Home/Testen/Swab Candida/Enterococcus – mond/plasbuis

Swab Candida/Enterococcus – mond/plasbuis

Candida soorten
Candida is een gist en behoort tot het koninkrijk Fungi. Er zijn verschillende soorten. Candida albicans komt het meest voor. Gisten zijn altijd in lage aantallen aanwezig op de slijmvliezen. Bij een afname van gezonde bacteriën ziet men vaak een stijging van gisten. Dit kan een overgroei veroorzaken in de mond, de vagina en op de penis of de plasbuis van de man. Dit treedt regelmatig op na antibiotica gebruik.

 45,00

2-3 werkdagen levertijd
Op voorraad
  • Meer dan 52.000 aanvragen
  • Betrouwbare uitslag door een arts
  • Persoonlijke begeleiding

Beschrijving

Candida soorten
Candida is een gist en behoort tot het koninkrijk Fungi. Er zijn verschillende soorten. Candida albicans komt het meest voor. Gisten zijn altijd in lage aantallen aanwezig op de slijmvliezen. Bij een afname van gezonde bacteriën ziet men vaak een stijging van gisten. Dit kan een overgroei veroorzaken in de mond, de vagina en op de penis of de plasbuis van de man. Dit treedt regelmatig op na het gebruik van antibiotica.

Enterococcus soorten
Enterococcus soorten behoren tot de streptokokkengroep en zijn aanwezig in aarde, water en in de darm. Enterococcus faecalis is een gezonde darmbacterie met gunstige eigenschappen, maar deze bacterie kent ook schadelijke varianten. Deze soorten kunnen in de darm voorkomen, maar ook in de mond of in de plasbuis en klachten veroorzaken.
Het laboratorium test op deze bacteriën. Indien aanwezig wordt er bepaald of er sprake is van een schadelijke variant. Men spreekt dan van ‘virulentie’.

Klachten in de mond
Bij deze swab test worden twee onderzoeken uitgevoerd.
Strijk met het wattenstaafje langs de tong en de binnenkant van de wang.

Candida
• Irritatie van de tong of het mondslijmvlies kan door gisten worden veroorzaakt. Een uitstrijkje van de mond of van de tong kan een overgroei van gisten aantonen.
• Bij pasgeboren baby’s komt een lichte overgroei met gisten voor in de mond in de vorm van spruw, meestal in de eerste vier levensweken, daar de weerstand zich nog moet ontwikkelen. Dit hoeft niet medicinaal behandeld te worden.

Bacteriën
• Een uitstrijkje van de mond of van de tong. Er wordt getest op gisten en bacteriën, met name Enterococcus soorten.

Klachten van de plasbuis bij mannen door overgroei van candida of bacteriën
Een irritatie en roodheid van de top van de penis of een afscheiding uit de plasbuis kan door gisten of bacteriën, met name Enterococcus soorten, worden veroorzaakt.

Onderzoek, swab plasbuis bij mannen
Strijk met het wattenstaafje langs het topje van de penis en neem wat vocht weg van het begin van de plasbuis. Herhaal dit met een tweede staafje en plaats de staafjes in het verzendbuisje.

Bij deze swab test worden twee onderzoeken uitgevoerd.
Candida
• Bij roodheid en irritatie van de penis of een afscheiding uit de plasbuis.
• Bij mannen is het ook zinvol een Candida test aan te vragen wanneer de partner klachten heeft door chronische Candida infecties.

Enteroccus faecalis
Het laboratorium test op deze bacteriën. Indien aanwezig wordt bepaald er sprake is van een schadelijke variant. Men spreekt dan van ‘virulentie’.