skip to Main Content

Slechte spijsvertering

Wat je moet weten over slechte spijsvertering

De spijsvertering is de verwerking van voedsel waarbij veel stappen aan te pas komen. De afbraak begint in de mond met het kauwen en mengen met speeksel. De maag, gal- en alvleesklier enzymen en de darmflora spelen ieder een specifieke rol in de verwerking van goed verteerbaar voedsel. Niet goed-verteerbaar voedsel, zoals vezels worden door bacteriën afgebroken in de dikke darm. Wanneer de verwerking verstoord wordt geeft het lichaam een signaal af, dit kan zijn in de vorm van brandend maagzuur, obstipatie of buikpijn. Eveneens kan een slechte spijsvertering invloed op de gezondheid hebben.

Het spijsverteringkanaal is een orgaan dat in de mond begint en eindigt met de anus. Het verteringsproces begint in de mond en voedsel dat bestaat uit vet, zetmeel en eiwitten wordt opgebroken in moleculen. Het eten wordt gekauwd en gemengd met speeksel dat rijk is aan amylase, een enzym dat zetmeel opsplitst. De tong speelt een grote rol in ons leven, omdat het smaakpapillen bevat. Prettige smaken geven ons plezier en maken dat je voorkeuren hebt voor voedsel. Ook spelen de smaakpapillen een rol in verslaving; vooral de combinatie zetmeel (of suiker), zout en vet heeft een verslavend effect.

Via de mond ontvangen de hersenen signalen die worden doorgegeven aan de maag, waardoor de productie van het maagzuur op gang komt. Gastrine is het hormoon dat de maagzuursecretie en de groei van het slijmvlies van de maag stimuleert. Gastrine stimuleert ook de uitscheiding van histamine. Wanneer de voedselbrij in de maag zuur genoeg is, zorgen hormonen ervoor dat de galblaas en alvleesklier worden aangezet tot actie. De galblaas knijpt samen, zodat er gal vrijkomt dat zich mengt met de vetten uit de voeding. De alvleesklier wordt gestimuleerd spijsverteringsenzymen vrij te geven, zo worden eiwitten, zetmeel en vetten afgebroken. Amylase gevormd door de alvleesklier helpt het zetmeel verder af te breken.

Het verteerbare voedsel wordt afgebroken tot moleculen en opgenomen door de wand van de dunne darm. De vrijgekomen glucosemoleculen worden door de darmwand opgenomen en komen in het bloed, waar zij worden aangeduid als bloedsuikers. Een deel van de glucosemoleculen wordt omgezet in vet, om te voorkomen dat de bloedsuikers te veel stijgen. De vetten komen terecht in de vetcel en de lever. Een deel van het immuunsysteem bevindt zich in de dunne darm en de cellen van de darmwand hebben een ontgiftend vermogen. Daarnaast produceren speciale cellen hersenhormonen (peptiden zoals serotonine) die onze gevoelens beïnvloeden.

De dikke darm heeft als functie het verteren van voedsel. Vezelrijk voedsel wordt niet afgebroken door enzymen. Bacteriën aanwezig in het laatste deel van de dunne darm en in grotere aantallen in de dikke darm beschikken over enzymen die vezels afbreken. Volwassenen hebben 1 tot 1½ kilogram bacteriën in de dikke darm die plantvezels afbreken. Bij bacteriële fermentatie wordt gebruikt gemaakt van niet-menselijke enzymen die vezels omzetten in korte-keten vetzuren, zoals boterzuur. Er kunnen wel meer dan 1000 calorieën per dag worden geproduceerd door bacteriën. De wand van de dikke darm wordt gevoed door deze vetzuren, maar ook het lichaam daar vetzuren worden opgenomen in het bloed. Daarnaast worden er slijmmoleculen gevormd die zorgen voor een goede weerstand.

darmklachten hero bgImmuniteit en de darm
De darm bevat enorme hoeveelheden lymfeknopen en omvat een groot deel van het immuunsysteem. De slijmvliezen van het maagdarmkanaal vormen een geheel, staan met elkaar in contact en wisselen informatie uit. De immuunsystemen van het maagdarmstelsel communiceren daarnaast intensief met slijmvliezen van andere organen zoals van de blaas, vagina, mond en ogen.

Symptomen van een slechte spijsvertering

Bij een slechte spijsvertering ontstaan er klachten die kunnen samen hangen met:

  • Stinkende ontlasting
  • Voedselresten in de ontlasting
  • Winderigheid, een opgezette buik
  • Brijachtige ontlasting met voedsel resten
  • Maagzuur of maagklachten
  • Een opgezette buik door een darmaandoening
  • Vermoeidheid
  • Boeren
banner breed 01

Testen bij een slechte vertering

Bij een slechte vertering, kan ontlastingsonderzoek via Darmklachten.nl helpen met het zoeken naar de oorzaak. Bekijk hieronder onze aanbevolen testpakketten en losse modules.

Oorzaken van een slechte spijsvertering

  • Te snel eten
  • Een verkeerd voedingspatroon
  • Te kort aan maagzuur
  • Gebrek aan enzymen, zie alvleesklier
  • Aandoening lever of galwegen
  • Afname darmflora
  • Toename van bacteriën en gisten
  • Allergische aandoeningen
  • Ontsteking darmwand

Meer informatie over de testen

  • Verteringsparameters pH, vet, zetmeel, kleur en consistentie van de ontlasting – lees meer…
  • Darmflora analyse – Onderzoek naar een deel van de darmmicrobiota – lees meer…
  • Microbioom – Onderzoek naar de volledige samenstelling darmmicrobiota – lees meer…

Nieuw! 4-stappen Blauwdruk voor Darmgezondheid

Meer dan 90 wetenschappelijke studies bewijzen dat niet alleen “vage klachten” zoals opgeblazen gevoel, buikkrampen beginnen in de darmen - maar praktisch ieder gezondheidsprobleem: gewichtstoename, verslechterde huid, minder energie - wat je gezondheidsdoel is: verbeter je darmgezondheid eerst.

darmen helen

Over darmklachten.nl

Darmklachten.nl is een initiatief van MGlab&Advies, een laboratorium dat gespecialiseerd is in ontlastingsonderzoek. …lees verder

MGLAB LOGO TEKST 2022

Ontdek de oorzaak van uw darmklachten en start met de oplossing

Back To Top
Test aanvragen
Consult plannen