skip to Main Content

Galstenen

Wat zijn galstenen?

Heeft u last van een vervelende pijn in de bovenbuik? Rechts onder uw ribben? Op deze plek vindt u uw lever en de galblaas. In de galblaas kunnen galstenen zitten. Veel mensen hebben hier geen last van, maar het kan voorkomen dat er een galsteen klem komt te zitten. Dit verklaart de pijn in uw bovenbuik, want een vastzittende galsteen zorgt voor stekende, krampende pijn. De pijn kan zelfs zo erg worden dat u er misselijk van wordt en niet meer stil kunt blijven zitten. Vaak komt de pijn en gaat deze ook weer. Soms duurt het kort, soms urenlang. Omdat de pijn in aanvallen komt, wordt het ook wel koliekpijn genoemd. Maar er zijn meer symptomen die kunnen wijzen op de aandoening galstenen. Darmklachten.nl vertelt u graag wat deze zijn en welke testen u hiervoor kunt doen. Ook vertellen we hoe u galstenen via de ontlasting kwijt kunt raken, want u kunt in sommige gevallen de galstenen gewoon uitpoepen.

Symptomen galstenen

Pijnaanvallen in de bovenbuik rechts onder de ribben, kunnen dus veroorzaakt worden door galstenen. Maar u kunt er ook geelzucht van krijgen. Dit is een gele verkleuring van uw huid. En als er een galsteen zo vast zit dat uw galblaas ontstoken raakt, kan dit leiden tot hoge koorts. Veel vervelende symptomen dus, maar helaas is dat nog niet alles. Want galstenen kunnen ook zorgen voor een donkere urine of juist lichte ontlasting.

Effect galstenen op de ontlasting en uitpoepen

Uw ontlasting heeft kleur dankzij gal. Als er dus een galsteen klem zit, kan er geen gal meer naar de maag en darm komen. Hierdoor wordt uw ontlasting geel en uw urine donker. In sommige gevallen verlaten de galstenen vanzelf uw lichaam via de ontlasting. U kunt dan de galstenen zelf uitpoepen. Lukt dit niet, dan kunt u beter naar de huisarts.

Wat te doen bij de aandoening galstenen?

Herkent u deze symptomen? Bijvoorbeeld een gele ontlasting, donkere urine of pijn in de bovenbuik rechts onder de ribben? En heeft u het idee dat galstenen de oorzaak hierachter zijn en lukt ze uitpoepen niet? Dan kunt u het beste naar de huisarts bellen. Deze kan u doorsturen naar het ziekenhuis waar ze verschillende onderzoeken kunnen uitvoeren. Vaak wordt er eerst een echo van de bovenbuik gemaakt. Soms volstaat dit niet en is er ook een MRI-scan nodig om ook de hele kleine galstenen goed te kunnen zien. Wilt u liever eerst zelf testen of u de aandoening galstenen heeft? Bij Darmklachten.nl vindt u diverse testen voor soortgelijke symptomen.

galstenen

Meer weten over galstenen?

Wilt u graag meer weten over de aandoening galstenen, wat de effecten hiervan zijn op de ontlasting of hoe u ze moet uitpoepen? Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen. Bel naar 058 2120025 of stuur ons een mail via info@darmklachten.nl. Neem ook bij vragen over de aandoening galstenen gerust contact met ons op. We helpen u graag verder!

Over darmklachten.nl

Darmklachten.nl is een initiatief van MGlab&Advies, een laboratorium dat gespecialiseerd is in ontlastingsonderzoek. …lees verder

MGLAB LOGO TEKST 2022

Ontdek de oorzaak van uw darmklachten en start met de oplossing

Back To Top
Test aanvragen
Consult plannen