skip to Main Content

Dumpingsyndroom

Maag-darmproblemen door te snelle maaglediging

Wie hinder heeft van het dumpingsyndroom, heeft last van een te snelle maaglediging – letterlijk een dumping van voedsel. Door het dumpingsyndroom komt er voedsel dat nog niet voldoende verteerd is in stukken in de dunne darm terecht. Dat veroorzaakt allerlei vervelende reacties in het maag-darmkanaal. Op deze pagina van Darmklachten.nl informeren je verder over het dumpingsyndroom.

Oorzaak van het dumpingsyndroom?

Het dumpingsyndroom is vrijwel altijd het gevolg van een operatie, waarbij (een deel van) de maag is verwijderd; een gastric bypass. Soms ontstaan de klachten door een beschadiging van een zenuw die de maag aanstuurt: de nervus vagus. Bij het dumpingsyndroom zijn 2 klachtenpatronen te onderscheiden:

  1. Vroege dumpingklachten: deze treden kort na de maaltijd op en zijn al merkbaar na een half uur.
  2. Late dumpingklachten: deze treden ongeveer na één tot drie uur na de maaltijd op.

Beide klachtenpatronen kunnen zowel samen als apart voorkomen.

Vroege dumpingklachten

Vroege dumpingklachten door het dumpingsyndroom ontstaan doordat voedsel in te grote brokken in de dunne darm terechtkomt. Normaal gesproken wordt voedsel in de maag eerst goed fijngemalen en gekneed, voordat het in kleine porties wordt doorgegeven aan de dunne darm. Vroege dumpingklachten ontstaan dus als de maag het voedsel niet goed fijnmaalt. Ook een slecht werkende sluitspier, die te veel voedsel ineens doorlaat, kunnen deze klachten veroorzaken.

dumpingsyndroom

Late dumpingklachten

Normaal gesproken blijft ons voedsel ongeveer twee tot drie uur in de maag om het fijn te malen en te kneden. Daarna gaat het in kleine porties naar de dunne darm, die op dat moment klaar is voor de voedselbrokken. Late dumpingklachten ontstaan doordat de dunne darm nog niet ‘klaar’ is. De voedselbrokken zijn nog te groot en komen te snel in de dunne darm terecht. De benodigde spijsverteringssappen (galvloeistof en sappen van de alvleesklier) zijn dan nog niet voldoende in de dunne darm aanwezig.

Hoe dumpingsyndroom herkennen bij vroege dumping?

Bij een vroege dumping, trekt de sterk geconcentreerde voeding in de dunne darm veel vocht aan. Dit vocht wordt onttrokken aan de omliggende bloedvaten. Dat kan soms wel soms wel drie tot vier liter zijn. Hierdoor krijg je last van:

  • een vol gevoel
  • buikpijn en darmkrampen
  • diarree

En doordat er veel vocht aan je bloedvaten wordt onttrokken, daalt je bloeddruk. Dat kan klachten geven als hartkloppingen, duizeligheid, slap gevoel en sufheid.

Hoe dumpingsyndroom herkennen bij late dumping?

Als (een deel van) je maag is verwijderd, komt je voedsel veel sneller in je dunne darm terecht. Hierdoor zijn de productie van insuline en het stijgen van de bloedsuikerspiegel door het eten niet meer op elkaar afgestemd. Suikers worden extra snel opgenomen. Maar een hoge bloedsuikerspiegel heeft insuline nodig. Dat komt te laat op gang, waardoor nog steeds insuline wordt aangemaakt als de bloedsuikers al uit de bloedbaan zijn verdwenen. Het lijkt op een suikertekort zoals bij diabetespatiënten. Je kunt hierdoor de volgende klachten krijgen:

  • zweten
  • onrustig gevoel en trillen
  • duizeligheid
  • geeuwhonger (als je iets kleins eet, stijgt de bloedsuikerspiegel weer iets, dat kan de klachten verminderen)
  • hartkloppingen
  • (soms) flauwvallen.

Hoe dumpingklachten verminderen?

Onderstaande tips kunnen bijdragen om je dumpingklachten te verminderen:

  • Eet rustig, neem kleine hapjes en kauw goed
  • Drink niet bij de maaltijd; ook geen soep. Wacht zeker 30 minuten voor en na de maaltijd om iets te drinken
  • Vermijd ijskoude of hete gerechten
  • Vermijd snelle suikers (die zitten in frisdranken, fruitsappen, zoete snacks en zoet beleg)
  • Vermijd vetrijke gerechten
  • Eet veel vezels in volkoren producten, havermout, voedingsvezels, etc.

Over darmklachten.nl

Darmklachten.nl is een initiatief van MGlab&Advies, een laboratorium dat gespecialiseerd is in ontlastingsonderzoek. …lees verder

MGLAB LOGO TEKST 2022

Ontdek de oorzaak van uw darmklachten en start met de oplossing

Back To Top