Wat je moet weten over de kleur van ontlasting
De normale menselijke ontlasting is stevig, goed gevormd en bruin gekleurd door restanten van ons bloed. De bruine kleur van de ontlasting varieert van lichtbruin (pindakaasachtig) tot donkerbruin (chocoladepasta). Gal en bilirubine zijn afkomstig van de rode bloedcellen en zorgen voor de bruine kleur. Donkere ontlasting geeft aan dat deze langer in het lichaam gebleven is. Bij pasgeboren baby’s is aanvankelijk de fecale materie geelgroen. De ontlasting kan bij volwassenen en kleine kinderen van uiterlijk en kleur sterk afwijken. De kleur van de ontlasting kan ons veel vertellen over onze gezondheid. Een afwijkende kleur kan diverse oorzaken hebben. De verandering van kleur kan een gevolg zijn van bepaalde voedingsmiddelen, medicijnen of een onderliggende medische aandoening.
De gal bevat de stof bilirubine die afkomstig is van de rode bloedcellen. Bilirubine wordt in de darm door bacteriën omgezet in urobilinogeen en dit kleurt de ontlasting bruin. Zonder deze stof ziet de ontlasting er uit als stopverf. De lever speelt een belangrijke rol in de ontgifting van chemische stoffen door ze af te breken. De mens komt in contact met duizenden chemische stoffen die aanwezig zijn in voedsel, huishoudelijke producten en ook medicijnen. De in de lever omgezette stoffen worden met de gal uitgescheiden. Gal bindt de giftige stoffen die in de darm terechtkomen zodat ze via de ontlasting het lichaam kunnen verlaten. De dikke darm bevat bacteriën die de aan gal gebonden schadelijke stoffen weer vrij kunnen maken. Zo komen de giftige stoffen en de galzouten weer in de bloedcirculatie en worden teruggevoerd naar de lever.
Symptomen bij afwijkende kleuren ontlasting
- Geel: Gele ontlasting (diarree) in combinatie met een sterke stinkende geur ontstaat vaak door een darmaandoening en een versnelde passage. Lees meer….
- Groen: Vaak is groene ontlasting geen reden om in paniek te raken. Het is raadzaam een arts te contacteren, wanneer groene stoelgang gepaard gaat met de volgende symptomen:
- Misselijkheid en braken
- Vermoeidheid
- Kramp
- Jeuk of een jeukende huid
- Spierpijn
- Slijm in uw ontlasting
- Koorts
- Duizeligheid
- Koude rillingen
Lees meer…
- Zwart: Zwarte diarree kan wijzen op een ontsteking in de maag of darm of kanker. Raadpleeg een arts wanneer de volgende symptomen in combinatie met diarree voorkomen:
- Een wisselend ontlastingspatroon
- Vermagering
- Vermoeidheid
- Buikpijn
- Een opgezette buik
- Plakkerige ontlasting
Lees meer…
Testen bij een afwijkende kleur ontlasting
Bij een aanhoudende afwijkende kleur van de ontlasting, kan ontlastingsonderzoek via Darmklachten.nl helpen. Bekijk hieronder onze aanbevolen testpakketten en losse modules.
Oorzaken van een afwijkende kleur ontlasting
- Bij mensen die veel groenten eten kan de ontlasting groen zijn
- Na het eten van rode bieten kan de ontlasting rood zijn
- Bij een verstopping van de galwegen is de kleur licht bruin tot grijs stopverfachtig
- Rode bloedstrepen worden meestal veroorzaakt door bloedingen in het rectum of anus
- Heel donkere of zwarte ontlasting duidt op bloedverlies vanuit de maag of darm
- Medicatie
Meer informatie over de testen
- Verteringsparameters pH, vet, zetmeel, kleur en consistentie van de ontlasting – lees meer…
- Galzuren – Vertering van vet – lees meer…
- Bloed bij de ontlasting – lees meer…
Over darmklachten.nl
Darmklachten.nl is een initiatief van MGlab&Advies, een laboratorium dat gespecialiseerd is in ontlastingsonderzoek. …lees verder