Glutensensitiviteit
€ 99,00
Gluten zijn eiwitten die aanwezig zijn in granen zoals tarwe, rogge en spelt en een intolerantie voor gluten wordt coeliakie genoemd, maar het is eigenlijk een levenslange ontstekingsziekte die ontstaat als reactie op gluten. De ontlasting wordt getest op antilichamen tegen anti-gliadine en anti-ht-transglutaminase en een toename van deze antilichamen geeft aan dat het lichaam negatief op gluten reageert. Let op; hoge waarden vormen niet het bewijs van een glutenintolerantie (coeliakie), zij signaleren wel een verhoogde kans op deze ziekte.
De module GLUTEN onderzoekt de concentraties in de ontlasting van:
- Secretoir IgA
- Anti-ht-Transglutaminase
- Anti-Gliadine sIgA
€ 99,00
Beschrijving
De ontlasting wordt getest op antilichamen tegen anti-gliadine, anti-weefseltransglutamine en immunoglobuline A. Een toename van antilichamen geeft aan dat het lichaam negatief op gluten reageert en dat het lichaam antilichamen maakt tegen gliadine en transglutaminase.
Een stijging van deze waarden toont niet aan dat je coeliakie hebt (glutenintolerant bent). Coeliakie is een levenslange ontstekingsziekte die ontstaat als reactie op gluten. Hoge waarden signaleren wel een verhoogde kans op deze ziekte. Gluten komen voor in granen zoals tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. Gluten zijn eiwitten die het brood elastisch maken. Daarom worden ze gebruikt bij het bakken van brood. Coeliakie is een ernstige aandoening die bij 1% van de bevolking voorkomt. Genezing treedt op bij het levenslang streng vermijden van producten die gluten bevatten. Een groter aantal mensen verdraagt geen gluten. De diagnose wordt uiteindelijk gesteld door een inwendig onderzoek.
Wanneer je brood dat gluten bevat niet goed kunt verdragen, is de kans op coeliakie mogelijk tien keer groter dan gemiddeld. Had je als kind al buikpijn of bloedarmoede, of komt er coeliakie in de familie voor, dan is de kans op coeliakie zelfs vele malen hoger. Indien je wilt weten of je negatief reageert op gluten, dan is het belangrijk om gluten te (blijven) gebruiken om de test uit te kunnen voeren. Laat ook de antilichamen testen in het bloed. Stop dus niet direct met het gebruik van gluten.
Indicaties/Klachten
Bij een glutenintolerantie kunnen de volgende klachten aanwezig zijn:
– Regelmatig buikpijn
– Dunne ontlasting of constipatie
– Vettige ontlasting
– Misselijkheid, verminderde eetlust
– Bij kinderen groeiachterstand
– Bloedarmoede, gebrek aan mineralen of vitaminen
– Winderigheid of een opgezette buik
– Opgezette buik na het eten van brood
– Vermoeidheid na bepaalde voeding
– De klachten nemen af wanneer men brood weglaat
– Een verlaagde weerstand
– Anale jeuk
– Huidklachten of jeuk
– Depressiviteit, neurologische klachten
– Migraine
– Als kind al darmklachten
– Glutenintolerantie komt voor in de familie
Klachten bij kinderen door coeliakie:
– Buikpijn
– Bloedarmoede, bleek
– Geen eetlust
– Mager, dunne armen
– Bol buikje
– Vermoeid, lusteloos, hangerig
Extra informatie
Symptomen | Anale jeuk, Brandend maagzuur, Buikpijn, Chronische diarree, Constipatie, Darmklachten brood, Depressiviteit, Gele ontlasting, Groene ontlasting, Haaruitval, Hoofdpijn, Jeuk, Lichte ontlasting, Maagpijn, Misselijkheid en braken, Opgezette buik, Overgewicht, Rommelende darmen, Stinkende ontlasting, Vermagering, Vermoeidheid, Verstopping van de darmen, Winderigheid, Zachte, brijige ontlasting, Zure ontlasting |
---|---|
Pakketopties | Glutenpakket, Glutenpakket + zonuline |
Aandoeningen | Afwijkende darmflora, Coeliakie – glutenintolerantie, Lekkende darm, Prikkelbare Darm Syndroom / Spastische darm |