skip to Main Content

Opgezette buik

Wat je moet weten over een opgezette buik

De buik kan opzwellen doordat de darm in volume toeneemt door bijvoorbeeld een infectie of gasvorming. Een opgezette buik gaat vaak samen met een opgeblazen gevoel, winderigheid en misselijkheid en kan een erg onaangenaam gevoel geven. Er zijn veel verschillende oorzaken van een opgeblazen gevoel in de buik. Een van de belangrijkste oorzaak is een besmetting met dikke darmparasieten, overmatige consumptie van zetmeelrijke producten of overgroei van Candida albicans in de darm.

MaagpijnTips tegen een opgeblazen gevoel
Er zijn een aantal tips om een opgezette buik en opgeblazen gevoel te voorkomen:
– Houd de lucht niet in, maar laat deze naar buiten
– Munt en kamille thee bevorderen de spijsvertering en helpen een opgezet gevoel te verminderenVermijden uit het dieet:
– Bonen
– Peulvruchten
– Fruit met veel vezels
– Frisdrank
– Zuivelproducten

Symptomen van een opgezette buik

Een opgezette buik is een vervelende sensatie die je kunt herkennen aan de volgende symptomen:

 • De buik is zichtbaar opgezwollen
 • Er kan een opgeblazen gevoel zijn, terwijl dat niet zichtbaar is
 • Een toename van gassen in de darmen, met als gevolg winderigheid
 • Soms is er sprake van misselijkheid of een verminderde eetlust

Testen bij een opgezette buik

Bij regelmatig een opgezette buik of opgeblazen gevoel, kan ontlastingsonderzoek via Darmklachten.nl helpen. Bekijk hieronder onze aanbevolen testpakketten en losse modules.

Oorzaken van een opgezette buik

Er zijn een aantal mogelijke oorzaken voor een opgezette buik of een opgeblazen gevoel:

 • Een afwijkende darmflora
  Een daling van gezonde bacteriën in de darm gaat vaak samen met een toename van gisten, wat een opgezette buik als gevolg kan hebben. Het gebruik van een antibioticum kan ook een opgezette buik, een opgeblazen gevoel, winderigheid of diarree tot gevolg hebben. Een toename van ongunstige darmbacteriën en een daling van gezonde bacteriën zoals Lactobacillus is een andere mogelijke oorzaak voor een opgezette buik.
 • Overgroei met Candida of andere gisten
  Candida albicans is een gist die gassen vormt en zowel een opgeblazen gevoel als winderigheid veroorzaakt. Candida kan toenemen door het eten van zetmeelrijke producten zoals brood. Bij mensen met overgewicht en diabetes is vaak sprake van een toename van gisten in de darm.
 • Een besmetting met darmparasieten, is een van de meest voorkomende oorzaken
  Een van de belangrijkste oorzaken van een opgeblazen gevoel in de buik is een besmetting met Dientamoeba fragilis of Blastocystis hominis, parasieten die jarenlang in de darm kunnen verblijven. Bijna geen enkele aandoening veroorzaakt meer een opgezette buik dan deze darmparasieten. Een veel gehoorde klacht bij besmetting met Dientamoeba fragilis is: “Ik heb een opgezette buik alsof ik acht maanden zwanger ben.” Ook Blastocystis hominis veroorzaakt een opgezette buik en een opgeblazen gevoel, winderigheid, misselijkheid en soms jeuk. Sommige mensen ervaren jarenlang klachten zonder te weten dat ze besmet zijn met deze parasiet.
 • Overconsumptie van zetmeel of noten
  Het eten van brood en andere zetmeelrijke producten is vaak de oorzaak van een opgezette buik of een opgeblazen gevoel. Daarnaast doet een zetmeel overconsumptie de klachten van Candida en parasieten toenemen.
 • Intolerantie voor gluten
  Diarree, winderigheid en een opgeblazen gevoel treden op bij het eten van granen die gluten bevatten wanneer men een glutenintolerantie, coeliakie, heeft. Kinderen met coeliakie hebben vaker diarree en buikpijn. Kenmerkend is dat zij een bolle, opgezette buik hebben. Zij kunnen vermoeid zijn en bloedarmoede hebben. De darmvlokken kunnen beschadigen of kapot gaan, waardoor minder mineralen opgenomen worden. Bij volwassen kan coeliakie zich uiten in migraine, depressiviteit, buikpijn, een opgezette buik en botontkalking.
 • Intolerantie voor melksuiker
  Melksuikerintolerantie de oorzaak zijn van een opgeblazen gevoel of een opgezette buik. Lactose is een suiker dat voorkomt in melk en in melkproducten, en wordt ook wel melksuiker genoemd. Een intolerantie voor melksuiker veroorzaakt winderigheid, een opgezette buik en diarree. In Nederland kan 15% van de mensen het melksuiker niet afbreken. Daardoor kan diarree ontstaan na het drinken van een glas melk. Lactose wordt vaak aan voedsel en medicijnen toegevoegd. Mensen met deze aandoeningen dienen altijd goed de ingrediënten van hun voedsel te bestuderen, slechts een beetje melksuiker kan al een opgeblazen gevoel of een opgezette buik veroorzaken.
 • Stijging van histamine door een enzymtekort
  Een opgezette buik, een opgeblazen gevoel, winderigheid of diarree kunnen worden veroorzaakt door hoge spiegels van histamine in de darm. Een toename van histamine ontstaat door een gebrek van het enzym (DAO) dat histamine in de darm afbreekt. Er ontstaan vooral hoge histamine spiegels bij allergieën en na het consumeren van oude kaas, chocolade of rode wijn.
 • Ontstekingen gaan samen met een opgeblazen gevoel in de buik, er is dan een afwijkend ontlastingspatroon
  De ziekte van Crohn en Colitis ulcerosa kunnen gepaard gaan met langdurige hevige diarree of waterige ontlasting. Dit kan wel 10 maal per dag voorkomen. Ook kunnen de symptomen milder zijn en zich uiten in een opgeblazen gevoel en winderigheid.
 • Aandoeningen van de alvleesklier of galblaas
  Het niet goed verteren van vetten en zetmeel doet de buik vaak opzwellen en zorgt voor een opgeblazen gevoel. Een infectie of afgenomen functie van de alvleesklier en galblaas of een afname of toename van Pancreas elastase of galzouten kunnen hiervan de oorzaak zijn.
 • Verstopping of obstipatie
  Wanneer men slechts om de 3 of 4 dagen naar het toilet gaat, ontstaat er een opgezette buik. De druk in de buik wordt als zeer belastend ervaren. Vaak is er loze aandrang, men gaat naar het toilet, maar er komt niets uit.
 • Gebruik van maagzuurremmers
  Bij een gebrek aan maagzuur wordt de voeding niet goed verteerd, dit kan leiden tot een opgezette buik of een opgeblazen gevoel.

