skip to Main Content

Winderigheid

Wat je moet weten over winderigheid

Een toename van gasvorming en het laten van winden wordt gedefinieerd als winderigheid. Gassen worden in de darm gemaakt door darmbacteriën; men produceert gemiddeld een halve tot anderhalve liter darmgas per dag. Deze gassen komen naar buiten en zo ontstaan er winden. Er ontsnappen 25 maal per dag gassen, waarvan je niet veel merkt. Winden zijn darmgassen zoals methaan, kooldioxide, waterstof en zwavelhoudende stoffen die in de darm door bacteriën worden geproduceerd. Ook zoogdieren, vogels, vissen en insecten laten winden. Een groot deel van de winden bestaat uit methaan, ongeveer de helft van de gezonde mensen produceert methaangassen. Methaan heeft een biologisch effect op de darmwerking, maar een toename zorgt nog al eens voor problemen. Het laten van winden is gezond en daarom kan je ze beter niet inhouden, want de gassen kunnen uitstulpingen van de darmwand veroorzaken. Bij een toename van gasproductie spreken wij van winderigheid, je kan daardoor ook een opgezette buik krijgen. Winden kunnen ook stinken, vaak duidt dit op een medisch probleem.

Candida gisten en schimmels in content eProbiotica met fructo-oligosacchariden
Er zijn supplementen op de markt die fructo-oligosacchariden (FOS) bevatten. Het wordt vaak toegevoegd aan probiotica, omdat FOS de groei van bacteriën kan bevorderen. De enkele milligrammen FOS spelen geen rol in het verbeteren van de darmflora als geheel, maar kunnen wel de gasvorming doen toenemen. Wanneer je last hebt van winderigheid is het beter om een darmflorapreparaat te kiezen zonder inuline of FOS, om de winderigheid te beperken.

Symptomen van winderigheid

Een overmatige gasproductie veroorzaakt zowel lichamelijke als sociale problemen:

 • Een opgezette buik
 • Pijn of darmkrampen
 • Verstopping
 • Sociaal ongemak: het laten van winder in het openbaar, op het werk of op school in de nabijheid van vrienden is een probleem dat vaak schaamte veroorzaakt

Testen bij winderigheid

Bij aanhoudende winderigheid, kan ontlastingsonderzoek via Darmklachten.nl helpen met het zoeken naar de oorzaak. Bekijk hieronder onze aanbevolen testpakketten en losse modules.

Oorzaken winderigheid

Er zijn een aantal mogelijke oorzaken voor een opgezette buik of een opgeblazen gevoel:

