skip to Main Content

Spastische darm

Meer inzicht bij een spastische darm

Veel mensen hebben last van een prikkelbare of spastische darm. Wanneer u dit prikkelbare darm syndroom (PDS) heeft, zijn de klachten bijvoorbeeld buikpijn, een opgezette buik of last van uw darmen. Bij PDS hoeft u niet naar het ziekenhuis. Een aanpassing in uw leef- en eetpatroon kan al genoeg zijn, soms moet u naar de huisarts. Wilt u weten waar uw klachten vandaan komen, oorzaken uitsluiten en uw ziekteduur verkorten? Doe dan een zelftest bij Darmklachten.nl en vindt de oplossing voor uw klachten.

Wat is een spastische darm?

Ongeveer een op de vijf mensen heeft een prikkelbare of spastische darm. Wanneer u een chronische darmontsteking heeft, heeft u een grotere kans dat u ook het prikkelbare darm syndroom (PDS) heeft. PDS begint meestal wanneer iemand volwassen is, maar ook bij kinderen kan het voorkomen. Mannen hebben er twee keer zo vaak last van als vrouwen. PDS kan erfelijk zijn, maar kan ook ontstaan na buikgriep, lang gebruik van antibiotica of een operatie. Stress en bepaalde voeding kan de klachten verergeren. Wanneer u PDS heeft, heeft u geen verhoogd risico op andere darmziekten en ook kan uw darm niet beschadigd raken door PDS-klachten.

Symptomen van een spastische darm

Wanneer u een prikkelbare of spastische darm heeft, kunt u de volgende klachten ervaren:

  • Buikpijn. De een ervaart een zeurderig gevoel, de ander voelt scherpe steken. Dit kan verergeren na het eten en voor, tijdens of na uw toiletgang.
  • Opgezette buik. Deze klacht ontstaat meestal in de loop van de dag en lijkt te maken te hebben met een reactie van de buikspieren.
  • Andere ontlasting, wisselend tussen diarree en verstopping, soms zelfs binnen een dag. Vaak voelen de darmen niet leeg na de ontlasting.
  • Andere klachten, zoals vermoeidheid, last van uw rug of maag, misselijkheid, een opgeblazen gevoel of zelfs gewrichtspijn.

Candida gisten en schimmels in content

Klachten die horen bij een spastische darm

U heeft mogelijk last van een prikkelbare of spastische darm wanneer u langer dan zes maanden klachten heeft, in de afgelopen drie maanden een dag per week buikpijn had en minstens twee van de volgende drie symptomen heeft: pijn die met de ontlasting samenhangt, veranderde ontlasting sinds de klachten (harder of zachter), diarree of verstopping. Verder heeft u geen signalen die kunnen duiden op andere problematiek, zoals bloed in de ontlasting, gewichtsverlies of enkel diarree.

Testen bij spastische darm

Wanneer u vermoedt dat u een prikkelbare of spastische darm heeft, kunt u een zelftest doen om meer duidelijkheid te verkrijgen. Hiermee kunt u oorzaken uitsluiten, weet u waar uw klachten vandaan komen en kunt u uw ziekteduur verkorten. Darmklachten.nl biedt verschillende zelftesten aan. Bij chronische darmklachten adviseren we het totale pakket aan te vragen. Dit omvat de darmflora-analyse en de parasiet D.Fragilis en B.hominis. De zelftest is eenvoudig te doen. U doet wat ontlasting in een potje en stuur het op naar ons laboratorium.

Over darmklachten.nl

Darmklachten.nl is een initiatief van MGlab&Advies, een laboratorium dat gespecialiseerd is in ontlastingsonderzoek. …lees verder

MGLAB LOGO TEKST 2022

Ontdek de oorzaak van uw darmklachten en start met de oplossing

Back To Top