Home/Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Worden de testen vergoeding door mijn zorgverzekeraar?

Nee, de testen komen niet in aanmerking voor vergoeding. De kosten van de testen zijn geheel voor eigen rekening.

Wat zijn de kosten van de testen?

Er zijn verschillende testen, per pakket wordt de prijs aangegeven. De prijzen zijn inclusief verzend- en verwerkingskosten. De retourenveloppen zijn gefrankeerd of gaan naar een antwoordnummer, zelf frankeren is niet nodig.

Kan ik een test versturen vanuit het buitenland?

Darmparasieten/Histamine testen kunnen vanuit het buitenland naar het antwoordnummer worden gestuurd, frankeren is niet nodig.
Voor de overige testen is het van belang dat het monster zo snel mogelijk bij het laboratorium aankomt, het liefst de volgende dag. Woont u vlakbij de grens dan kunt u de retourenvelop net over de grens in Nederland posten. Is dit niet mogelijk, neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.

Wanneer krijg ik het testpakket thuisgestuurd?

Voor bestellingen die op werkdagen voor 15:00 uur binnenkomen, wordt nog dezelfde dag het pakket met buisjes en het aanvraagformulier naar het opgegeven adres verzonden. Dit pakket past in de brievenbus, u hoeft dus niet thuis te zijn om het in ontvangst te nemen.
Pakketten van bestellingen die op vrijdag na 15:00 uur of in het weekend binnenkomen, worden op maandag verzonden. Darmklachten.nl verzendt haar producten via Post nl (TNT Post).

Hoe kan ik zelf een test bestellen?

U kunt via Darmklachten.nl zelf een test bestellen. Selecteer het analysepakket of losse test van uw keuze. Klik op de knop “Bestellen” . Ga naar verder winkelen indien u meerdere producten wilt aanschaffen.
Om de bestelling af te ronden gaar u naar “Kassa”. Doorloop de stappen van het invullen van de naam, adresgegevens, controleer uw bestelling en ga naar betaling.
Voordat u bij stap 3 de bestelling bevestigt, bent u te allen tijde vrij om te annuleren of wijzigingen aan te brengen. Pas nadat bij stap 3 u de aankoop heeft bevestigd, is uw bestelling definitief.
Darmklachten.nl hanteert een gemakkelijke en veilige manier van online betalen door middel van iDEAL. Veilig online bestellen staat bij ons hoog in het vaandel, daarom worden alle betalingen versleuteld verzonden.

Na hoeveel dagen ontvang ik de uitslag?

Het laboratorium streeft ernaar binnen zeven tot tien werkdagen de uitslagen af te ronden en online te plaatsen.

Hoe ontvang ik de uitslag?

U ontvangt de uitslag online, in ‘Mijn account’. De uitslag is een pdf-bestand, u ontvangt dus geen exemplaar per post. De uitslagen blijven bij het uitvoerende laboratorium digitaal opgeslagen in een beveiligde database.

Wanneer neemt men een monster voor de darmflora?

Op maandag of dinsdag eventueel als laatste mogelijkheid op woensdag. Dezelfde dag versturen en overdag op een koele plaats (koelkast) bewaren. Niet op zondag en niet vlak voor een feestdag.

Ik ben vergeten het aanvraagformulier op te sturen met het monster, wat nu?

De monsters die zonder formulier binnenkomen en buisjes die geen naam bevatten, worden weggegooid, daar er regelmatig meerdere monsters zonder naam binnenkomen. Neem contact op, u ontvangt een nieuw pakket.
Heeft u wel de naam en geboorte datum op de buisjes geschreven, mail dan graag het laboratorium om uw naam en adresgegevens te bevestigen.

Ik ben vergeten het monster op te sturen, wat nu?

Voor de parasitologie (de buisjes die een vloeistof bevatten) maakt dat niet uit, u kunt het pakket op elke dag versturen.
Voor het basispakket de darmflora kunt u het buisje leeg maken, afwassen en opnieuw vullen. Het liefst op maandag en dinsdag en uiterlijk woensdag insturen. Niet vlak voor een feestdag. Overdag het buisje koel bewaren, zie instructies.

Ik heb net een antibioticum kuur gehad. Hoe lang moet ik wachten met het insturen van een darmflora analyse?

Drie weken na een antibioticakuur heeft de darmflora zich meestal hersteld. Op dat ogenblik is het zinvol om te beoordelen of er nog afwijkingen zijn.

Ik gebruik een probioticum, kan ik een ontlastingsmonster insturen?

Voor de aanvraag van een darmflora-analyse wordt aangeraden 1 week van te voren te stoppen met probiotica.