 • Een afwijkende darmflora
  Een daling van gezonde bacteriën in de darm gaat vaak samen met een toename van gisten, wat een opgezette buik als gevolg kan hebben. Het gebruik van een antibioticum kan ook een opgezette buik, een opgeblazen gevoel, winderigheid of diarree tot gevolg hebben. Een toename van ongunstige darmbacteriën en een daling van gezonde bacteriën zoals Lactobacillus is een andere mogelijke oorzaak voor een opgezette buik.
 • Overgroei met Candida of andere gisten
  Candida albicans is een gist die gassen vormt en zowel een opgeblazen gevoel als winderigheid veroorzaakt. Candida kan toenemen door het eten van zetmeelrijke producten zoals brood. Bij mensen met overgewicht en diabetes is vaak sprake van een toename van gisten in de darm.
 • Een besmetting met darmparasieten, is een van de meest voorkomende oorzaken
  Een van de belangrijkste oorzaken van een opgeblazen gevoel in de buik is een besmetting met Dientamoeba fragilis of Blastocystis hominis, parasieten die jarenlang in de darm kunnen verblijven. Bijna geen enkele aandoening veroorzaakt meer een opgezette buik dan deze darmparasieten. Een veel gehoorde klacht bij besmetting met Dientamoeba fragilis is: “Ik heb een opgezette buik alsof ik acht maanden zwanger ben.” Ook Blastocystis hominis veroorzaakt een opgezette buik en een opgeblazen gevoel, winderigheid, misselijkheid en soms jeuk. Sommige mensen ervaren jarenlang klachten zonder te weten dat ze besmet zijn met deze parasiet.
 • Overconsumptie van zetmeel of noten
  Het eten van brood en andere zetmeelrijke producten is vaak de oorzaak van een opgezette buik of een opgeblazen gevoel. Daarnaast doet een zetmeel overconsumptie de klachten van Candida en parasieten toenemen.
 • Intolerantie voor gluten
  Diarree, winderigheid en een opgeblazen gevoel treden op bij het eten van granen die gluten bevatten wanneer men een glutenintolerantie, coeliakie, heeft. Kinderen met coeliakie hebben vaker diarree en buikpijn. Kenmerkend is dat zij een bolle, opgezette buik hebben. Zij kunnen vermoeid zijn en bloedarmoede hebben. De darmvlokken kunnen beschadigen of kapot gaan, waardoor minder mineralen opgenomen worden. Bij volwassen kan coeliakie zich uiten in migraine, depressiviteit, buikpijn, een opgezette buik en botontkalking.
 • Intolerantie voor melksuiker
  Melksuikerintolerantie de oorzaak zijn van een opgeblazen gevoel of een opgezette buik. Lactose is een suiker dat voorkomt in melk en in melkproducten, en wordt ook wel melksuiker genoemd. Een intolerantie voor melksuiker veroorzaakt winderigheid, een opgezette buik en diarree. In Nederland kan 15% van de mensen het melksuiker niet afbreken. Daardoor kan diarree ontstaan na het drinken van een glas melk. Lactose wordt vaak aan voedsel en medicijnen toegevoegd. Mensen met deze aandoeningen dienen altijd goed de ingrediënten van hun voedsel te bestuderen, slechts een beetje melksuiker kan al een opgeblazen gevoel of een opgezette buik veroorzaken.
 • Stijging van histamine door een enzymtekort
  Een opgezette buik, een opgeblazen gevoel, winderigheid of diarree kunnen worden veroorzaakt door hoge spiegels van histamine in de darm. Een toename van histamine ontstaat door een gebrek van het enzym (DAO) dat histamine in de darm afbreekt. Er ontstaan vooral hoge histamine spiegels bij allergieën en na het consumeren van oude kaas, chocolade of rode wijn.
 • Ontstekingen gaan samen met een opgeblazen gevoel in de buik, er is dan een afwijkend ontlastingspatroon
  De ziekte van Crohn en Colitis ulcerosa kunnen gepaard gaan met langdurige hevige diarree of waterige ontlasting. Dit kan wel 10 maal per dag voorkomen. Ook kunnen de symptomen milder zijn en zich uiten in een opgeblazen gevoel en winderigheid.
 • Aandoeningen van de alvleesklier of galblaas
  Het niet goed verteren van vetten en zetmeel doet de buik vaak opzwellen en zorgt voor een opgeblazen gevoel. Een infectie of afgenomen functie van de alvleesklier en galblaas of een afname of toename van Pancreas elastase of galzouten kunnen hiervan de oorzaak zijn.
 • Verstopping of obstipatie
  Wanneer men slechts om de 3 of 4 dagen naar het toilet gaat, ontstaat er een opgezette buik. De druk in de buik wordt als zeer belastend ervaren. Vaak is er loze aandrang, men gaat naar het toilet, maar er komt niets uit.
 • Gebruik van maagzuurremmers
  Bij een gebrek aan maagzuur wordt de voeding niet goed verteerd, dit kan leiden tot een opgezette buik of een opgeblazen gevoel.
 • Overgewicht
  Mensen met overgewicht hebben meer methaan-producerende bacteriën in de darm en vaak last van winderigheid. Bij overgewicht is er een verhoogde gasvorming, dit veroorzaakt in veel gevallen een verstopping.
 • Bacteriële infectie
 • Vertering
  Tijdens het eten kan je lucht doorslikken. Wanneer je niet goed kauwt en het eten niet goed verteerd, kunnen er gassen ontstaan. Bij een gebrek aan maagzuur of gebruik van maagzuurremmers, neemt de vertering af.
 • Allergieën
  Alle voedingsallergieën, ook een nikkel- of latexallergie doen de kans op darmklachten en winderigheid vergroten. Evenals hooikoorts, allergie voor graspollen.
 • Groenten- en fruitconsumptie
  De gasproductie neemt toe door het eten van voedsel zoals uien, bonen, pruimen en koolsoorten; mensen met darmaandoeningen dienen deze producten meestal te vermijden.
 • Zoetstoffen
  Inuline aanwezig in aardperen en het supplement FOS vormen gassen. Kunstmatige zoetstoffen zoals sorbitol eveneens. Sommige mensen hebben last van koolzuurrijke dranken.

Meer informatie over de testen

 • Verteringsparameters pH, vet, zetmeel, kleur en consistentie van de ontlasting – lees meer…
 • Helicobacter pylori – Maagzweer veroorzakende bacterie – lees meer…
 • Bacteriële infectie met Salmonella, Campylobacter, Shigella, Yersinia en Clostridioides diffile – lees meer…
 • Darmparasieten – Onderzoek naar infecties met darmparasieten – lees meer…
 • Antigliadine en anti-ht-Transglutaminase – Markers voor glutenintolerantie – lees meer…
 • Calprotectine – Ontstekingsmarker voor Ziekte van Crohn en colitis ulcerosa – lees meer…
 • Darmflora analyse – Onderzoek naar een deel van de darmmicrobiota – lees meer…

Over darmklachten.nl

Darmklachten.nl is een initiatief van MGlab&Advies, een laboratorium dat gespecialiseerd is in ontlastingsonderzoek. …lees verder

MGLAB LOGO TEKST 2022

Ontdek de oorzaak van uw darmklachten en start met de oplossing

Back To Top
Test aanvragen
Consult plannen