skip to Main Content

Symptomen

Bekijk hieronder de meest voorkomende symptomen

Buikpijn


Een verzamelterm voor alle pijnklachten die zich in de buik afspelen is buikpijn. De pijn komt meestal uit de darm, maar kan ook een andere oorzaak hebben, bijvoorbeeld stress, voeding, galstenen, een maagontsteking, een blaasontsteking of… lees verder »

Buikpijn

Heeft u veel last van stress? Dan kan dit een negatief effect hebben op uw buik en darmen. U kunt hierdoor verschillende klachten ervaren, zoals…

stress buik darm klachten

Constipatie


Wanneer je slechts eens tot enkele keren per week ontlasting kan produceren, spreek je van verstopping (constipatie). Vaak is er wel aandrang maar komt de ontlasting niet en dat geeft dat een naar gevoel in de buik… lees verder »

constipatie buikpijn vrouw

Constipatie wordt gekenmerkt door trage stoelgang met harde, droge ontlasting. De frequentie is eens in de 3 dagen of minder. Vaak is er wel aandrang, maar komt de ontlasting… lees verder »

Constipatie

Diarree


Wereldwijd maken miljoenen mensen jaarlijks een periode met diarree door. Diarree is dunne, ongevormde ontlasting die enkele malen tot wel 20 maal per dag kan optreden… lees verder »

diarree

Diarree is dunne, ongevormde ontlasting die je niet goed kunt ophouden. Er zijn twee vormen van diarree: acuut en chronisch. Bij de eerste vorm gaan… lees verder »

Chronische diarree

Acute diarree is dunne, ongevormde ontlasting, die enkele malen tot wel 20 keer per dag kan optreden. Bij diarree kan je vaak de ontlasting… lees verder »

Acute diarree

Een toename van gasvorming en het laten van winden wordt gedefinieerd als winderigheid. Gassen worden in de darm gemaakt door darmbacteriën; men produceert gemiddeld een halve tot anderhalve… lees verder »

Winderigheid

Opgezette buik


De buik kan opzwellen doordat de darm in volume toeneemt door een infectie of door gasvorming. Een opgezette buik gaat vaak samen met… lees verder »

Opgezette buik

Misselijkheid


Misselijkheid uit zich in een wee gevoel in de maagstreek, soms krijg je water in de mond of het gevoel te moeten overgeven tevens kun je gaan zweten. Misselijkheid gaat soms gepaard met… lees verder »

Misselijkheid

Maagpijn


Om voedsel te verteren is maagzuur nodig, dit bevindt zich in de maag. Maagslijmvlies bedekt en beschermt de wand van de maag en produceert het maagzuur. Het maagslijmvlies kan… lees verder »

Maagpijn

Brandend maagzuur


Wanneer er wat zuur in de mond komt of in de slokdarm vanuit de maag noemt men dat een oprisping of zuurbranden. Brandend maagzuur is een irritatie van de slokdarm en wordt door maagzuur… lees verder »

Brandend maagzuur

Verhoogde aandrang


Bij een plotselinge, verhoogde aandrang is het in veel gevallen het moeilijk om de ontlasting op te houden en moet men snel een toilet zoeken. Soms is men niet op tijd en verliest men wat ontlasting… lees verder »

Verhoogde aandrang en ontlastingsincontinentie

Anale jeuk


Anale jeuk is kriebel aan of rond de sluitspier van de darm, de anus. Het wordt ook wel peri-anale jeuk of pruritus genoemd. Het kan zorgen voor irritatie en slapeloze nachten. Zowel mannen, vrouwen als… lees verder »

Anale jeuk

Slechte spijsvertering


De spijsvertering is de verwerking van voedsel waarbij veel stappen aan te pas komen. De afbraak begint in de mond met het kauwen en mengen met speeksel. De maag, gal- en alvleesklier enzymen en de darmflora spelen ieder een specifieke… lees verder »

Slechte spijsvertering

Afwijkende ontlasting


De normale menselijke ontlasting is stevig, goed gevormd en bruin gekleurd door restanten van ons bloed. De bruine kleur van de ontlasting varieert van lichtbruin (pindakaasachtig) tot… lees verder » 

Kleuren van ontlasting

Een lichte, grijsachtige kleur van de ontlasting duidt er op dat er geen gal kleurstoffen aanwezig zijn of veel vet. De oorzaak kan ook een verminderde functie… lees verder » 

