Home/Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Welke test kan ik doen voor een lekkende darm?

Een lekkende darm is een symptoom net als buikpijn, niet een ziekte beeld.

Het is het gevolg van een glutenintolerantie, een voedingsallergie, een infectie met parasieten of bacteriën, een ontstekingsziekte zoals de ziekte van Crohn. Er zijn geen ontlastingstesten die het lekken van de darm aantonen, wel darm schade. De darm zal bij elke beschadiging lekken. Er worden meerdere testen tegelijkertijd aangevraagd, het meest compleet is het PDS pakket. Aangeraden wordt om advies te vragen aan een arts die het onderwerp goed begrijpt.

Komt een aangevraagde analyse van Darmklachten.nl in aanmerking voor vergoeding van de zorgverzekering?

Analysepakketten die aangevraagd worden via Darmklachten.nl komen niet in aanmerking voor vergoeding. De kosten van de analyses zijn geheel voor eigen rekening.

Ik begrijp de uitslag niet, wie kan ik hierover spreken?

Wanneer parasieten zijn aangetroffen of een maagzweer bacterie moet en de resultaten altijd besproken worden met de huisarts. De darmflora uitslagen kunnen worden doorgenomen met een van de therapeuten die vermeldt staan op de website.

Vanaf welke leeftijd kan een ontlastingsonderzoek gedaan worden?

Darmflora

Een baby heeft een aparte darmflora die al na enkele dagen verschijnt. Na enkele weken is de flora ontwikkeld. Aanvankelijk zijn er meer Bifidobacteriën dan bij een volwassenen en vaak is er wat minder floravariatie. Het heeft zeker zin om de darmflora te laten bepalen wanneer de baby darmklachten heeft zoals buikpijn en diarree.

Glutentest

Bij testen op glutenintolerantie is het van belang dat er 2 maanden te voren wel glutenbevattende producten zijn gebruikt.

Parasietentest

Parasitair onderzoek kan op elke leeftijd worden ingezet.

Hoe weet ik dat de parasieten weg zijn na een kuur?

U vraagt opnieuw een test aan, een nacontrole. Dat kan via de huisarts en ook deze website. U laat de controle plaatsvinden ongeveer 7 dagen na het einde van de kuur.

Ik test positief op parasieten, moet mijn partner worden onderzocht?

Ja, dat is noodzakelijk, ook al heeft deze geen klachten. Indien de partner besmet is en niet wordt behandeld, kunt u opnieuw geïnfecteerd raken. Het zelfde geldt uiteraard voor uw kinderen.

Wanneer neem ik een monster voor parasieten?

Wacht tot een dag van toename van de klachten, dit kan op elke dag van de week. Zie ook de verzamelinstructies.

Wat is een parasitaire test?

Men doet thuis ontlasting in een speciale container en verstuurt dit monster naar het laboratorium. U ontvangt een pakket met speciaal verzamel- en verzendmateriaal, de buisjes bevatten een vloeistof om DNA afbraak van de parasieten te voorkomen. Het laboratorium onderzoekt de ontlasting alleen op de parasiet die u heeft aangevraagd. Lees graag de verzamel instructies nauwkeurig door.

Ik gebruik een probioticum, kan ik een ontlastingsmondster insturen?

Voor de aanvraag van een darmflora-analyse wordt aangeraden 1 week van te voren te stoppen met probiotica.

Ik heb net een antibioticum kuur gehad. Hoe lang moet ik wachten met het insturen van een darmflora analyse?

Drie weken na een antibioticakuur heeft de darmflora zich meestal hersteld. Op dat ogenblik is het zinvol om te beoordelen of er nog afwijkingen zijn.

Ik ben vergeten het monster op te sturen, wat nu?

Voor de parasitologie (de buisjes die een vloeistof bevatten) maakt dat niet uit, u kunt het pakket op elke dag versturen.
Voor het basispakket de darmflora kunt u het buisje leeg maken, afwassen en opnieuw vullen. Het liefst op maandag en dinsdag en uiterlijk woensdag insturen. Niet vlak voor een feestdag. Overdag het buisje koel bewaren, zie instructies.

Ik ben vergeten het aanvraagformulier op te sturen met het monster, wat nu?