Meer informatie over de testen

 • Dientamoeba fragilis – Dikke darmparasiet – lees meer…
 • Blastocystis hominis – Dikke darmparasiet – lees meer…
 • Giardia lamblia – Dunne darmparasiet – lees meer…
 • Cryptosporidium spp. – Dunne darmparasiet – lees meer…
 • Verteringsparameters pH, vet, zetmeel, kleur en consistentie van de ontlasting – lees meer…
 • Darmflora analyse – Onderzoek naar een deel van de darmmicrobiota – lees meer…
 • Gisten en schimmels – Onderzoek naar de aanwezigheid van onder andere Candida albicans – lees meer…
 • Antigliadine en anti-ht-Transglutaminase – Markers voor glutenintolerantie – lees meer…
 • Histamine-intolerantie – Onderzoek naar de afwezigheid van het enzym Diamine oxidase – lees meer
 • Lactose-intolerantie – Genotypering – lees meer…
 • Calprotectine – Ontstekingsmarker voor Ziekte van Crohn en colitis ulcerosa – lees meer…
 • Lactoferrine – Een natuurlijk antibioticum en helpt immuuncellen bij het uit de weg ruimen van schadelijke bacteriën in het lichaam – lees meer
 • Transferrine – Bloedspoortjes in het bovenste deel van het spijsverteringskanaal – lees meer…
 • Beta-Defensine-2 – Ontstekingsremmende stof die uitsluitend wordt gevormd door in de dikke darm en deze beschermt – lees meer
 • Pancreas elastase  – Afbraak van vet, zetmeel en eiwitten – lees meer…
 • Galzuren – Vertering van vet – lees meer…

Over darmklachten.nl

Darmklachten.nl is een initiatief van MGlab&Advies, een laboratorium dat gespecialiseerd is in ontlastingsonderzoek. …lees verder

MGLAB LOGO TEKST 2022

Ontdek de oorzaak van uw darmklachten en start met de oplossing

Back To Top
Test aanvragen
Consult plannen