skip to Main Content

Opgezette buik

Hoe ontstaat een opgeblazen gevoel?

De buik kan opzwellen doordat de darm in volume toeneemt, door een infectie of door gasvorming. Een opgezette buik gaat vaak samen met een opgeblazen gevoel, winderigheid en misselijkheid, maar dat hoeft niet altijd. Een opgezette buik kan in ieder geval een erg onaangenaam, opgeblazen gevoel geven. Wil je meer weten over de mogelijke symptomen en oorzaken van een opgezette buik? Lees dan verder op deze site of neem contact met ons op.

De Symptomen van een opgezette buik

Een opgezette buik is een vervelende sensatie die je kunt herkennen aan de volgende symptomen:

 • De buik is zichtbaar opgezwollen
 • Er kan een opgeblazen gevoel zijn, terwijl dat niet zichtbaar is
 • Een toename van gassen in de darmen, met als gevolg winderigheid
 • Soms is er sprake van misselijkheid of een verminderde eetlust

Opgezette buik

Mogelijke oorzaken van een opgezette buik

Er zijn een aantal mogelijke oorzaken voor een opgezette buik of een opgeblazen gevoel:

 • Een afwijkende darmflora
 • Overgroei met candida of andere gisten
 • Een besmetting met darmparasieten, is een van de meest voorkomende oorzaken
 • Overconsumptie van zetmeel of noten
 • Intolerantie voor gluten
 • Intolerantie voor melksuiker
 • Stijging van histamine door een enzym tekort
 • Gebruik van maagzuurremmers
 • Ontstekingen gaan samen met een opgeblazen gevoel in de buik, er is dan een afwijkend ontlastingspatroon

In de rest van dit artikel gaan we verder in op de mogelijke oorzaken van een opgezette buik. Heb jij last van een opgezette buik of een opgeblazen gevoel, en wil je graag weten wat de oorzaak hiervan is? Bestel dan een test bij Darmklachten.nl.

Darmflora en Candida albicans

Een kweek van de darmflora kan een daling van de gezonde bacteriën aantonen, dit gaat vaak samen met een toename van gisten, wat een opgezette buik als gevolg kan hebben. Het gebruik van een antibioticum kan ook een opgezette buik, een opgeblazen gevoel, winderigheid of diarree tot gevolg hebben. Evenals een toename van gisten zoals Candida albicans. Candida albicans is een gist dat gassen vormt en zowel een opgeblazen gevoel als winderigheid veroorzaakt. Candida kan toenemen door het eten van zetmeelrijke producten zoals brood. Bij mensen met overgewicht en diabetes is vaak sprake van een toename van gisten in de darm.

Parasieten

Een van de belangrijkste oorzaken van een opgeblazen gevoel in de buik is een besmetting met Dientamoeba fragilis of Blastocystis hominis, parasieten die jarenlang in de darm kunnen verblijven. Bijna geen enkele aandoening veroorzaakt meer een opgezette buik dan deze darmparasieten. Een veel gehoorde klacht bij besmetting met Dientamoeba fragilis is: “ik heb een opgezette buik alsof ik acht maanden zwanger ben.” Ook Blastocystis hominis veroorzaakt een opgezette buik en een opgeblazen gevoel, winderigheid, misselijkheid en soms jeuk. Sommige mensen ervaren jarenlang klachten zonder te weten dat ze besmet zijn met deze parasiet.

Zetmeel intolerantie

Het eten van brood en andere zetmeelrijke producten is vaak de oorzaak van een opgezette buik of een opgeblazen gevoel. Daarnaast doet een zetmeel overconsumptie de klachten van Candida en parasieten toenemen.

Slechte vertering

Bij een gebrek aan maagzuur of voedselintoleranties wordt de voeding niet goed verteerd, dit kan leiden tot een opgezette buik of een opgeblazen gevoel.

Afwijkende darmflora

Een toename van ongunstige coli bacteriën en een daling van gezonde bacteriën zoals Lactobacillus is een andere mogelijke oorzaak voor een opgezette buik.

Glutenintolerantie

Diarree, winderigheid en een opgeblazen gevoel treden op bij het eten van granen die gluten bevatten wanneer men een glutenintolerantie, coeliakie, heeft. Kinderen met coeliakie hebben vaker diarree en buikpijn. Kenmerkend is dat zij een bolle, opgezette buik hebben. Zij kunnen vermoeid zijn en bloedarmoede hebben. De darmvlokken kunnen beschadigen of kapot gaan, waardoor minder mineralen opgenomen worden. Bij volwassen kan coeliakie zich uiten in migraine, depressiviteit, buikpijn, een opgezette buik en botontkalking.

Toename in histamine

Een opgezette buik, een opgeblazen gevoel, winderigheid of diarree kunnen worden veroorzaakt door hoge spiegels van histamine in de darm. Een toename van histamine ontstaat door een gebrek van het enzym (DAO) dat histamine in de darm afbreekt. Er ontstaan vooral hoge histamine spiegels bij allergieën en na het consumeren van oude kaas, chocolade of rode wijn.