Lichte ontlasting

De menselijke ontlasting varieert sterk van uiterlijk en kleur. Normale ontlasting is stevig en goed gevormd en bruin gekleurd door restanten van ons bloed. Gele ontlasting gaat meestal… lees verder » 

Gele ontlasting

De oorzaak van zwarte ontlasting is niet altijd even gemakkelijk te achterhalen. Het kan mogelijk worden veroorzaakt door bepaalde… lees verder » 

Zwarte ontlasting

Onder normale omstandigheden zit er geen bloed in ontlasting. Het slijmvlies van de maag en de darm is gevoelig en kan snel… lees verder » 

Bloed

Zachte, brijige ontlasting is zacht, plakkerig en niet goed gevormd. De ontlasting blijft aan de wc pot plakken en je moet meerdere malen wc papier… lees verder » 

Zachte ontlasting

Een sterke geur van de ontlasting duidt op een aandoening. Normale ontlasting heeft een geur die veroorzaakt wordt door bacteriële fermentatie van voedingsstoffen en door dode… lees verder » 

Stinkende ontlasting

De ontlasting bestaat onder normale omstandigheden voor 0 tot 4 gram vet per 100 gram ontlasting. Een toename van het vetgehalte uit zich in vettige… lees verder » 

Vette ontlasting

Slijm bij de ontlasting is afkomstig van het slijmvlies van de darmen. Het slijm kan zich aan de buitenkant van de ontlasting bevinden… lees verder » 

Slijm bij ontlasting

Slapeloosheid


Slapeloosheid is een slaapstoornis waarbij men moeite heeft in slaap te komen en/of door te slapen. Volwassenen dienen zeven tot acht uur per nacht slapen. Onvoldoende slaap kan… lees verder »

Slapeloosheid bij darmklachten

Hartkloppingen


Hartkloppingen uiten zich in een hartslag die in rust sneller is dan normaal. Het gezonde volwassen hart klopt normaal 60 tot 90 keer per minuut in rust. Het hart is opgebouwd uit… lees verder »

Hartkloppingen

Overgewicht


Overgewicht wordt gedefinieerd als een te hoog lichaamsgewicht door een toename van het gehalte van het lichaamsvet. Overgewicht uit zich in een zichtbare toename van… lees verder »

Overgewicht

Haaruitval


Haaruitval is een toename van het verlies van hoofdhaar al of niet gecombineerd met een afwijking van de haarfollikels. Ook kan er verlies van lichaamshaar plaatsvinden. Er zijn… lees verder »

Haaruitval

Depressiviteit


Depressie is een stemmingsstoornis die zich uit in een aanhoudend gevoel van verdriet en verlies. Deze gevoelens kunnen van tijdelijke aard zijn door een bepaalde gebeurtenis… lees verder »

Depressiviteit

Vermagering


Bij vermagering is er sprake van gewichtsverlies. Het gewicht wordt beïnvloed door de calorie-inname, de hoeveelheid lichaamsbeweging en in beperkte mate door… lees verder »

Vermagering

Jeuk


Het jeuken van de huid, oren, ogen, gehemelte, vagina en anus is een ongemakkelijk, irriterend gevoel waardoor u de drang krijgt te wrijven… lees verder »

Jeuk

Vermoeidheid


Vermoeidheid is een gevoel van uitputting die niet wordt verlicht door rust. De vermoeidheid kan fysiek zijn, de energie om te lopen en fietsen… lees verder »

Vermoeidheid

Hoofdpijn


Hoofdpijn is pijn die in verschillende regio’s van het hoofd kan voorkomen. Aan één of beide zijden van het hoofd, het voorhoofd, bovenop het hoofd of de nek en… lees verder »

Hoofdpijn

Darmklachten brood


Consumptie van brood en soms ook andere granen, kunnen darmklachten veroorzaken. Steeds meer mensen merken dat zij zich beter voelen zonder brood. Wanneer u brood en gluten bevattende producten een maand heeft weggelaten kunt u… lees verder »

Darmklachten brood

Over darmklachten.nl


Darmklachten.nl is een initiatief van MGlab, een laboratorium die gespecialiseerd is in ontlastingsonderzoek. …lees verder

darmklachten.nl testen en onderzoek

Ontdek de oorzaak van uw darmklachten en start met de oplossing

Back To Top