De monsters die zonder formulier binnenkomen en buisjes die geen naam bevatten, worden weggegooid, daar er regelmatig meerdere monsters zonder naam binnenkomen. Neem contact op, u ontvangt een nieuw pakket.
Heeft u wel de naam en geboorte datum op de buisjes geschreven, mail dan graag het laboratorium om uw naam en adresgegevens te bevestigen.

Wanneer neemt men een monster voor de darmflora?

Op maandag of dinsdag eventueel als laatste mogelijkheid op woensdag. Dezelfde dag versturen en overdag op een koele plaats (koelkast) bewaren. Niet op zondag en niet vlak voor een feestdag.

Hoe ontvang ik de uitslag?

U ontvangt het testresultaat digitaal. Wanneer de door u aangevraagde analyses zijn afgerond, is het testresultaat elektronisch beschikbaar via Mijn account in PDF bestand. U kunt inloggen, de uitslag afdrukken en op uw eigen computer opslaan. U ontvangt dus geen exemplaar per post. De uitslagen blijven bij het uitvoerende laboratorium digitaal opgeslagen in een beveiligde database.

Na hoeveel dagen is de uitslag bekend?

Het laboratorium streeft ernaar binnen 10 werkdagen de uitslagen af te ronden en online te plaatsen. Dit geldt zowel de resultaten van een darmflora-analyse als de parasitologie. De uitslag is voorzien van een korte interpretatie van de testresultaten.

Wanneer krijg ik het testpakket thuisgestuurd?

Voor bestellingen die op werkdagen voor 15:00 uur binnenkomen, wordt nog dezelfde dag het pakket met buisjes en het aanvraagformulier naar het opgegeven adres verzonden. Dit pakket past in de brievenbus, u hoeft dus niet thuis te zijn om het in ontvangst te nemen.
Pakketten van bestellingen die op vrijdag na 15:00 uur of in het weekend binnenkomen, worden op maandag verzonden. Darmklachten.nl verzendt haar producten via Post nl (TNT Post).

Hoe kan ik zelf een test bestellen?

U kunt via Darmklachten.nl zelf een test bestellen. Selecteer het analysepakket of losse test van uw keuze. Klik op de knop “Bestellen” . Ga naar verder winkelen indien u meerdere producten wilt aanschaffen.
Om de bestelling af te ronden gaar u naar “Kassa”. Doorloop de stappen van het invullen van de naam, adresgegevens, controleer uw bestelling en ga naar betaling.
Voordat u bij stap 3 de bestelling bevestigt, bent u te allen tijde vrij om te annuleren of wijzigingen aan te brengen. Pas nadat bij stap 3 u de aankoop heeft bevestigd, is uw bestelling definitief.
Darmklachten.nl hanteert een gemakkelijke en veilige manier van online betalen door middel van iDEAL. Veilig online bestellen staat bij ons hoog in het vaandel, daarom worden alle betalingen versleuteld verzonden.

Wat zijn de kosten?

Er zijn verschillende pakketten, per pakket wordt de inhoud en de prijs aangegeven. De prijzen zijn inclusief verzend- en verwerkingskosten, er zijn dus geen bijkomende kosten. De verzendpakketten die u ontvangt zijn voorzien van postzegels. Alleen bij verzendingen van uit buitenland moet u zelf frankeren.

Welk analysepakket kan ik het beste bestellen?

Welke test het meest zinvol is, hangt af van het klachtenpatroon. Daarom heeft Darmklachten.nl verschillende analysepakketen samengesteld. Elk pakket is voorzien van een uitleg. Bij chronische klachten wordt geadviseerd het totale pakket aan te vragen. Bij verdenking op besmetting met parasieten het parasitologisch analysepakket. Darmklachten heeft een pagina ingericht om u te helpen bij het maken van een keuze. Zie: Hulp bij keuze test.

Ontdek de oorzaak van uw darmklachten en start met de oplossing

Vraag nu een test aan

Kies voor darmklachten.nl

  • Sinds 2005 34.150 aanvragen
  • Betrouwbare uitslag door een arts
  • +50% wordt een oorzaak gevonden
S. van As Alle informatie en adviezen, die aanleiding vormen voor het aanvragen van onderzoeken op Darmklachten.nl, zijn geschreven door drs. S. van As, arts. De resultaten van de onderzoeken worden door drs. S. van As, arts voorzien van een op maat geschreven interpretatie.

Artikelen