Stinkende ontlasting
Een sterke geur van de ontlasting duidt op een aandoening. Normale ontlasting heeft een geur die veroorzaakt wordt door bacteriële fermentatie van voedingsstoffen en door dode darmbacteriën. In principe stinkt de ontlasting niet. Wanneer er sprake is van stinkende ontlasting of wanneer de ontlasting anders ruikt en blijft plakken aan het toilet, is daar vaak een reden voor, bijvoorbeeld een infectie. Bij kleine kinderen kan de ontlasting hevig stinken bij een besmetting met parasieten of een glutenintolerantie.
Oorzaken stinkende ontlasting
Een sterke geur wordt in veel gevallen veroorzaakt door:
- Slecht verteren van eiwitten
- Darmparasieten
- Een slechte vertering en een gebrekkige opname van voedingsstoffen
- Toename van zetmeel in de darm
- Een voedingsallergie
- Glutenintolerantie
- Een darminfectie
- Gebrek aan alvleesklier enzymen
- Een ontsteking, Colitis ulcerosa of de ziekte van Crohn
- Maagzuurremmers
- Overgewicht en een toename van gasvorming
Ontdek de oorzaak van je symptomen
Betrouwbare ontlastingsonderzoeken met duidelijke interpretaties
Vertering eiwitten
Vooral de vertering van eiwitten veroorzaakt een onplezierige geur. Er bestaan meer dan 230 componenten die bijdragen aan de geur. Bij een hoge eiwit consumptie stijgen Bacteroïdes en Atopostipes (een soort Lactobacil). Maagzuurremmers doen de eiwit vertering afnemen.
Gasvorming
Men kan ook stinkende winden laten. De geur van rotte eieren duidt op rottingsprocessen. De gassen bevatten zwavel. Zuur ruikende ontlasting gaat vaak samen met een lage zuurtegraad van de ontlasting en gisting door een overdaad aan zetmeel.
Testen
Laat de ontlasting onderzoeken:
- Vertering
- Parasieten
- Galzouten
- Glutenmarkers
- Bij diarree op bacteriën
Voorkomen van stinkende ontlasting
Er zijn een aantal tips om stinkende ontlasting te voorkomen. Een belangrijke stap is de oorzaak van de klachten na te gaan. Vervolgens kunnen gevoelige voedingsmiddelen vermeden worden. Ook het eten van minder eiwitten kan helpen. Besmetting met parasieten kan worden voorkomen door een goede hygiëne. Ten slotte kan het gebruik een probioticum (LINK)(LGG) uitkomst bieden.
Over darmklachten.nl
Darmklachten.nl is een initiatief van MGlab&Advies, een laboratorium dat gespecialiseerd is in ontlastingsonderzoek. …lees verder
Nieuw! 4-stappen Blauwdruk voor Darmgezondheid
Je darmgezondheid kan je snel en gemakkelijk verbeteren door dit praktische 4-stappen plan. Een wetenschappelijk bewezen blauwdruk voor goede darmgezondheid. Aanbevolen door drs. Saskia van As. Gemakkelijk toe te passen in ieders leven, met enkele kleine wijzigingen in het voedingspatroon die gegarandeerd resultaat geven.
