skip to Main Content

Diarree

Diarree

Wereldwijd maken miljoenen mensen jaarlijks een periode met diarree door. Diarree is dunne, ongevormde ontlasting die enkele malen tot wel 20 maal per dag kan optreden. Bij diarree kan je vaak de ontlasting niet goed ophouden.

Oorzaken

Acute diarree wordt voornamelijk veroorzaakt door Voedselvergiftiging en Buikgriep.

Er kan ook langdurige (chronische) diarree optreden. Mogelijke oorzaken hiervan zijn Voedselvergiftiging

  • Darmziektes
  • Darmparasieten
  • Histamine-intolerantie
  • Medicijnen
  • Intolerantie voor melksuiker
  • Voedseltoevoegingen

Voedselvergiftiging

Diarree kan ontstaan door contact met ontlasting of het eten van besmet voedsel. Meestal gaat dat samen met misselijkheid en braken en men noemt dat een voedselvergiftiging. De oorzaak is meestal een besmetting met bacteriën zoals Escherichia coli, Salmonella en Shigella- en Yersinia-soorten. Bij kinderen wordt in 6% van de gevallen Campylobacter aangetroffen. De besmettingsbron is vaak kippenvlees. Wanneer je voor de lunch iets hebt gegeten dat besmet was, heb je dezelfde avond al buikklachten.
Bij acute diarree treden er meestal klachten op binnen acht uur na infectie. Zij zijn vaak zeer hevig: malaise, braken, hoofdpijn, diarree. De klachten gaan meestal na enkele dagen vanzelf over, maar men mag daar niet te licht over denken. In sommige gevallen houdt men na een acute aanval van diarree darmklachten. De ontsteking kan chronisch worden doordat de bacteriën niet vanzelf verdwijnen, terwijl de infecties en de bacteriën al lang zijn verdwenen. Men noemt dat een post-infectieus syndroom. Een syndroom dat na een ontsteking ontstaat uit zich in buikkrampen, winderigheid, een opgeblazen buik of diarree. Allemaal klachten waarvan men nog jaren lang last kan houden.

Buikgriep

Buikgriep komt vaak voor en wordt veroorzaakt door besmettelijke virussen. Het gaat vaak samen met plotselinge diarree en overgeven. Bij ernstige diarree kan uitdroging optreden, vooral bij kleine kinderen en ouderen.

De meest voorkomende buikgriepvirussen zijn: Rotavirus: Dit is de meest voorkomende oorzaak van (ernstige) acute diarree en wordt overgebracht via de ontlasting van een besmet persoon. Vooral jonge kinderen lopen dit virus nogal eens op. Een studie liet zien dat van de 1638 kinderen die met ernstige diarree werden opgenomen in het ziekenhuis, 37% positief was voor het rotavirus. Het is zeker te verwachten dat kinderen elk jaar meerdere malen ziek zullen worden in de kinderopvang. Norovirus: Dit virus komt veel voor bij kinderen en ouderen. De meeste norovirus infecties verlopen mild. Adenovirus: Deze geven acute diarree klachten en besmetten vooral jonge kinderen. Een groot aantal kinderen dat naar dagcentra gaat wordt daar besmet. In de meeste gevallen vindt geen onderzoek plaats, daar de klachten op korte termijn vanzelf verdwijnen.

Darmziektes

De ziekte van Crohn en colitis ulcerosa kunnen gepaard gaan met langdurige hevige diarree en waterige ontlasting, soms wel tienmaal per dag of nog vaker. Vooral bij kinderen treedt diarree op gepaard met een opgezette buik en buikpijn.

Darmparasieten

Bij een parasitaire besmetting kan het enkele dagen duren voordat de diarree optreedt. In veel gevallen wordt chronische diarree met een wisselend patroon veroorzaakt door besmetting met darmparasieten.

Er zijn een aantal parasieten die diarree kunnen veroorzaken Dientamoeba fragilis: Bij besmetting met Dientamoeba fragilis is de diarree mild. Andere klachten zijn brijachtige ontlasting, winderigheid, opgeblazen buik en een verhoogde aandrang; deze kunnen jaren aanhouden. Giardia lamblia: Er treedt treedt met regelmatige tussenpozen, hevige diarree op. Cryptosporidium spp.: Er treedt treedt met regelmatige tussenpozen, hevige diarree op. Tropische parasieten: Na een bezoek aan de tropen kunnen tropische parasitaire infecties ontstaan zoals besmetting met Strongyloides. Ook malaria kan buikklachten veroorzaken. In dat geval kan onderzoek plaatsvinden via de tropen geneeskunde.

Histamine-intolerantie

Histamine is een stof die vrij komt in de darm bij allergieën, maar ook door het eten van bepaald voedsel. Hoge spiegels van histamine in de darm veroorzaken diarree.

Intolerantie voor melksuiker

In Nederland kan 15% van de mensen melksuiker (lactose) niet afbreken. Zij krijgen diarree en buikpijn wanneer zij een glas melk drinken. Ook verborgen lactose die aan voedsel en medicijnen wordt toegevoegd, kan diarree klachten opwekken.

Voedseltoevoegingen

Voedseltoevoegingen zoals aspartaam, sorbitol en fructose kunnen diarree en een opgeblazen buik veroorzaken.

Over darmklachten.nl

Darmklachten.nl is een initiatief van MGlab, een laboratorium die gespecialiseerd is in ontlastingsonderzoek. …lees verder

darmklachten.nl testen en onderzoek

Ontdek de oorzaak van uw darmklachten en start met de oplossing

Back To Top