skip to Main Content

Steatorroe – vetdiarree

Wat is vetdiarree?

Vetdiarree wordt ook wel Steatorroe of Steatorrhoea genoemd. Het kan een op zichzelf staande klacht zijn, maar ook voorkomen bij een aandoening van het maagdarmkanaal. Vetdiarree is te herkennen aan een vettige en dunne ontlasting. Er zitten dan meer vetten in de ontlasting dan normaal. De ontlasting is wat licht gekleurd en stinkt meer. Maar wat zijn precies de oorzaken van vetdiarree? En bij welke aandoeningen kan het horen? Darmklachten.nl vertelt het u!

Mogelijke oorzaken van vetdiarree

Vetdiarree kan verschillende oorzaken hebben. Deze zijn:

  • Een verstoorde vertering van vetten
  • Een verstoorde opname van vet door de dunne darmwand
  • Een versnelde darmpassage
  • Als een behoorlijk deel van de dunne darm verwijderd is

Ontdek de oorzaak van je symptomen

Betrouwbare ontlastingsonderzoeken met duidelijke interpretaties

banner breed 03

Een verstoorde opname van vet door de dunne darmwand

Een verstoorde opname van vet door de dunne darmwand, kan ook vetdiarree tot gevolg hebben. Deze opname kan verstoord raken door een beschadiging aan de dunne darmwand, bijvoorbeeld door een darmaandoening zoals de ziekte van Crohn of een glutenintolerantie zoals coeliakie. Als iemand last heeft van een verstoorde opname van voedingsstoffen, kan diegene naast vetdiarree ook last hebben van een onverklaarbaar gewichtsverlies en een tekort aan voedingsstoffen. Ook al dieet deze persoon gezond.

Een versnelde darmpassage

Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op de snelheid waarmee ons voedsel onze darm passeert. Zo kunnen stress, een verstoorde darmflora of een darmaandoening, zoals lactose intolerantie, de darmpassage versnellen. Dit resulteert in een vettige ontlasting.

Een behoorlijk deel van de dunne darm verwijderd

Mocht een behoorlijk deel van de dunne darm bij u verwijderd zijn, dan kunt u vet minder goed opnemen. Wanneer slechts 50 tot 100 cm dunne darm overblijft, kunt u voedingsstoffen minder goed opnemen en kunnen hier klachten door ontstaan, bijvoorbeeld vetdiarree. Een dunne darm die zo erg is ingekort, noemen we ook wel een ‘short bowel’.

Over darmklachten.nl

Darmklachten.nl is een initiatief van MGlab&Advies, een laboratorium dat gespecialiseerd is in ontlastingsonderzoek. …lees verder

MGLAB LOGO TEKST 2022

Nieuw! 4-stappen Blauwdruk voor Darmgezondheid

Meer dan 90 wetenschappelijke studies bewijzen dat niet alleen “vage klachten” zoals opgeblazen gevoel, buikkrampen beginnen in de darmen - maar praktisch ieder gezondheidsprobleem: gewichtstoename, verslechterde huid, minder energie - wat je gezondheidsdoel is: verbeter je darmgezondheid eerst.

darmen helen

Ontdek de oorzaak van uw darmklachten en start met de oplossing

Back To Top
Test aanvragen
Consult plannen