Home/Informatie/Moe en depressief door voedselintoleranties

Moe en depressief door voedselintoleranties

Wanneer je vaak darmklachten hebt, is er een grote kans dat voedsel de oorzaak is. Als je door het eten van een bepaalde maaltijd moe of misselijk wordt, een verstopte neus of jeuk krijgt, dan kan dat door een allergie of intolerantie veroorzaakt worden. Histamine speelt bij deze reacties een rol. Je kan ook darmklachten krijgen door het niet verdragen van gluten of melksuiker. Dit zijn echter geen allergieën.

Allergie

Bijna elk voedingsmiddel kan een allergie (IgE-gemedieerd) veroorzaken. In de top 10 staan eieren, melk, soja, vis, noten, schaaldieren, tomaat en chocolade. De reactie kan na enkele minuten ontstaan en je merkt het in je mond of door een huidreactie. Ook kan er later diarree of vermoeidheid ontstaan. Veel kant en klare voedingsmiddelen bevatten sporen van producten zoals eieren, soja, noten, melk of varkensvlees. Voeding kan antibioticaresiduen bevatten waar je allergisch voor kan zijn.

Sporen

Je kan ook een allergische reactie (IgE-gemedieerd) hebben op gisten en schimmelsporen die aanwezig zijn in bier, wijn, brood, rozijnen en kaas. Of je kan heel specifiek allergisch zijn voor de gist Candida albicans. Candida kan in de mond, vagina en darm voorkomen.

Nikkel en latex

De huid kan gevoelig zijn voor nikkel als je daar allergisch voor bent. In dat geval moet je geen producten eten die nikkel bevatten. Bij een nikkel- en latexallergie moet je alle noten en zaden vermijden. Deze producten bevatten een hoog gehalte nikkel. Daarbij bevatten noten en zaden vrij veel latex. Bij een latexallergie kunnen naast noten ook avocado, banaan, tomaat en een groot aantal natuurlijke producten zowel huid- als darmklachten veroorzaken.

Histamine en niet-immunologische reacties

Bij een allergische reactie speelt een toename van histamine in de slijmvliezen en in de huid een rol, dit uit zich in klachten. Het histaminegehalte in de darm en het bloed stijgen bij een tekort van het enzym dat histamine moet afbreken. Dit enzym heet diamine oxidase (DAO). DAO houdt het histaminegehalte in het lichaam laag. Bij een tekort aan DAO stijgt histamine en kun je hartkloppingen, rode wangen of vlekken in de nek krijgen en val je moeilijk in slaap. Deze symptomen krijgen veel mensen na het drinken van rode wijn, maar ook chocolade en oude kaas doen het histaminegehalte stijgen.
Bij dit enzymtekort worden allergische reacties op andere voedingsstoffen versterkt. Als je een tekort hebt DAO kunnen levensmiddelen, zoals zuurkool of niet erg verse vis, die een hoog histaminegehalte hebben klachten veroorzaken. Ook bij het eten van aardbeien, het wit van ei en schaaldieren kan door het snel vrijkomen van histamine een huidreactie optreden.