skip to Main Content

Slijm bij de ontlasting

Wat je moet weten over slijm bij de ontlasting

De normale menselijke ontlasting is stevig, goed gevormd, bruin gekleurd door restanten van ons bloed en er is geen slijm zichtbaar. De bruine kleur van de ontlasting varieert van lichtbruin (pindakaasachtig) tot donkerbruin (chocoladepasta). Gal en bilirubine zijn afkomstig van de rode bloedcellen en zorgen voor de bruine kleur. Donkere ontlasting geeft aan dat deze langer in het lichaam gebleven is. Bij pasgeboren baby’s is aanvankelijk de fecale materie geelgroen. De ontlasting kan bij volwassenen en kleine kinderen van uiterlijk en kleur sterk afwijken. De kleur van de ontlasting kan ons veel vertellen over onze gezondheid. Als er ook slijm zichtbaar is, kan dat duiden op een ontsteking of irritatie. Slijm bij de ontlasting is afkomstig van het slijmvlies van de darmen. Het slijm kan zich aan de buitenkant van de ontlasting bevinden of vermengd zijn. Bloederig slijm duidt op een ontsteking.

shutterstock 1086594038 bacterien en darmAkkermansia muciniphila
De bacterie Akkermansia muciniphila (vernoemd naar de Nederlander Akkermans), speelt een belangrijke rol in het in standhouden van de slijmlaag in de darm. Bij een toename van de bacterie wordt het slijm afgebroken en bij een daling van deze bacterie neemt de kwaliteit van de slijmlaag af, omdat er niet genoeg opbouw is. In een gezonde darm is er een balans tussen de opbouw en afbraak van het slijm, waardoor er een dynamische laag ontstaat van een stabiele dikte. Ondanks dat de samenstelling van de darmflora over de seizoenen varieert door het wisselende voedselaanbod, de dikte van de slijmlaag blijft hetzelfde. Bij een gebrek aan voedsel gebruiken bacteriën slijm en dat doet de kwaliteit van de weerstand afnemen.

Symptomen van slijm bij de ontlasting

Wanneer er slijm zichtbaar is bij de ontlasting is, dan kan dat het gevolg zijn van een ontsteking aan de darm. Vaak gaat dat gepaard met andere symptomen als:

  • Slijm bij de ontlasting
  • Loze aandrang
  • Een opgezette buik
  • Winderigheid
  • Een wisselend ontlastingspatroon
  • Een sterke geur
  • Zichtbaar bloed bij de ontlasting

Testen bij slijm bij de ontlasting

Bij zichtbaar slijm bij de ontlasting, kan ontlastingsonderzoek via Darmklachten.nl helpen bij het zoeken naar de oorzaak. Bekijk hieronder onze aanbevolen testpakketten en losse modules.

Oorzaken van slijm bij de ontlasting

  • Verstopping
    Bij harde ontlasting ziet men vaker wat slijm rond de ontlasting
  • Overgewicht
    Bij overgewicht is er vaak een wat hardere ontlasting en een toename van slijm
  • Chronische ontstekingen
    Bij darmziekten zoals Crohn en Colitis ulcerosa ziet men slijm gemengd met de ontlasting
Worm of slijmdraad?hookworm
Het komt regelmatig voor dat het laboratorium een verzoek ontvangt om langgerekte, witte structuren uit de ontlasting te onderzoeken. Vaak vermoed de cliënt dat er sprake is van een infectie met wormen. In Nederland komen infecties met wormen weinig voor, met uitzondering van de aarsmade. Het kleine wormpje speelt een rol in ons dagelijks leven omdat 10 tot 14% van de kinderen in Nederland ermee besmet is. De besmetting wordt opgemerkt door jeuk aan de anus en is relatief makkelijk te behandelen. Bij nader onderzoek van de langgerekte, witte structuren gaat het in bijna alle gevallen om slijmdraden die iemand kan aanzien voor een worm.

Meer informatie over de testen

  • Verteringsparameters pH, vet, zetmeel, kleur en consistentie van de ontlasting – lees meer…
  • Gisten en schimmels – Onderzoek naar de aanwezigheid van onder andere Candida albicans – lees meer…
  • Darmparasieten – Onderzoek naar infecties met darmparasieten – lees meer…
  • Calprotectine – Ontstekingsmarker voor Ziekte van Crohn en colitis ulcerosa – lees meer…

Ontlasting gezondheid infographic

Over darmklachten.nl

Darmklachten.nl is een initiatief van MGlab&Advies, een laboratorium dat gespecialiseerd is in ontlastingsonderzoek. …lees verder

MGLAB LOGO TEKST 2022

Ontdek de oorzaak van uw darmklachten en start met de oplossing

Back To Top