Darmziekten

De ziekte van Crohn en Colitis ulcerosa kunnen gepaard gaan met langdurige hevige diarree of waterige ontlasting. Dit kan wel 10 maal per dag voorkomen. Ook kunnen de symptomen milder zijn en zich uiten in een opgeblazen gevoel en winderigheid.

Aandoeningen van de alvleesklier en galblaas

Het niet goed verteren van vetten en zetmeel doet de buik vaak opzwellen en zorgt voor een opgeblazen gevoel. Een infectie of afgenomen functie van de alvleesklier en galblaas of een afname of toename van pancreas elastase of galzouten kunnen hiervan de oorzaak zijn.

Verstopping of obstipatie

Wanneer men slechts om de 3 of 4 dagen naar het toilet gaat, ontstaat er een opgezette buik. De druk in de buik wordt als zeer belastend ervaren. Vaak is er loze aandrang, men gaat naar het toilet, maar er komt niets uit.

Melksuiker-intolerantie

Tenslotte kan een melksuiker intolerantie de oorzaak zijn van een opgeblazen gevoel of een opgezette buik. Lactose is een suiker dat voorkomt in melk en in melkproducten, en wordt ook wel melksuiker genoemd. Een intolerantie voor melksuiker veroorzaakt winderigheid, een opgezette buik en diarree. In Nederland kan 15% van de mensen het melksuiker niet afbreken. Daardoor kan diarree ontstaan na het drinken van een glas melk. Lactose wordt vaak aan voedsel en medicijnen toegevoegd. Mensen met deze aandoeningen dienen altijd goed de ingrediënten van hun voedsel te bestuderen, slechts een beetje melksuiker kan al een opgeblazen gevoel of een opgezette buik veroorzaken.

Testen op een melksuiker-intolerantie

Door middel van een ademtest wordt een tekort aan lactase aangetoond, die weer een opgeblazen gevoel of opgezette buik kan veroorzaken. Dat kan wijzen op een melksuiker-intolerantie. Bij een melksuiker-intolerantie wordt het waterstofgas gehalte van de adem gemeten. Er kan echter ook methaan worden gevormd. Wanneer alleen de standaard waterstof ademtest wordt uitgevoerd en methaan niet wordt gemeten, wordt 5 tot 15% van de gevallen over het hoofd gezien.

Testen bij een opgezette buik

Er zijn een aantal testen die gedaan kunnen worden voor verschillende mogelijke oorzaken van een opgezette buik of een opgeblazen gevoel:

Klacht Test
Giardia lamblia, Cryptosporidium spp PCR
Dientamoeba fragilis, Blastocystis hominis PCR
Overconsumptie zetmeel Zetmeel gehalte ontlasting
Slechte vertering Vetgehalte van de ontlasting
Afwijkende darmflora Kweek darmflora
Candida overgroei Kweek candida soorten
Glutenintolerantie t-Transglutaminase, Anti-gliadine
Histamine gehalte Histamine
Ziekte van Crohn, colitis Calprotectine, lactoferrine
Darmontstekingen TNF-alfa, alfa trypsine
Dikke darm aandoening Beta-defensine2
Alvleesklieraandoeningen Pancreas elastase
Galblaas aandoeningen Galzouten

Testen bij een opgezette buik

Er zijn een aantal testen die gedaan kunnen worden voor verschillende mogelijke oorzaken van een opgezette buik of een opgeblazen gevoel:

Behandeling van een opgezette buik

Een opgezette buik en een opgeblazen gevoel zijn erg vervelend. Indien sprake is van een achterliggende aandoening, dient deze behandeld te worden. Een nacontrole na behandeling is altijd aan te raden. Candida infecties kunnen zeer hardnekkig en soms moeilijk te behandelen zijn.

Tips tegen een opgeblazen gevoel

Er zijn een aantal tips om een opgezette buik en opgeblazen gevoel te voorkomen:

 • Houd de lucht niet in, maar laat deze naar buiten
 • Munt en kamille thee bevorderen de spijsvertering en helpen een opgezet gevoel te verminderen
 • Bonen, peulvruchten, fruit met veel vezels, frisdrank en zuivelproducten kunnen beter uit het dieet vermeden worden

Contact met darmklachten.nl

Wil je graag weten hoe je erachter kunt komen wat de aanleiding is voor je opgezette buik of opgeblazen gevoel? Of wil je graag meer informatie over dit onderwerp? Neem dan gerust contact met ons op door te bellen naar 058-2120025 of te mailen naar info@darmklachten.nl.

Over darmklachten.nl

Darmklachten.nl is een initiatief van MGlab, een laboratorium die gespecialiseerd is in ontlastingsonderzoek. …lees verder

darmklachten.nl testen en onderzoek

Ontdek de oorzaak van uw darmklachten en start met de oplossing

Back To Top