, blazen stof en bacteriën uit, ook al is het in lagere hoeveelheden. De onderzoekers bevelen gebruik van stofzuigers met HEPA-filters dan ook niet bij een huisstofallergie. Wel is helpt het om de filter regelmatig te verschonen.

  1. Microbiome. 2015; 3: 65. Published online 2015 Dec 21. Potential association of vacuum cleaning frequency with an altered gut microbiota in pregnant women and their 2-year-old children. Ekaterina Avershina, Anuradha Ravi, Ola Storrø, Torbjørn Øien, Roar Johnsen, and Knut Rudi.
  1. J R Soc Promot Health. 2003 Mar;123(1):39-45. The survival and recovery of bacteria in vacuum cleaner dust. Haysom IW1, Sharp K.