Home/Testen/GIP, Gluten Immunogene Peptiden

GIP, Gluten Immunogene Peptiden

GIP

Deze test is bedoeld voor mensen die glutenvrij eten om te controleren of er toch gluten binnenkomen. GIP betekent ‘Gluten Immunogene Peptiden’. Dit zijn fragmenten van gluten eiwitten, zoals alfa-gliadine. Deze eiwitdeeltjes kunnen nog steeds een reactie van het immuunsysteem uitlokken wanneer je glutenintolerant bent. Ongeveer 4 dagen na het gebruik van gluten kunnen de waarden verhoogd blijven.

 150,00  135,00

2-3 werkdagen levertijd
Op voorraad
  • Meer dan 52.000 aanvragen
  • Betrouwbare uitslag door een arts
  • Persoonlijke begeleiding

Beschrijving

Positieve uitslag

De GIP test meet de aanwezigheid van gluten peptiden in de ontlasting. De test kan peptiden detecteren van gliadine (uit tarwe), secaline (uit rogge) en hordeine (uit gerst). Dit zijn de glutenpeptiden waarop coeliakie patiënten reageren.

De sensitiviteit van de test is 98,5%. Dat wil zeggen dat je bij 1,5% van de mensen die wel gluten binnenkrijgen, je dat niet meet. Dus 1,5% krijgt een valse negatieve uitslag.

Negatieve uitslag

De specificiteit van de test is 100%. Dat wil zeggen dat wanneer de test negatief uitvalt, er geen gluten aanwezig zijn.

De test geeft geen positieve reactie op rijst of maïs en andere voedingswaren .

Let op: Er is een uitzondering. De test kan toch positief uitvallen wanneer de ontlasting avenine, afkomstig van haver, bevat. Dit gebeurt alleen bij hoge concentraties. Eet daarom in de week voorafgaand aan de test geen havermout.