skip to Main Content

Aandoeningen

Bekijk hieronder de meest voorkomende aandoeningen

Chronische darmklachten


Het prikkelbare darm syndroom (PDS) is een aandoening die zich uit in darmkrampen, buikpijn, het hebben van een opgeblazen gevoel, diarree, of juist constipatie, terwijl er geen achterliggende oorzaak is gevonden. Meestal is het echter zo dat bij mensen de diagnose PDS-patiënt wordt gesteld, terwijl nog niet alle andere mogelijke oorzaken zijn onderzocht en uitgesloten… lees verder »

prikkelbare darm syndroom pds

Aambeien


Aambeien zijn gezwollen aderen in het laatste gedeelte van het rectum. Aambeien kunnen zich ontwikkelen onder de huid rond de anus, of uit de anus steken, men spreekt dan van uitwendige aambeien. Deze aambeien kunnen ontstoken raken, waardoor zij gevoeliger zijn, sneller gaan bloeden en bloedklonten kunnen gaan vormen. Gemiddeld heeft de helft van de mensen van 50 jaar ooit last gehad van aambeien…lees verder »

Aambeien

Afwijkende darmflora


Onder de term darmflora wordt de totale populatie van bacteriën die in de darm aanwezig zijn verstaan. In totaal zijn er meer dan 100 biljoen bacteriën aanwezig in onze darmen… lees verder »

Afwijkende darmflora thumbnail e

Darmbacteriën


Een acute bacteriële infectie van de dunne darm kan door een aantal specifieke bacteriën veroorzaakt worden. In de meeste gevallen gaat het om deze soorten bacteriën die een dergelijke acute infectie… lees verder »

Bacteriele infectie en diarree thumbnail e

Clostridium difficile is een schadelijke variant van de veel voorkomende darmbacterie Clostridium. Clostridium difficile is een anaerobe, sporenvormende bacterie die bij verstoring… lees verder »

Clostridium difficile thumbnail e

Darmontstekingen


Colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn zijn ontstekingsziekten die zweren veroorzaken op het slijmvlies van de darmwand. In het Engels wordt de term IBD, Inflammatory Bowel Disease, gebruikt… lees verder »

Ziekte van Crohn en colitus ulcerosa thumb e

Darmparasieten


Een parasiet is een organisme dat zich hecht aan een “gastheer” en daardoor schade aanricht. De parasiet gebruikt de gastheer als voeding waardoor deze verzwakt… lees verder »

darmparasieten thumb e

Van alle parasieten speelt Dientamoeba fragilis (D. fragilis) de grootste rol in ons dagelijkse leven. Bij darmklachten heb je 37% kans dat je er mee besmet bent… lees verder »

Dientamoeba fragilis thumbnail e

Giardia lamblia (G.lamblia) is een eencellige parasiet die de wand van de dunne darm kan beschadigen. Een belangrijke functie van de dunne darm is het opnemen van voedsel. Een besmetting met Giardia lamblia zorgt dan ook voor een verminderde voedselopname… lees verder »

Giardia lamblia thumbnail e

Blastocystis hominis (B. hominis) is een eencellige parasiet die in de dikke darm voorkomt. Blastocystis hominisheeft verschillende vormen, de parasiet kan er leeg uitzien en op een gistcel lijken… lees verder »

blastocystis hominis thumbnail e

Galblaasproblemen


De galblaas is een klein, peervormig orgaan dat zich aan de rechterkant van de buik, onder de lever bevindt. De belangrijkste functie van de galblaas is het opslaan van gal…lee verder »

Galblaas thumb e

Kanker


De alvleesklier is een langgerekte, trosvormige klier. De alvleesklier bevindt zich achter de maag in de bovenbuik, vlak voor de wervelkolom. Bij volwassenen is de lengte van de alvleesklier ongeveer 12 tot 15 centimeter…lees verder »

Alvleesklierkanker thumb e

Dikke darmkanker is een gezwel dat van de wand van de dikke darm uitgaat. De kankercellen ontwikkelen zich vaak van uit een poliep. Dikke darmkanker is de derde, meest voorkomende vorm…lees verder »

Dikke darmkanker thumb e

Maagklachten


Een maagzweer is een ontsteking van de beschermende slijmvlieslaag van de maag. In sommige gevallen kan het ook zo zijn dat het slijmvlies van de slokdarm en de twaalfvingerige darm ontstoken raakt…lees verder »

Maagzweer thumb e

Helicobacter pylori is een bacterie die bij veel mensen in de maag voorkomt. In sommige gevallen veroorzaakt deze bacterie een ontstoken maagslijmvlies, een maagzweer. Dit is echter niet altijd het geval…lees verder »

Helicobacter pylori thumb e

Van een reflux is sprake als er voedsel vanuit uit de maag terugstroomt in de slokdarm. Dit hoort niet te gebeuren. Een maagreflux kan vervelende klachten veroorzaken…lees verder »

Reflux en brandend maagzuur thumbnail e

Met spijsvertering bedoelen we het proces van de afbraak van voedsel in het lichaam. Het proces van spijsvertering gaat in veel verschillende stappen. De afbraak van goed verteerbaar voedsel begint in de mond…lees verder »

Spijsverteringsproblemen thumbnail e

Overgewicht


Er is sprake van overgewicht als de massa van het lichaam te hoog wordt en deze toename het gevolg is van een stijging van het lichaamsvet. Overgewicht wordt zichtbaar omdat het buikvet toeneemt. Het lichaamsgewicht kunnen we uitdrukken in een Body Mass Index (BMI)…lees verder »

Overgewicht thumbnail e

Schimmelinfectie


Candida en andere gisten zijn overal in de natuur aanwezig zoals in de aarde, in het voedsel en ons lichaam. De darm bevat bacteriën, gisten en schimmels die samen voor een gezond milieu zorgen….lees verder »

Candida albicans thumbnail e

Candida en andere gisten en schimmels maken deel uit van het rijk Fungi. De twee belangrijkste Fungi stammen zijn de Basiodiomycota (waartoe paddestoelen behoren) en de Ascomycota (tot deze stam behoren schimmels en gisten)…lees verder »

Candida gisten en schimmels thumbnail e

Voedselintolerantie


Steeds meer mensen merken dat brood niet goed valt en zij zich beter of fitter voelen zonder brood. In veel gevallen wordt er gedacht dat de klachten zoals winderigheid, een opgezette buik en vermoeidheid door gluten worden veroorzaakt…lees verder

glutenintolerantie thumbnail

Histamine is een stof die in het lichaam een regulerende functie heeft. Mastcellen en immuuncellen bevatten histamine. Histamine speelt een rol in de productie van maagzuur en werkt als een neurotransmitter…lees verder »

Histamine intolerantie thumb e

Wormen


De aarsmade, Enterobius vermicularis, bevindt zich in de darm. De aarsmade richt daar zelf geen schade aan, sterker nog, de meeste kinderen raken weleens besmet met aarsmaden…lees verder

aarsmade thumb e

Een aantal wormen kunnen bij de mens in de darmen aanwezig zijn. Het worden dan meercellige parasieten genoemd. Het woord “parasiet” is afgeleid van twee Griekse woorden…lees verder »

wormen thumbnail e

Over darmklachten.nl


Darmklachten.nl is een initiatief van MGlab, een laboratorium die gespecialiseerd is in ontlastingsonderzoek…lees verder

darmklachten.nl testen en onderzoek

Ontdek de oorzaak van uw darmklachten en start met de oplossing

Back To Top