skip to Main Content

Acute diarree

Wat je moet weten over acute diarree

Wereldwijd maken miljoenen mensen jaarlijks een periode met diarree door. Diarree is dunne, ongevormde ontlasting die enkele malen tot wel 20 maal per dag kan optreden. Bij diarree kan je vaak de ontlasting niet goed ophouden. Er zijn twee vormen van diarree: acuut en chronisch. Bij de eerste vorm gaan de klachten binnen een paar dagen vanzelf over, chronische diarree duurt langer dan drie weken. De ontlasting kan slijmerig of bloederig zijn, soms waterdun of afgewisseld met normaal gevormde ontlasting of verstopping. Acute diarree wordt vaak door een bacterie, virus of eencellige parasieten veroorzaakt, maar er zijn ook andere oorzaken mogelijk. In het geval van reizigersdiarree of diarree door een voedselvergiftiging treden de symptomen meestal op binnen acht uur en gaan ze gepaard met klachten zoals malaise, braken, hoofdpijn of koorts. Soms zijn er meerdere personen uit de omgeving besmet.
Wanneer er sprake is van acute diarree is er vaak geen behandeling nodig, want na enkele dagen verdwijnen de klachten vanzelf. Indien de oorzaak een bacterie of parasiet is, kan er in sommige gevallen een medicijn worden voorgeschreven. De behandeling van een bacteriële infectie komt vaak neer op preventie van complicaties zoals uitdroging.

telefonisch consult darmklachtenRisicofactoren acute diarree
Een besmetting met bacteriën, virussen of eencellige parasieten loop je in de meeste gevallen op door besmet voedsel te eten of door direct contact met besmette personen en dieren. Voedsel kan parasieten bevatten door contact met handen van een besmet persoon, maar ook zwemwater kan de parasiet Giarda lamblia bevatten. Miljoenen internationale reizigers ervaren jaarlijks darmklachten ‘reizigersdiarree’. De kans op besmetting is verhoogd in bepaalde gebieden van Midden- en Zuid-Amerika, Mexico, Afrika, het Midden-Oosten. Ook het grootste deel van Azië, ook Oost-Europa en Caribische eilanden vormt een risico. Andere risicofactoren zijn ruimtes zoals de peuterspeelzaal waar een besmetting met een virus snel kan verspreiden. Jong volwassenen zijn vaak eerder besmet, mogelijk door minder hygiëne en een lagere immuniteit. Andere groepen die gevoelig zijn voor een besmetting zijn personen met een verzwakt immuunsysteem, diabetes of inflammatoire darmziekten. Mensen die maagzuur remmers gebruiken zijn minder beschermd, omdat het zuur van de maag bacteriën doodt.

Symptomen bij acute diarree

 • (Water) dunne ontlasting
 • Buikpijn en krampen
 • Misselijkheid
 • Soms bloed, pus of slijm in de ontlasting
 • Koorts, hoofdpijn, uitputting en uitdroging kunnen optreden
 • Bij uitdroging is er dorst, droge mond en huid, weinig plassen en donkere urine, men kan duizeligheid of licht in het hoofd worden.

Oorzaken van acute diarree

Bacteriële infectie:
Bij een bacteriële infectie gaan de klachten meestal na enkele dagen tot een week vanzelf over. Sommige volwassenen kunnen er chronische darmklachten aan overhouden. In enkele gevallen ontstaat er een oogontsteking, pijn bij het plassen of gewichtsaandoeningen (reactieve artritis) klachten die weken tot zelfs jaren kunnen aanhouden. Belangrijke veroorzakers van acute diarree zijn de bacteriën:

 • Campylobacter jejuni
 • Shigella spp.
 • Salmonella spp,
 • Yersinia enterocolitica
 • Klebsiella spp.
 • Clostridioides difficile

Parasitaire infectie:
Bij een infectie van de dunne darm met de eencellige parasieten Giardia lamblia en Cryptosporidium spp. treedt regelmatig acuut hevige diarree op. De klachten ontstaan pas na enkele dagen en er is geen relatie met voedsel, soms wel met water.

Virale infectie:
Een besmetting met het rotavirus is de meest voorkomende oorzaak van (ernstige) acute diarree. Het virus wordt overgebracht via de ontlasting van een besmette persoon. Van de kinderen die met diarree worden opgenomen in het ziekenhuis, test 37% positief voor het rotavirus. Het norovirus is een groep van virussen die op de tweede plaats komt, de meeste norovirus infecties verlopen mild. Adenovirussen geven acute diarree en besmette vooral kleine kinderen. Een groot aantal kinderen dat naar dagcentra gaat wordt daar besmet. In de meeste gevallen vindt geen onderzoek plaats, omdat de klachten op korte termijn vanzelf verdwijnen. Bij ernstige diarree kan uitdroging optreden, vooral bij kleine kinderen en ouderen.

Testen bij acute diarree

Bij acute diarree kan ontlastingsonderzoek via Darmklachten.nl helpen bij het zoeken naar de oorzaak. Dit zijn de testen die van toepassing zijn bij acute diarree:

Bij acute diarree, kan ontlastingsonderzoek via Darmklachten.nl helpen en wij raden modules of pakketten aan bij het zoeken naar de oorzaak. De modules bevatten een combinatie van testen uit een bepaalde categorie en een pakket bestaat uit meerdere modules. Bij acute diarree adviseren wij de modules PARASIETEN PANEL 2 + BACTERIE PANEL

Nieuw! 4-stappen Blauwdruk voor Darmgezondheid

Er is een simpele - wetenschappelijk onderbouwde - 4-stappen blauwdruk voor optimale darmgezondheid. Deze kleine wijzigingen in je voedingspatroon (die iedereen gemakkelijk kan doen) geven gegarandeerd resultaat op korte termijn. Aanbevolen door drs. Saskia van As. Klik hier om meer te ontdekken.

darmen helen

Meer informatie over de testen

 • Giardia lamblia – Dunne darmparasiet – lees meer…
 • Cryptosporidium spp. – Dunne darmparasiet – lees meer…
 • Bacteriële infectie met Salmonella, Campylobacter, Shigella, Yersinia en Clostridioides diffile – lees meer…

Over darmklachten.nl

Darmklachten.nl is een initiatief van MGlab&Advies, een laboratorium dat gespecialiseerd is in ontlastingsonderzoek. …lees verder

MGLAB LOGO TEKST 2022

Ontdek de oorzaak van uw darmklachten en start met de oplossing

Back To Top
Test aanvragen
Consult plannen