Home/Symptomen/Opgezette buik

Opgezette buik

De buik kan opzwellen doordat de darm in volume toeneemt door een infectie of door gasvorming. Een opgezette buik gaat vaak samen met winderigheid en misselijk, maar dat hoeft niet altijd. Het kan in ieder geval een erg onaangenaam gevoel geven.

Symptomen

Je kunt van een opgezette buik veel last hebben:

 • De buik is werkelijk zichtbaar opgezwollen, waardoor je de broek of rok moet losknopen
 • Er kan een opgeblazen gevoel zijn, terwijl dat niet zichtbaar is
 • Een toename van gassen, met als gevolg winderigheid

Soms is er misselijkheid of verminderde eetlust

Oorzaken

 • Een afwijkende darmflora
 • Overgroei met candida of andere gisten
 • Een besmetting met darmparasieten, is een van de meest voorkomende oorzaken
 • Een dieet fout zoals een overconsumptie van zetmeel of noten
 • Een intolerantie voor gluten
 • Intolerantie voor melksuiker
 • Stijging van histamine door een enzym tekort
 • Gebruik van maagzuurremmers
 • Ontstekingen gaan samen met een opgeblazen buik, er is dan een afwijkend ontlastingspatroon.

Darmflora en Candida albicans

Een kweek van de darmflora kan een daling van de gezonde bacteriën aantonen, dit gaat vaak samen met een toename van gisten. Het gebruik van een antibioticum kan tevens een opgezette buik, winderigheid en diarree of tot gevolg hebben. Evenals een toename van gisten zoals Candida albicans. Candida albicans is een gist die gassen vormt en zowel een opgeblazen gevoel als winderigheid veroorzaakt. Candida kan toenemen door het eten van zetmeelrijke producten zoals brood. Bij mensen met overgewicht en diabetes is er vaak sprake van een toename van gisten in de darm.

Parasieten

Een van de belangrijkste oorzaken van een opgeblazen gevoel in de buik is een besmetting met Dientamoeba fragilis of Blastocystis hominis, parasieten die jarenlang in de darm kunnen verblijven. Bijna geen enkele aandoening veroorzaakt meer zwelling van de buik dan deze darmparasieten. Een veel gehoorde klacht bij besmetting met Dientamoeba fragilis is: “ik heb een buik alsof ik acht maanden zwanger ben.” Ook Blastocystis hominis veroorzaak een opgezette, opgeblazen buik, winderigheid, misselijkheid en soms jeuk. Je kan jaren lang klachten hebben zonder te weten dat je besmet bent.

Zetmeel intolerantie

Het eten van brood en andere zetmeelrijke producten zijn vaak de oorzaak van een opgezette buik. Daarnaast doet een zetmeel overconsumptie de klachten van Candida en parasieten toenemen.

Slechte vertering

Bij een gebrek aan maagzuur of voedselintoleranties wordt de voeding niet goed verteerd.

Afwijkende darmflora

Een toename van ongunstige coli bacteriën en een daling van gezonde bacteriën zoals Lactobacillus.

Glutenintolerantie

Diarree, winderigheid en een opgeblazen buik treden op bij het eten van granen die gluten bevatten wanneer men een glutenintolerantie, coeliakie, heeft. Kinderen met coeliakie hebben vaker diarree en buikpijn. Kenmerkend is dat zij een bolle, opgezette buik hebben. Zij kunnen vermoeid zijn en bloedarmoede hebben. De darmvlokken kunnen beschadigen of kapot gaan, waardoor minder mineralen opgenomen worden. Bij volwassen kan coeliakie zich uiten in migraine, depressiviteit en botontkalking.

Histamine

Een opgezette buik, winderigheid of diarree kan worden veroorzaakt door hoge spiegels van histamine in de darm. Een toename van histamine ontstaat door een gebrek van het enzym (DAO) dat histamine in de darm afbreekt. Er ontstaan vooral hoge histamine spiegels bij allergieën en na het eten van oude kaas en chocolade of het drinken van rode wijn.

