skip to Main Content

Histamine-intolerantie

 54,00

Het histaminegehalte in de darm stijgt bij gebruik van bepaalde levensmiddelen zoals chocolade, oude kaas, noten en rode wijn. Het enzym Diamine oxidase (DAO) is bij de meeste mensen aanwezig in de dunne darm en breekt histamine af. Bij een tekort aan DAO heeft men darmklachten in combinatie met jeuk, een verstopte neus, slapeloosheid of hoofdpijn na het eten van histaminerijke producten. Bij deze test wordt niet het gehalte DAO gemeten, maar de concentratie histamine na het opzettelijk uitlokken van een reactie (provocatie) na het eten van histaminerijke producten. Een hoge histaminewaarden in de ontlasting kan dan duiden op een DAO-tekort.

De module HISTAMINE toont de concentratie in ontlasting aan na provocatie van:

  • Histamine

 54,00

Categorieën: , ,
2-3 werkdagen levertijd
Product op voorraad!
  • Meer dan 55.000 test aanvragen
  • +50% wordt een oorzaak gevonden
  • Telefonische consulten
  • Informatieve artikelen

Beschrijving

Histamine is in een groot aantal cellen van het lichaam aanwezig. Het heeft een regulerende functie in de darm, speelt een rol in de productie van maagzuur en werkt als een neurotransmitter. Histamine is betrokken bij ontstekingsreacties en bij allergieën. Door contact met vreemde stoffen worden mestcellen aangezet histamine vrij te geven. Een toename van histamine veroorzaakt allergische verschijnselen, zoals jeuk, een loopneus, diarree en slapeloosheid. Men spreekt daarom van een schijnallergie, een pseudo-allergie.

Er zijn verschillende oorzaken waardoor het histaminegehalte in het lichaam stijgt. Eén van de belangrijkste redenen is een allergie. Een allergische reactie ontstaat doordat antilichamen in aanraking komen met mestcellen die histamine bevatten en vervolgens vrijkomen.
Het histaminegehalte kan in de darm stijgen door voedsel dat histamine vrijmaakt, of dat veel histamine bevat. Onder normale omstandigheden blijft het histaminegehalte in de darm vrij laag. De reden is dat het enzym diamine-oxidase (DAO) ervoor zorgt dat histamine wordt afgebroken. Bij sommige mensen ontbreekt dit enzym. Wanneer je voedsel nuttigt dat het histaminegehalte in de darm sterk doet stijgen, ontstaan er bij mensen met een tekort aan het DAO-enzym klachten. Men noemt dat een histamine-intolerantie.

Inhoud pakket
In de ontlasting wordt het histaminegehalte bepaald. Het afname- en verzendpakket bevat een speciaal afnamebuisje voor het monster. De ontlasting wordt opgevangen in een bewaarmedium. Op deze manier worden de stoffen in de ontlasting gestabiliseerd voor een betrouwbaar resultaat.

Let op: Je neemt een ontlastingsmonster op de dag nadat je iets gegeten of gedronken hebt dat de kenmerkende klachten veroorzaken. Je dient bijvoorbeeld rode wijn te drinken in de avond of chocolade te eten. Wanneer je slecht hebt geslapen of diarree hebt gekregen, neem je de volgende ochtend een ontlastingsmonster. Bewaar de envelop in de koelkast en post deze (vlak voor de lichting) op dezelfde dag.

Stop met het nemen van histamineremmende medicatie (Cetirizine, Tavergyl) vier tot vijf dagen voordat u het monster neemt.

Indicaties/klachten
Een toename van histamine maakt je alert en je valt daardoor niet gemakkelijk in slaap. Een stijging van histamine veroorzaakt jeuk en versnelt de hartslag, waardoor hartkloppingen optreden. Een ander kenmerkend symptoom van een gebrek aan het enzym DAO is dat je bij het drinken van rode wijn rode wangen of een vlekkerige huid krijgt. Vervolgens kun je niet in slaap kan vallen. Voor een dergelijke reactie hoef je niet veel te drinken. Eén glas is vaak genoeg. Niet alleen rode wijn, maar ook chocola, oude kaas of noten, zorgen voor een toename van histamine. Jeuk, een verstopte neus of hoofdpijn kunnen direct optreden of pas de volgende dag. Diarree treedt vaak ‘s nachts of de volgende dag op.

Veel voorkomende klachten bij een toename van histamine in de darm zijn:
– Darmklachten, vooral diarree
– Jeuk of rode, vlekkerige huid, opvliegers
– Slapeloosheid
– Onregelmatige hartslag of snelle pols
– Hoofdpijn
– Loopneus
– Benauwdheid
– Duizeligheid
– Spierkrampen

Extra informatie

Symptomen

, , , , , , , , , ,

Aandoeningen

,

Ontdek de oorzaak van uw darmklachten en start met de oplossing

Back To Top
Test aanvragen
Consult plannen