skip to Main Content

Verhoogde aandrang en ontlastingsincontinentie

Wat je moet weten over verhoogde aandrang en ontlastingsincontinentie

Bij een plotselinge, verhoogde aandrang is het in veel gevallen het moeilijk om de ontlasting op te houden en moet je snel een toilet zoeken. Soms ben je niet op tijd en verlies je wat ontlasting voordat je het toilet bereikt. In de endeldarm (rectum) wordt ontlasting opgeslagen totdat deze het lichaam verlaat en de darm wordt afgesloten door de anus. De hersenen ontvangen een seintje voor ontlediging waardoor er ‘aandrang’ ontstaat om naar het toilet te gaan. Wanneer de anus niet voldoende werkt, komt de ontlasting te snel naar buiten. Ontlastingsincontinentie is het ongewild verliezen van ontlasting of dit niet kunnen ophouden. Incontinentie van ontlasting komt redelijk vaak voor.

Symptomen bij verhoogde aandrang en ontlastingsincontinentie

Verhoogde aandrang kan de volgende klachten met zich meebrengen:

 • Dunne ontlasting of diarree
 • Winderigheid
 • Buikpijn

Ontlastingsincontinentie:

 • Niet kunnen ophouden van ontlasting
 • Geen controle over winden laten
 • Ongewild ontlastingsverlies
 • Verlies van kleine beetjes slijm uit de anus

Ongewild verlies van ontlasting verlies heeft veel invloed op het dagelijks leven, men is bang het huis te verlaten
voor werk, boodschappen of om een bezoek af te leggen. Dit kan een groot probleem worden.

Verhoogde aandrang en ontlastingsincontinentieStress en diarree
Angst voor een nieuwe situatie of plankenkoorts kunnen diarree veroorzaken. Psychologische stress veroorzaakt versnelde darmpassage bij 47% van de ‘normale’ bevolking. Maar sommige mensen hebben zo’n last van dit verschijnsel dat het een maatschappelijke probleem vormt. Zo zijn er artiesten die erg gehinderd worden in hun optreden doordat zij enkele minuten van tevoren diarree krijgen. Ook zijn er mensen die enorme aandrang krijgen zodra zij het huis verlaten. Bij mensen met diarree door spanning moet men een infectie niet uitsluiten aangezien parasieten door vorming van neuropeptiden de darm gevoeliger maken voor stress.

Testen bij verhoogde aandrang en ontlastingsincontinentie

Bij regelmatig verhoogde aandrang of vroegtijdig verlies van ontlasting, kan ontlastingsonderzoek via Darmklachten.nl helpen met het zoeken naar de oorzaak. Bekijk hieronder onze aanbevolen testpakketten en losse modules.

Oorzaken van verhoogde aandrang en ontlastingsincontinentie

Verhoogde aandrang kan verschillende oorzaken hebben:

 • Darmparasieten
  De meest voorkomend reden is een besmetting met eencellige darmparasieten. Men verliest niet veel ontlasting, maar het is moeilijk om het op te houden. Voor kinderen op school vormt dat een groot probleem. Bij besmetting met Dientamoeba fragilis is de diarree minder hevig. De brijachtige ontlasting, winderigheid, opgeblazen buik en een verhoogde aandrang kunnen jaren aanhouden. Dezelfde klachten kunnen ontstaan bij besmetting met Blastocystis hominis, maar zijn milder, vaak is er sprake van misselijkheid.
 • Allergieën
  Bij een voedselallergie is er vaak dunnere ontlasting die moeilijk is op te houden. Voorbeelden van voedsel dat darmklachten kan veroorzaken zijn gluten, melksuiker of allergieën voor producten die noten, soja en zaden bevatten. Ook toevoegingen als aspartaam, sorbitol en fructose kunnen diarree veroorzaken.
 • Een ontsteking rectum (proctitis)
  Een proctitis is een ontsteking waarbij het slijmvlies van de endeldarm ontstoken is. Deze ontsteking bevindt zich in het laatste deel van de dikke darm. Proctitis (ulcerosa) is een beperkte vorm van colitis. Proctos is het Griekse woord voor endeldarm en -itis betekent ontsteking.  De ontsteking kan ook ontstaan door Colitis ulcerosa of een ontsteking van een aambei.
 • Aandoening van rectum
 • Zwakte van de kringspier van de anus

Meer informatie over de testen

 • Verteringsparameters pH, vet, zetmeel, kleur en consistentie van de ontlasting – lees meer…
 • Darmparasieten – Onderzoek naar infecties met darmparasieten – lees meer…
 • Darmflora analyse – Onderzoek naar een deel van de darmmicrobiota – lees meer…
 • Calprotectine – Ontstekingsmarker voor Ziekte van Crohn en colitis ulcerosa – lees meer…

Over darmklachten.nl

Darmklachten.nl is een initiatief van MGlab&Advies, een laboratorium dat gespecialiseerd is in ontlastingsonderzoek. …lees verder

MGLAB LOGO TEKST 2022

Ontdek de oorzaak van uw darmklachten en start met de oplossing

Back To Top
Test aanvragen
Consult plannen