Home/Testen/Darmflora, overgewicht en darmklachten (Enterotypen)

Darmflora, overgewicht en darmklachten (Enterotypen)

Door middel van deze test worden darmbacteriën in beeld gebracht die in de darm een buitengewoon belangrijke rol spelen. Zij verteren plantaardig voedsel, produceren calorieën, vitaminen en slijmmoleculen, stimuleren het immuunsysteem en communiceren met de hersenen.

 65,00

2-3 werkdagen levertijd
Op voorraad
  • Meer dan 52.000 aanvragen
  • Betrouwbare uitslag door een arts
  • Persoonlijke begeleiding

Beschrijving

De darm bevat bacteriën die samen anderhalve kilo wegen. Tachtig procent van de darmflora wordt gevormd door drie bacteriegroepen: Bacteroïdes, Prevotella en Ruminococcus soorten. Bij elk individu is slechts één van deze bacteriefamilies dominant. De overheersende groep wordt omgeven door een groep specifieke bacteriën waarmee nauw wordt samengewerkt. Men duidt deze clusters aan met de term ‘enterotypen’. Er zijn dus 3 enterotypen. Deze analyse bepaalt welk enterotype in de darm aanwezig is. Het enterotype hoort als het ware bij je en zal in principe je hele leven aanwezig blijven. De aantallen bacteriën worden beïnvloed door voeding. Andersom zal het ene enterotype anders op voedsel reageren dan het ander. Wanneer het enterotype bekend is, kan de diëtist of therapeut gerichte dieetadviezen geven.

Overgewicht hangt samen met hoge aantallen Bacteroïdes soorten: enterotype 1. Deze bacteriën veroorzaken ook winderigheid en verstopping. Enterotype 1-bacteriën produceren meer methaangassen. Hierdoor kan constipatie ontstaan. Darmaandoeningen komen vaker voor bij enterotype 2 door hoge aantallen Prevotella soorten die de slijmlaag van de darmwand kunnen aantasten. Consumptie van granen doet de aantallen Prevotella toenemen.
Bij gezonde mensen komt enterotype 3 het meeste voor en wordt gevormd door Ruminococcus, het is een tussenvorm. Dit type bacteriën is gericht op het verteren van plantmaterialen. Wanneer je niet genoeg groenten eet kunnen de bacteriën de slijmwand afbreken als voeding, waardoor de weerstand van de slijmlaag afneemt en er klachten ontstaan.

Inhoud pakket

Het pakket Enterotypen bevat de volgende analyses:
Bacteroïdes spp.
Ruminococcus spp.
Prevotella spp.

Indicaties/klachten

Indien enterotype 1 overheerst:
– Overgewicht
– Winderigheid
– Verstopping

Indien enterotype 2 overheerst:
– Aantasting slijmlaag