Wat je moet weten over lichte ontlasting
De normale menselijke ontlasting is stevig, goed gevormd en bruin gekleurd door restanten van ons bloed. De bruine kleur van de ontlasting varieert van lichtbruin (pindakaasachtig) tot donkerbruin (chocoladepasta). Gal en bilirubine zijn afkomstig van de rode bloedcellen en zorgen voor de bruine kleur. Donkere ontlasting geeft aan dat deze langer in het lichaam gebleven is. Bij pasgeboren baby’s is aanvankelijk de fecale materie geelgroen. De ontlasting kan bij volwassenen en kleine kinderen van uiterlijk en kleur sterk afwijken. De kleur van de ontlasting kan ons veel vertellen over onze gezondheid. Een afwijkende kleur kan diverse oorzaken hebben. De verandering van kleur kan een gevolg zijn van bepaalde voedingsmiddelen, medicijnen of een onderliggende medische aandoening.
Wanneer het blijkt dat de oorzaak van lichte ontlasting (wit, beige) een ziekte is, dan moet er een behandeling worden ingezet en neem daarvoor altijd contact op met een arts. Met name witte ontlasting kan duiden op een probleem. Is er sprake van een plotselinge aanpassing in een dieet, dan kan een lichtere ontlasting ook voorkomen. Mensen die een koolhydraatarm dieet volgen kunnen te maken krijgen met stoelgang die licht van kleur is. Dit heeft te maken dat in zulke gevallen koolhydraten regelmatig vervangen worden door vetten. Om vet af te breken is gal nodig en wanneer er opeens meer vetten worden geconsumeerd, is het mogelijk dat het lichaam hieraan moet wennen. Het lichaam past zich na verloop van tijd aan en zal meer gal produceren.
Bij een matige tot slechte vetvertering neemt het vetgehalte van de ontlasting toe. De ontlasting kan vettig en plakkerig zijn en licht van kleur. Wanneer je wilt weten of je noten niet goed verteert, kan je eerst het vetgehalte van de ontlasting bepalen zonder noten en daarna de test herhalen met noten. Andersom kan natuurlijk ook; je eet al noten, dus dan wordt eerst het vetgehalte bepaald en wordt de test opnieuw uitgevoerd, terwijl de noten en zaden worden weggelaten.
Om gal- en alvleesklierproblemen op te sporen wordt eveneens het vetgehalte van de ontlasting bepaald. Het is dan belangrijk om een week van tevoren geen noten en zaden eten, want deze bevatten veel vetten die niet altijd goed verteerd worden. Wanneer daardoor het vetgehalte van de ontlasting stijgt, lijkt het alsof je een ziekte hebt bij hoge vetwaarden terwijl dat niet zo is. Om de werking van de galblaas en alvleesklier te testen, moeten er juist wel verzadigde vetten worden gebruikt. Wanneer je vet uit de voeding weglaat, zie je natuurlijk geen hoge vetuitscheiding in de ontlasting. Je kan enkele dagen voor de analyse boter en spekvet gebruiken en bijvoorbeeld gebakken aardappelen eten. Bij een goede vertering veroorzaakt dat geen stijging van vet in de ontlasting.
Symptomen bij lichte ontlasting en darmklachten
- Witte of beige ontlasting (vergelijkbaar met stopverf)
- Diarree
- Een wisselend ontlastingspatroon
- Vermagering
- Buikpijn
- Een opgezette buik
- Plakkerige ontlasting
Testen bij lichte ontlasting
Bij ontlasting met een lichte kleur, kan ontlastingsonderzoek via Darmklachten.nl helpen. Bekijk hieronder onze aanbevolen testpakketten en losse modules.
Aanvullend (bloed)onderzoek
Bij lichte, plakkerige en vettige ontlasting, is het aan te bevelen naast ontlastingsonderzoek, eveneens (bloed)onderzoek uit te laten voeren naar de volgende parameters:
- Scan bovenbuik
- Bloedonderzoek
- Bloedarmoede
- Hoog bilirubine
- Leverafwijkingen
- Vitamine D tekort
Oorzaken van lichte ontlasting
- Toename van vet in de ontlasting
- Gebrek aan maagzuur
- Gluten
- Galblokkade
- Pancreas aandoeningen
- Giardia lamblia
- Darmziekten zoals Crohn en Colitis ulcerosa
- Bacteriële ontsteking
- Het niet goed verteren van noten
Meer informatie over de testen
- Verteringsparameters pH, vet, zetmeel, kleur en consistentie van de ontlasting – lees meer…
- Darmflora analyse – Onderzoek naar een deel van de darmmicrobiota – lees meer…
- Microbioom – Onderzoek naar de volledige samenstelling darmmicrobiota – lees meer…
- Antigliadine en anti-ht-Transglutaminase – Markers voor glutenintolerantie – lees meer…
- Calprotectine – Ontstekingsmarker voor Ziekte van Crohn en colitis ulcerosa – lees meer…
- Galzuren – Vertering van vet – lees meer…
- Pancreas elastase – Afbraak van vet, zetmeel en eiwitten – lees meer…
- Bij diarree: Bacteriële infectie met Salmonella, Campylobacter, Shigella, Yersinia en Clostridioides difficile – lees meer…
- Giardia lamblia – Dunne darmparasiet – lees meer…
Over darmklachten.nl
Darmklachten.nl is een initiatief van MGlab&Advies, een laboratorium dat gespecialiseerd is in ontlastingsonderzoek. …lees verder