Home/Symptomen/Verstopping van de darmen

Verstopping van de darmen

Wanneer je slechts eens tot enkele keren per week ontlasting kan produceren, spreek je van verstopping (constipatie). Vaak is er wel aandrang maar komt de ontlasting niet en dat geeft dat een naar gevoel in de buik. In Nederland hebben ongeveer twee miljoen mensen last van verstopping. Sommige mensen zijn al vanaf de jeugd verstopt, bij anderen treedt het op een latere leeftijd op, bijvoorbeeld na een infectie. Bij vrouwen komt deze aandoening tweemaal zo vaak voor als bij mannen.
Bij constipatie kan de ontlasting droog, hard of keutelvormig zijn. Men moet persen, er is loze aandrang of het gevoel bestaat nog niet leeg te zijn. Er kan sprake zijn van een verminderde eetlust, een opgeblazen gevoel, buikpijn, verlies van ontlasting of aambeien. Vaak worden door mensen met constipatie laxeermiddelen gebruikt, maar dat werkt lang niet altijd.

Oorzaken

Constipatie kan ontstaan door een vertraagde passage. Dit gebeurt als de ontlasting te lang wordt opgehouden, bijvoorbeeld bij beroepen zoals chauffeurs en leerkrachten. Angst voor pijn bij scheurtjes in de anus of aambeien kan eveneens zorgen voor het te lang ophouden van ontlasting.
Constipatie kan echter ook veroorzaakt worden door een achterliggende ziekte. Daarom is het belangrijk om onderzoek te laten plaatsvinden. Mogelijke oorzaken zijn:

 • Overgewicht en diabetes
 • Darmparasieten
 • Voedselallergie
 • Medicijnen
 • Aangeboren afwijking
 • Glutenintolerantie
 • Zwangerschap
 • Dikke darmkanker (wisselend patroon)
 • Te traag werkende schildklier
 • Aandoeningen van de bekkenbodem en beschadiging van de wervelkolom

Overgewicht en diabetes

Van alle mensen met darmklachten heeft een kwart last van verstopping. Volwassenen en ook kinderen die te zwaar zijn, hebben twee maal zo vaak last van deze kwaal. Constipatie is één van de meest voorkomende klachten bij overgewicht en diabetes. Het legen van de darm duurt twee maal zo lang, ook neurologische aandoeningen van de darm spelen een rol. Het blijkt dat veel mensen met overgewicht vier maal zo veel methaan produceren. De gassen kunnen winderigheid en oprispingen veroorzaken. Het methaangehalte is via de adem te meten. De bacteriesoort Methanobrevibacter produceert methaangas dat een vertragende werking heeft op de darmpassage. De problemen nemen toe met het ouder worden. Rond een leeftijd van 80 jaar heeft ruim 70 procent een zeer trage darmwerking.

Darmparasieten

Wanneer de verstopping wordt afgewisseld met diarree, is er een grote kans dat je besmet bent met darmparasieten, zoals Dientamoeba fragilis en Blastocystis hominis.

Voedselallergie

Voedselallergieën kunnen diarree veroorzaken, maar ook verstopping. Vaak wordt er niet aan een allergie gedacht wanneer de stoelgang te hard is.

Medicijnen

Medicijnen die constipatie kunnen veroorzaken zijn codeïne (aanwezig in bijvoorbeeld hoestsiroop), morfine of antidepressiva. Sommige ontstekingsremmers, bloeddruk verlagende medicijnen, antihistaminica en ijzerpreparaten werken vertragend op de werking van de darm, ook maagzuurremmers kunnen de vertering verstoren. Langdurig gebruik van laxeermiddelen kan irritatie van darmwand en een vertraagde stoelgang tot gevolg hebben.

Aangeboren afwijking

De ziekte van Hirschsprung of mucoviscidose ziekten die ontstaan bij de geboorte of de in eerste weken van het leven, uit zich in constipatie. Smalle, lintvormige stoelgang kan wijzen op een misvorming van de anus. Zwakte van de onderste ledematen, een achterstand in de motorische ontwikkeling of problemen met de zindelijkheidstraining kunnen een trage stoelgang veroorzaken. Bij kleine kinderen treedt vaak een melkallergie op die hevige verstopping van veroorzaken.

Standaard advies bij constipatie

Het standaard advies bij verstopping luidt: meer water drinken en meer bewegen. In bijna alle gevallen wordt vezelrijk voedsel of een vezelproduct voorgeschreven. Dit blijkt geen nut te hebben en wordt zelfs de laatste jaren als mythe bestempeld.
Het proces van de spijsvertering en de eliminatie van de brij in de darm duurt normaal 12 tot 24 uur. Een vertraagde passage kan in het ziekenhuis worden onderzocht. Het blijkt dat bij 30 procent van de mensen met verstopping de darmpassage vertraagd is, echter in de meeste gevallen wordt de verstopping veroorzaakt doordat het rectum zich niet gemakkelijk leegt. Langzame passage hangt samen met een verstoorde werking van de zenuwcellen de darmwand die de beweging aansturen en als het ware de pacemaker zijn van de darm.
Wetenschappers geven aan dat vezels geen oplossing voor verstopping vormen, omdat het volume toeneemt en dus de verstopping. Net als bij filevorming moet de toestroom worden geremd, een laag vezelgehalte en daardoor een volume afname van de ontlasting is gunstig.
In 2004 analyseerde dr. Lesbros honderden studies en toonde aan dat vezelgebruik geen invloed heeft op constipatie. De Nederlandse studie van dr. Bijkerk gepubliceerd in 2004 laat zien dat hele granen geen invloed hebben op verstopping. Zemelen en hele graanproducten zorgen voor een toename van gasvorming, verstopping en buikpijn.

Ontdek de oorzaak van uw darmklachten en start met de oplossing

Vraag meteen een test aan

Kies voor darmklachten.nl

 • Sinds 2005 34.150 aanvragen
 • Betrouwbare uitslag door een arts
 • +50% wordt een oorzaak gevonden
S. van As Alle informatie en adviezen, die aanleiding vormen voor het aanvragen van onderzoeken op Darmklachten.nl, zijn geschreven door drs. S. van As, arts. De resultaten van de onderzoeken worden door drs. S. van As, arts voorzien van een op maat geschreven interpretatie.

Artikelen

Vraag een test aan

Over darmklachten.nl

Darmklachten.nl is een initiatief van MGlab&Advies B.V., een laboratorium die gespecialiseerd is in ontlastingsonderzoek. …lees verder

onderzoek

[tmls_saved id=”10264″]