skip to Main Content

Zwarte ontlasting

Wat betekent zwarte ontlasting

Problemen met de stoelgang zijn geen pretje. Ontlasting met een ongewone kleur of diarree kan duiden op gezondheidsproblemen. Heeft u zwarte ontlasting? Wees dan alert! Het is in dit geval raadzaam om contact op te nemen met uw arts. Zwarte ontlasting is poep vermengd met bloed. De combinatie van bloed en maagsappen zorgt voor de donkere kleur. Door het bloed krijgt de poep ook een plakkerige structuur. Het is belangrijk om te achterhalen waardoor de zwarte ontlasting komt, want bloed in de ontlasting kan gevaarlijk zijn. Lees hier over de oorzaken en behandeling van zwarte poep.

Oorzaken van zwarte poep

De oorzaak van zwarte ontlasting is niet altijd even gemakkelijk te achterhalen. De oorzaak kan heel onschuldig zijn. Het kan bijvoorbeeld komen door donkere voedingsmiddelen, zoals drop, bosbessen of rode wijn. Ook ijzersupplementen of koolstoftabletten kunnen de poep donker kleuren. Dan is er meestal niet zoveel bijzonders aan de hand. Kunt u de zwarte ontlasting niet aan een van deze dingen toewijzen? Neem dan contact op met uw arts. Zwarte poep kan namelijk ook veroorzaakt worden door een maagzweer, darmziekten, darmontstekingen of kanker. Gaat de zwarte ontlasting gepaard met hevige buik- en maagpijn? Dan kan dit een teken zijn van interne bloedingen.

Symptomen van ontstekingen en maag- of darmkanker

Zwarte diarree kan wijzen op een ontsteking in de maag of darm of kanker. Andere symptomen hiervan zijn:

  • Een wisselend ontlastingspatroon
  • Vermagering
  • Vermoeidheid
  • Buikpijn
  • Een opgezette buik
  • Plakkerige ontlasting

Herkent u deze symptomen in combinatie met diarree? Laat dan zo snel mogelijk onderzoeken of dit komt door darmontstekingen of door darmkanker.

Testen zwarte ontlasting

Waar wordt op getest bij zwarte ontlasting?

  • Occult bloed
  • Transferrine
  • Calprotectine
  • Lactoferrine

De behandeling van zwarte ontlasting

Bij zwarte ontlasting wordt allereerst een test uitgevoerd om te kijken wat er precies aan de hand is. De ontlasting wordt getest op occult – oftewel: niet zichtbaar – bloed. Wijst de test herhaaldelijk uit dat er bloed in de ontlasting zit, dan is er duidelijk iets aan de hand. De ontlasting kan ook getest worden op de aanwezigheid van transferrine, calprotectine of lactoferrine. Mogelijk worden ontstekingsremmers voorgeschreven. Vaak is inwendig onderzoek nodig om de exacte oorzaak van de zwarte ontlasting te achterhalen.

Contact opnemen met Darmklachten.nl

Heeft u nog andere vragen over testen bij zwarte ontlasting? Via het contactformulier hier op de site kunt u gemakkelijk een bericht voor ons achterlaten. Ook kunt u bellen naar 058-2120025 of mailen naar info@darmklachten.nl.

Ontlasting gezondheid infographic

Over darmklachten.nl

Darmklachten.nl is een initiatief van MGlab, een laboratorium die gespecialiseerd is in ontlastingsonderzoek. …lees verder

darmklachten.nl testen en onderzoek

Ontdek de oorzaak van uw darmklachten en start met de oplossing

Back To Top