skip to Main Content

Amoebiasis – infectie met Entamoeba histolytica (Amoeben)

Amoeben in de darmen: amoebiasis

Amoeben in de darmen komen veel voor en veroorzaken amoebiasis. Amoeben zijn eencellige en microscopische wezentjes die overal op de planeet voorkomen. Hoewel er onschuldige amoeben zijn, veroorzaken amoeben in de darmen bij mensen vaak een infectie. De amoebe die de mens ziek maakt is de zogenaamde Entamoeba Hystolitica. Deze amoebe overleeft in de dikke darm door de warmte en het hoge vochtgehalte waar het cysten produceert die worden uitgescheiden via de stoelgang. Zodoende komen ze in de riolering terecht en soms zelfs in voeding. Vervolgens veroorzaken de amoeben in de darmen bij meerdere mensen amoebiasis.

amoeben in de darmen

Wat merk je van amoeben in de darmen

Zodra de amoeben in de darmen zitten kunnen de cysten die ze produceren zich weer ontwikkelen tot nieuwe amoeben. Deze wezens kunnen door het slijmvlies van de dikke darm heen breken en zodoende buikvliesontsteking veroorzaken. Daarnaast kunnen de amoeben ook met het bloed vervoerd worden en als zo in de lever terechtkomen. Daar veroorzaken ze vaak een abces. Symptomen van een besmetting met amoeben in de darmen zijn:

  • Diarree
  • Koorts
  • Buikpijn
  • Hoofdpijn
  • Krampen

Wat kunt u doen tegen amoeben in de darmen

Eenmaal besmet met amoeben in de darmen, duurt het een week tot vier maanden voordat u iets merkt (incubatietijd). De meeste mensen hebben helemaal geen symptomen. Als u wel symptomen ervaart is het belangrijk om contact op te nemen met uw huisarts. Uw huisarts stelt door middel van laboratoriumonderzoek vast of er inderdaad sprake is van amoeben in de darmen en amoebiasis. Uw arts doet dit aan de hand van onderzoek aan uw stoelgang of door middel van een biopsie. Als er sprake is van amoebiasis kan uw arts u behandelen met diverse middelen tegen parasieten. In sommige (ernstige) gevallen is ziekenhuisopname nodig. In dat geval krijgt u extra vocht toegediend met de benodigde geneesmiddelen. Eventuele cysten in de lever worden opgespoord door middel van een echografie.

amoeben in de darmen

Amoeben voorkomen

Amoeben in de darmen en amoebiasis voorkomt u zoveel mogelijk door altijd gezuiverd water te drinken. Dit is vooral belangrijk als u zich in risicogebieden bevindt, bijvoorbeeld op vakantie. Onzuiver water behandelt u met jodiumtabletten, een goed filtersysteem en door het water goed te koken. Zorg ook altijd dat uw voeding goed gewassen, geschild en verhit is voor consumptie om amoeben in de darmen te voorkomen. Informeer altijd goed hoe u bepaalde ziektes voorkomt in het land van uw bestemming.

Contact en extra informatie

Wilt u meer weten over amoeben in de darmen en amoebiasis? Wilt u een darmonderzoek uitvoeren? Bekijk onze testen online.

Over darmklachten.nl

Darmklachten.nl is een initiatief van MGlab&Advies, een laboratorium dat gespecialiseerd is in ontlastingsonderzoek. …lees verder

MGLAB LOGO TEKST 2022

Ontdek de oorzaak van uw darmklachten en start met de oplossing

Back To Top
Test aanvragen
Consult plannen