skip to Main Content

Constipatie

Constipatie

Constipatie wordt gekenmerkt door trage stoelgang met harde, droge ontlasting. De frequentie is eens in de 3 dagen of minder. Vaak is er wel aandrang, maar komt de ontlasting niet, dat geeft een naar gevoel in de buik. De harde ontlasting kan ook worden afgewisseld met zachte, ongevormde ontlasting. In Nederland hebben ongeveer 2 miljoen mensen last van verstopping. Bij vrouwen komt deze aandoening tweemaal zo vaak voor als bij mannen. Verstopping veroorzaakt 25% van de symptomen bij mensen met darmklachten. Volwassenen en ook kinderen die overgewicht hebben, hebben 2 maal zo vaak last van deze kwaal. Sommige mensen hebben al vanaf de jeugd last van verstopping, bij anderen treedt het op een latere leeftijd op.

Symptomen constipatie

 • Een opgeblazen gevoel
 • Buikpijn of krampen
 • De ontlasting is droog, hard of keutelvormig
 • Persen
 • Loze aandrang
 • Verlies van ontlasting
 • Het gevoel nog niet leeg te zijn
 • Aambeien
 • Verminderde eetlust
 • Vaak worden laxeermiddelen gebruikt, maar dat werkt lang niet altijd

Trage passage

Het proces van de spijsvertering en de eliminatie van de brij in de darm duurt normaal 12 tot 24 uur. Bij 30 procent van de mensen met verstopping is de darmpassage vertraagd. In veel gevallen wordt de verstopping veroorzaakt doordat het rectum zich niet gemakkelijk leegt. Langzame passage hangt samen met een verstoorde werking van de zenuwcellen, die aanwezig zijn in het rectum en de beweging aansturen. Dit zijn als het ware de pacemaker cellen van de darm. De snelheid van de passage kan in het ziekenhuis worden onderzocht.

Oorzaken en achterliggende aandoeningen

Een vertraagde passage kan worden veroorzaakt door een achterliggende ziekte, daarom is het belangrijk om onderzoek te laten plaatsvinden. Voedselallergieën kunnen diarree veroorzaken, maar ook verstopping. Vaak wordt er niet aan een allergie gedacht wanneer de stoelgang te hard is. Een voedsel-, soja- of koemelkallergie kan de oorzaak zijn. Ook Lactose, tarwe, uien, sorbitol bevatten suikers die slecht geabsorbeerd worden en bijdragen tot de klachten. Een glutenintolerantie, coeliakie, kan zich uiten in verstopping. Andere mogelijke oorzaken:

 • Verstopping die wordt afgewisseld met diarree kan duiden op een besmetting met darmparasieten, zoals Dientamoeba fragilis en Blastocystis hominis.
 • Een wisselend ontlastingspatroon kan ook optreden bij dikke darmkanker.
 • Tijdens de zwangerschap is ongeveer een kwart van de vrouwen verstopt.
 • Een te traag werkende schildklier.
 • Leeftijd, rond een leeftijd van 80 jaar heeft ruim 70 procent een zeer trage darmwerking.
 • Wanneer de ontlasting te lang wordt opgehouden, kan de passage vertragen. Dit komt vooral voor bij beroepen zoals chauffeurs en leerkrachten.
 • Angst voor pijn tijdens de stoelgang bij scheurtjes in de anus of aambeien.
 • Aandoeningen van de bekkenbodem.
 • Een beschadiging van de wervelkolom of neurologische ziekten kunnen constipatie veroorzaken.

Overgewicht en diabetes

Een groot deel van de mensen met overgewicht heeft last van constipatie. Het is een van de meest voorkomende klachten bij overgewicht en diabetes, het legen van de darm duurt 2 maal zo lang. Diabetes kan neurologische klachten bij mensen veroorzaken en kan een rol spelen bij het legen van de darm. Ook een hoge methaanproductie in de darm kan de oorzaak zijn van constipatie. Het blijkt dat mensen met overgewicht gemiddeld 4 maal zo veel methaan produceren. Dit heeft een vertragende werking op de darmpassage. De gassen kunnen ook winderigheid en oprispingen veroorzaken. Het methaangehalte is via de adem te meten.

Depressie, stress en constipatie

Een opgezette buik, gasvorming of constipatie gaan vaak samen met depressieve gevoelens.
Darmbacteriën en ontstekingsstoffen aanwezig in de darm hebben grote invloed op de hersenen. De darmwand produceert bijvoorbeeld serotonine, dat invloed heeft op de peristaltiek van de darmen. De darmen geven signalen door aan de hersenen, via het bloed en de zenuwbanen. Ons gedrag en stemmingen worden beïnvloed door signalen die vanuit de darm komen. Giftige bijproducten van darmbacteriën die in het bloed terecht komen beïnvloeden ook de hersenen.

Medicijngebruik

Pijnstillers kunnen ook een rol spelen. Medicijnen die constipatie kunnen veroorzaken zijn codeïne (ook hoestsiroop dat codeïne bevat), morfine of antidepressiva. Evenals sommige ontstekingsremmers, bloeddruk verlagende medicijnen, anti-histaminica en ijzerpreparaten die vertragend kunnen werken op de werking van de darm. Maagzuurremmers kunnen de vertering verstoren en langdurig gebruik van laxeermiddelen kan irritatie van de darmwand en een vertraagde stoelgang tot gevolg hebben.

Verstopping bij baby’s

De ziekte van Hirschsprung of mucoviscidose ziekten die ontstaan bij de geboorte of de in eerste weken van het leven, uit zich in constipatie. Smalle, lintvormige stoelgang kan wijzen op een misvorming van de anus. Zwakte van de onderste ledematen, een achterstand in de motorische ontwikkeling of problemen met de zindelijkheidstraining kunnen een trage stoelgang veroorzaken. Bij kleine kinderen treedt vaak een melkallergie op die hevige verstopping van tot gevolg kan hebben.

Testen

Aanvullend onderzoek

De darmpassage, bekkenbodem en de prikkeloverdracht in het rectum kan in een gespecialiseerd centrum worden onderzocht.

Behandeling

Het standaard advies bij constipatie luidt: meer water drinken en meer bewegen. In bijna alle gevallen wordt vezelrijk voedsel of een vezelproduct voorgeschreven, dit blijkt geen nut te hebben en wordt zelf de laatste jaren als mythe bestempeld. Wetenschappers geven aan dat vezels geen oplossing voor verstopping vormen, omdat het volume en de verstopping toenemen. Net als bij filevorming, moet de toestroom worden geremd. Een laag vezelgehalte en daardoor een volume afname van de ontlasting is gunstig. In 2004 analyseerde dr. Lesbros honderden studies en toonde aan vezelgebruik geen invloed heeft op constipatie. De Nederlandse studie van dr. Bijkerk, gepubliceerd in 2004, laat zien dat hele granen geen invloed hebben op verstopping. Zemelen en hele graanproducten zorgen voor een toename van gasvorming, verstopping en kunnen buikpijn veroorzaken.

Constipatie

Over darmklachten.nl

Darmklachten.nl is een initiatief van MGlab, een laboratorium die gespecialiseerd is in ontlastingsonderzoek. …lees verder

darmklachten.nl testen en onderzoek

Ontdek de oorzaak van uw darmklachten en start met de oplossing

Back To Top