skip to Main Content

Worminfectie (Aarsmaden)

Wat is een worminfectie?

De aarsmade, Enterobius vermicularis, bevindt zich in de darm. De aarsmade richt daar zelf geen schade aan, sterker nog, de meeste kinderen raken weleens besmet met aarsmaden. Een infectie kan worden opgemerkt doordat er wormpjes in de ontlasting te zien zijn, dit hoeft echter niet altijd het geval te zijn. De klacht die de aarsmade veroorzaakt is jeuk aan de anus. Deze jeuk ontstaat op het moment dat de wormen eitjes leggen rond de anus. In Nederland zijn veel mensen bekend met Enterobius, omdat ongeveer 14% van alle kinderen weleens besmet is geweest.

Symptomen worminfectie / aarsmaden

Een besmetting met aarsmaden kan samengaan met jeuk aan de huid. Ook kan onrustig slapen een klacht zijn die door de aarsmade wordt veroorzaakt. De belangrijkste klacht is echter jeuk rond de anus, omdat de wormpjes, die daarom ook aarsmaden worden genoemd, ’s nachts naar de anus kruipen om daar hun eitjes te leggen. Dit veroorzaakt een kriebelig gevoel, waardoor men zich vaak krabt. De eitjes komen vervolgens onder de nagels en in het beddengoed en ondergoed terecht.
Soms ziet men de kleine wormpjes in de ontlasting. Wanneer dit niet het geval is, dan kan je een plaktest aanvragen. Je krijgt dan een speciaal stukje plakband. Dit stukje plakband wordt op de avond wanneer men de jeuk ervaart op de anus geplakt. Vervolgens wordt het stukje plakband op een glazen plaatje geplakt en opgestuurd naar het laboratorium waar de diagnose wordt gesteld.

aarsmade in content

Wij raden de volgende testen aan:

Behandeling van worminfectie

Een besmetting met wormen / aarsmaden kan behandeld worden met Vermox (mebendazol). In veel gevallen zullen de klachten echter vanzelf verdwijnen. Dit betekent echter niet dat je niet opnieuw besmet kunt worden.

Over darmklachten.nl

Darmklachten.nl is een initiatief van MGlab&Advies, een laboratorium dat gespecialiseerd is in ontlastingsonderzoek. …lees verder

MGLAB LOGO TEKST 2022

Ontdek de oorzaak van uw darmklachten en start met de oplossing

Back To Top
Test aanvragen
Consult plannen