Opgezette buik

Darmziekten

De ziekte van Crohn en Colitis ulcerosa kan gepaard gaan met langdurige hevige diarree, waterige ontlasting wel 10 maal per dag of nog vaker. Ook kunnen de symptomen milder zijn en zich uiten in een opgeblazen gevoel en winderigheid. Aandoeningen van de alvleesklier of galblaas.

Alvleesklier en galblaas

Een infectie of afgenomen functie van de alvleesklier en galblaas. Een afname of toename van pancreas elastase of galzouten. Het niet goed verteren van vetten en zetmeel doet de buik vaak opzwellen.

Verstopping, obstipatie

Wanneer je slechts om de 3 of 4 dagen naar het toilet gaat, zet de buik op. De druk in de buik wordt als zeer belastend ervaren. Vaak is er loze aandrang, men gaat naar het toilet maar er komt niets uit. Zie constipatie.

Testen bij een opgezette buik

Buikklachten kunnen ontstaan door problemen van maag en darm:

Klacht Test
Giardia lamblia, Cryptosporidium spp PCR
Dientamoeba fragilis, Blastocystis hominis PCR
Overconsumptie zetmeel Zetmeel gehalte ontlasting
Slechte vertering Vetgehalte van de ontlasting
Afwijkende darmflora Kweek darmflora
Candida overgroei Kweek candida soorten
Glutenintolerantie t-Transglutaminase, Anti-gliadine
Histamine gehalte Histamine
Ziekte van Crohn, colitis Calprotectine, lactoferrine
Darmontstekingen TNF-alfa, alfa trypsine
Dikke darm aandoening Beta-defensine2
Alvleesklieraandoeningen Pancreas elastase
Galblaas aandoeningen Galzouten

Melksuiker, lactose

Lactose is een suiker dat voorkomt in melk en in melkproducten en wordt ook wel melksuiker genoemd. Een intolerantie voor melksuiker veroorzaakt winderigheid, een opgeblazen buik en diarree. In Nederland kan 15% van de mensen het melksuiker niet afbreken, er kan diarree ontstaan na het drinken van een glas melk. Lactose wordt vaak aan voedsel en medicijnen toegevoegd. Mensen met deze aandoeningen dienen altijd goed de ingrediënten bestuderen, slechts een beetje melksuiker kan al klachten veroorzaken. Zie constipatie.

Test lactose

Door middel van een ademtest wordt een tekort aan lactase aangetoond. Bij een melksuiker-intolerantie wordt het waterstofgasgehalte van de adem gemeten. Er kan echter ook methaan worden gevormd. Wanneer alleen de standaard waterstofademtest wordt uitgevoerd en methaan niet wordt gemeten, mis je 5 tot 15% van de gevallen.

Behandeling

Een opgezette buik is erg vervelend. Indien er sprake is van een achterliggende aandoening dient deze behandeld te worden. Een nacontrole na behandeling is altijd aan te raden. Candida infecties kunnen zeer hardnekkig zijn en soms moeilijk te behandelen. Daarnaast zijn er een aantal tips om een opgezette en opgeblazen buik te voorkomen. Een daarvan is lucht niet in te houden, maar naar buiten te laten. Theesoorten als munt en kamille bevorderen de spijsvertering en helpen een opgezet gevoel te verminderen. Voeding als bonen, peulvruchten, fruit met veel vezels, frisdrank en zuivelproducten kunnen in dit geval beter vermeden worden.

Ontdek de oorzaak van uw darmklachten en start met de oplossing

Vraag meteen een test aan

Kies voor darmklachten.nl

 • Sinds 2005 34.150 aanvragen
 • Betrouwbare uitslag door een arts
 • +50% wordt een oorzaak gevonden
S. van As Alle informatie en adviezen, die aanleiding vormen voor het aanvragen van onderzoeken op Darmklachten.nl, zijn geschreven door drs. S. van As, arts. De resultaten van de onderzoeken worden door drs. S. van As, arts voorzien van een op maat geschreven interpretatie.

Artikelen

Vraag een test aan

Over darmklachten.nl

Darmklachten.nl is een initiatief van MGlab&Advies B.V., een laboratorium die gespecialiseerd is in ontlastingsonderzoek. …lees verder

onderzoek

[tmls_saved id=”10264″]