skip to Main Content

Winderigheid

Winderigheid

Een toename van gasvorming en het laten van winden wordt gedefinieerd als winderigheid. Gassen worden in de darm gemaakt door darmbacteriën; men produceert gemiddeld een halve tot anderhalve liter darmgas per dag. Deze gassen komen naar buiten, zo ontstaan er winden. Er ontsnappen 25 maal per dag gassen, waarvan je niet veel merkt. Het laten van winden is gezond, het is beter winden te laten dan ze in te houden, want de gassen kunnen uitstulpingen van de darmwand veroorzaken. Bij een toename van gasproductie spreken wij van winderigheid, je kan daardoor ook een opgezette buik krijgen. Winden kunnen ook stinken, vaak duidt dit op een medisch probleem.

Gasvorming

Winden zijn darmgassen zoals methaan, kooldioxide, waterstof en zwavelhoudende stoffen die in de darm door bacteriën worden geproduceerd. Ook zoogdieren, vogels, vissen en insecten laten winden. Een groot deel van de winden bestaat uit methaan, ongeveer de helft van de gezonde mensen produceert methaangassen. Methaan heeft een biologisch effect op de darmwerking, maar een toename zorgt nog al eens voor problemen.

Symptomen van winderigheid

Een overmatige gasproductie veroorzaakt zowel lichamelijke als sociale problemen:

  • Een opgezette buik
  • Pijn of darmkrampen
  • Verstopping
  • Sociaal ongemak: het laten van winder in het openbaar, op het werk of op school in de nabijheid van vrienden is een probleem dat vaak schaamte veroorzaakt

Ontdek de oorzaak van je symptomen

Betrouwbare ontlastingsonderzoeken met duidelijke interpretaties

Oorzaken winderigheid

Darmparasieten
Een van de belangrijkste oorzaken van winderigheid is besmetting met parasieten. Dientamoeba fragilis en Blastocystis hominis veroorzaken bijna altijd een opgezette buik en winderigheid.

Diarree en constipatie

Bij verstopping kan er winderigheid optreden. Wanneer je slechts een paar keer per week ontlasting hebt en verstopt bent, kan de buik opzetten.

Een afwijkende darmflora

Bij een overconsumptie van zetmeel nemen de methaan vormende bacteriën, Desulvovibrio toe, dit zorgt voor een stijging van de methaan productie.

Overgewicht

Mensen met overgewicht hebben meer methaan-producerende bacteriën in de darm en vaak last van winderigheid. Bij overgewicht is er een verhoogde gasvorming, dit veroorzaakt in veel gevallen een verstopping.

Candida overgroei

De winderigheid kan door een overgroei met Candida worden veroorzaakt.

Bacteriële infecte

Een toename van schadelijke bacteriën.

Ontstekingsziekten

De ziekte van Crohn en Colitis ulcerosa gaan vaak gepaard met winderigheid. Ook is er vaak sprake van buikpijn, diarree en slijm en bloed bijmenging van de ontlasting.

Oorzaken voedsel

Vertering
Tijdens het eten kan je lucht doorslikken. Wanneer je niet goed kauwt en het eten niet goed verteerd, kunnen er gassen ontstaan. Bij een gebrek aan maagzuur of gebruik van maagzuurremmers, neemt de vertering af.

Winderigheid

Zetmeel

Door het eten van zetmeelrijk voedsel zoals brood, pasta en rijst, neemt het zetmeelgehalte in de darm toe waardoor meer gassen worden gevormd.

Brood

Het eten van brood veroorzaakt bij veel mensen een opgezette buik en winderigheid, de oorzaak kan een glutenintolerantie of tarweallergie zijn. De ontlasting kan onderzocht worden op antilichamen tegen gluten.

Allergieën

Alle voedingsallergieën, ook een nikkel- of latexallergie doen de kans op darmklachten en winderigheid vergroten. Evenals hooikoorts, allergie voor graspollen.

Groenten en fruit

De gasproductie neemt toe door het eten van voedsel zoals uien, bonen, pruimen en koolsoorten; mensen met darmaandoeningen dienen deze producten meestal te vermijden.

Zoetstoffen

Inuline aanwezig in aardperen en het supplement FOS vormen gassen. Kunstmatige zoetstoffen zoals sorbitol eveneens. Sommige mensen hebben last van koolzuurrijke dranken.

Lactose

Een opgezette buik en winderigheid kan een signaal zijn van een melkintolerantie. Bij een melksuikerintolerantie ontbreekt het enzym lactase, dit komt voor bij 15% van de Nederlanders en de meeste niet-Europeanen. Darmbacteriën fermenteren de onverteerde lactose en veroorzaken een grote gasproductie.

Testen van de ontlasting bij winderigheid

Klachten kunnen ontstaan door problemen van maag en dunne darm:

Klacht Test
Overconsumptie zetmeel Vertering ontlasting
Een maagzweer Helicobacter pylori
Maagzuurremmers Vet in de ontlasting
Bacteriële infectie Salmonella, Shigella, Campylobacter
Giardia lamblia Giardia lamblia
Glutenintolerantie t-transglutaminase, anti-gliadine
Ziekte van Crohn Calprotectine, lactoferrine
Afwijkende darmflora Kweek darmflora
Candida overgroei Kweek candida soorten
Dientamoeba fragilis PCR
Blastocystis hominis PCR

Testen van de ontlasting bij winderigheid

Klachten kunnen ontstaan door problemen van maag en dunne darm:

Behandeling

Indien winderigheid een achterliggende oorzaak heeft zoals een ziekte, dan dient deze behandeld te worden. Andere tips om winderigheid te voorkomen zijn: regelmatig eten en het niet overslaan van maaltijden, geen kauwgom gebruiken, vermijdt producten die extra gasvorming kunnen veroorzaken, zoals koolzuurhoudende frisdranken, bier, peulvruchten, koolsoorten, ui en prei.

Over darmklachten.nl

Darmklachten.nl is een initiatief van MGlab, een laboratorium die gespecialiseerd is in ontlastingsonderzoek. …lees verder

darmklachten.nl testen en onderzoek

Ontdek de oorzaak van uw darmklachten en start met de oplossing

Back To Top