Wat is een parasitaire test?

Men doet thuis ontlasting in een speciale container en verstuurt dit monster naar het laboratorium. U ontvangt een pakket met speciaal verzamel- en verzendmateriaal, de buisjes bevatten een vloeistof om DNA afbraak van de parasieten te voorkomen. Het laboratorium onderzoekt de ontlasting alleen op de parasiet die u heeft aangevraagd. Lees graag de verzamel instructies nauwkeurig door.

Wanneer neem ik een monster voor parasieten?

Wacht tot een dag van toename van de klachten, dit kan op elke dag van de week. Zie ook de verzamelinstructies.

Ik test positief op parasieten, moet mijn partner worden onderzocht?

Ja, dat is noodzakelijk, ook al heeft uw partner geen klachten. Indien uw partner besmet is en niet wordt behandeld kunt u opnieuw geïnfecteerd raken. Hetzelfde geldt voor uw kinderen en/of huisgenoten.

Hoe weet ik dat de parasieten weg zijn na een kuur?

U bestelt opnieuw een test via onze website of via de huisarts. U laat de controle ongeveer zeven dagen na het einde van de kuur plaatsvinden.

Vanaf welke leeftijd kan een ontlastingsonderzoek gedaan worden?

Darmflora

Een baby heeft een aparte darmflora die al na enkele dagen verschijnt. Na enkele weken is de flora ontwikkeld. Aanvankelijk zijn er meer Bifidobacteriën dan bij een volwassenen en vaak is er wat minder floravariatie. Het heeft zeker zin om de darmflora te laten bepalen wanneer de baby darmklachten heeft zoals buikpijn en diarree.

Glutentest

Bij testen op glutenintolerantie is het van belang dat er 2 maanden te voren wel glutenbevattende producten zijn gebruikt.

Parasietentest

Parasitair onderzoek kan op elke leeftijd worden ingezet.

Ik begrijp de uitslag niet en of heb vragen over mijn behandeling, wie kan ik hierover spreken?

Voor vragen over de uitslag kunt u bellen op onderstaande tijden.
Maandag t/m donderdag van 9:45 uur tot 10:15 uur.
Drs. S. van As – Tel: 035 6241405

Donderdag 7 december van 13:00 uur tot 14:00 uur.
GezondXtra, Mevr. B. van de Heuvel – Tel: 06 28757207
www.gezondxtra.nl

Ook kunt u uitslagen bespreken met een van de zorgverleners die vermeld staan op de website van het uitvoerend laboratorium, op de website’s kunt u kijken hoe u een consult kunt plannen.

De medewerkers van het laboratorium zijn niet medisch onderlegd. U kunt hier niet terecht voor aanvullend advies over uw uitslagen.

Let op: Wanneer een maagzweerbacterie of parasieten zijn aangetroffen moeten de resultaten altijd besproken worden met de huisarts.

Welk analysepakket kan ik het beste bestellen?

Welke test het meest zinvol is, hangt af van het klachtenpatroon. Daarom heeft Darmklachten.nl verschillende analysepakketen samengesteld. Elk pakket is voorzien van een uitleg. Bij chronische klachten wordt geadviseerd het totale pakket aan te vragen. Bij verdenking op besmetting met parasieten het parasitologisch analysepakket. Darmklachten heeft een pagina ingericht om u te helpen bij het maken van een keuze. Zie: Hulp bij keuze test.

Welke test kan ik doen voor een lekkende darm?

Een lekkende darm is een symptoom net als buikpijn, niet een ziekte beeld.

Het is het gevolg van een glutenintolerantie, een voedingsallergie, een infectie met parasieten of bacteriën, een ontstekingsziekte zoals de ziekte van Crohn. Er zijn geen ontlastingstesten die het lekken van de darm aantonen, wel darm schade. De darm zal bij elke beschadiging lekken. Er worden meerdere testen tegelijkertijd aangevraagd, het meest compleet is het PDS pakket. Aangeraden wordt om advies te vragen aan een arts die het onderwerp goed begrijpt.

Ontdek de oorzaak van uw darmklachten en start met de oplossing

Vraag nu een test aan

Kies voor darmklachten.nl

  • Sinds 2005 34.150 aanvragen
  • Betrouwbare uitslag door een arts
  • +50% wordt een oorzaak gevonden
S. van As Alle informatie en adviezen, die aanleiding vormen voor het aanvragen van onderzoeken op Darmklachten.nl, zijn geschreven door drs. S. van As, arts. De resultaten van de onderzoeken worden door drs. S. van As, arts voorzien van een op maat geschreven interpretatie.

Artikelen