skip to Main Content

Verkoop

Darmflora & Gluten pakket

Oorspronkelijke prijs was: € 203,00.Huidige prijs is: € 180,00.

In dit pakket wordt gekeken naar de darmflora in combinatie met markers voor glutensensitiviteit. De darm bevat bacteriën die samen ongeveer anderhalve kilo wegen. Met specifieke methodes wordt er gekeken naar de aantallen van verschillende bacteriegroepen. Een daling van de bacterie-aantallen kan klachten veroorzaken en een afname van de weerstand.

Gluten zijn eiwitten die aanwezig zijn in granen zoals tarwe, rogge en spelt en een intolerantie voor gluten wordt coeliakie genoemd, maar het is eigenlijk een levenslange ontstekingsziekte die ontstaat als reactie op gluten. De ontlasting wordt getest op antilichamen tegen anti-gliadine en anti-ht-transglutaminase en een toename van deze antilichamen geeft aan dat het lichaam negatief op gluten reageert. Let op; hoge waarden vormen niet het bewijs van een glutenintolerantie (coeliakie), zij signaleren wel een verhoogde kans op deze ziekte.

Het pakket DARMFLORA & GLUTEN bestaat uit de modules:

  • Vertering
  • Darmflora panel 1
  • Candida
  • Secretoir IgA
  • Anti-ht-Transglutaminase
  • Anti-Gliadine sIgA

Oorspronkelijke prijs was: € 203,00.Huidige prijs is: € 180,00.

Categorieën: , ,
2-3 werkdagen levertijd
Product op voorraad!
  • Meer dan 55.000 test aanvragen
  • +50% wordt een oorzaak gevonden
  • Telefonische consulten
  • Informatieve artikelen

Beschrijving

De selectie aan analyses in het Basis pakket met glutenmarkers is bedoeld om te beoordelen of darmklachten worden veroorzaakt door een verteringsprobleem, een afwijking van de darmflora of overgroei met gisten, ontstekingsreacties (calprotectine en secretoir IgA) of glutenintolerantie (anti-gliadine en anti-ht-transglutaminase).

Verteringsproblemen
Afwijkingen van de zuurtegraad, te hoog of te laag, duiden op een verstoring van de darmflora. Wanneer er onverteerd voedsel, slijm en een afwijkende consistentie wordt aangetroffen in de ontlasting, duidt dat op darmaandoeningen. Wanneer je zetmeelrijke producten zoals brood niet verdraagt, wordt er een hoog zetmeelgehalte van de ontlasting waargenomen. Dit kan een toename van gisten zoals Candida soorten veroorzaken. Als laatste is de hoeveelheid vet in de ontlasting van belang. Een hoge uitscheiding van vetten hangt samen met een aantal ziektebeelden: aandoeningen van de lever, galblaas of alvleesklier. Het vetgehalte kan verder toenemen bij coeliakie, ontstekingen en gebruik van maagzuurremmers..

Afwijkingen van de darmflora
De darmflora-analyse vindt plaats op basis van specifieke kweekmethoden waarbij de aantallen van de voornaamste, aerobe bacteriegroepen worden bepaald (Enterobacteriaceae, E.coli, Lactobacillus spp. en Enterococcus spp.). Daarnaast wordt een gentechniek gebruikt waarbij de aantallen van de anaerobe bacterie Bifidobacterium spp. kan worden bepaald. Deze bacteriën spelen een belangrijke rol in het handhaven van een gezond milieu van de darm en de immuniteit. Een daling van de bacterie-aantallen kan klachten veroorzaken en een afname van de weerstand.

Overgroei met gisten
Door middel van een kweek worden de aantallen van schimmels en gisten zoals Candida albicans bepaald. Bij een toename van Candida soorten kan een opgezette buik, brijachtige ontlasting en winderigheid ontstaan. Heb je darmklachten en zijn deze ontstaan door een antibioticumkuur? Ben je gevoelig voor gisten? Heb je Candida-infecties gehad? Dan is deze test zeer zinvol.

Calprotectine
Calprotectine is een gevoelige ontstekingsmarker voor de darmwand en de maag. Calprotectine heeft een bacterieremmende werking en wordt uitgescheiden door witte bloedlichaampjes. Een toename is in de ontlasting aan te tonen. Zeer hoge waarden komen voor bij chronische darmontstekingsziekten zoals colitis ulcerosa. De test kan worden gebruikt om een persoon met colitis ulcerosa of de ziekte van Crohn over een langere periode te volgen.

Het gebruik van pijnstillers zoals diclofenac – een middel dat veel wordt voorgeschreven bij gewrichtsklachten – kan maagklachten en darmbeschadigingen veroorzaken. Het gehalte van de ontstekingsmarker calprotectine is vaak verhoogd bij chronisch gebruik van dit soort pijnstillers.

Secretoir IgA (sIgA)
Immunoglobulinen spelen een belangrijke rol in de verdediging van het lichaam. Zij beschermen het lichaam tegen tal van organismen. Immunoglobuline A (IgA) circuleert in het bloed en beschermt tegen een invasie van bacteriën, virussen en parasieten. Secretoir IgA (sIgA) verdedigt de slijmvliezen en stimuleert de groei en hechting van gunstige bacteriën. Het juiste gehalte van sIgA duidt op een goede weerstand. Bij contact met bacteriële stoffen wordt het immuunsysteem aangezet tot vorming van extra sIgA. Een verhoging duidt vaak op een infectie. Bij lage sIgA-spiegels is er een afname van de weerstand en heb je vaker ontstekingen van het slijmvlies, de neus en keel, darm of de blaas. Kinderen zijn vaker verkouden. In Nederland heeft 1 op de 20 tot 50 mensen met darmklachten lage sIgA-waarden. Een tekort aan sIgA kan tal van oorzaken hebben, waaronder een aangeboren tekort, een glutenintolerantie of stress (vooral bij ouderen).

Glutenmarkers
Gluten zijn eiwitten aanwezig in granen zoals tarwe, rogge en spelt. Coeliakie wordt glutenintolerantie genoemd, maar het is eigenlijk een levenslange ontstekingsziekte die ontstaat als reactie op gluten. Brood kan ook buikklachten veroorzaken door een tarweallergie. De ontlasting wordt getest op antilichamen tegen anti-gliadine en anti-ht-transglutaminase. Een toename van deze antilichamen geeft aan dat het lichaam negatief op gluten reageert en dat het lichaam antilichamen maakt tegen gliadine en de stof transglutaminase. Hoge waarden vormen niet het bewijs van een glutenintolerantie, coeliakie. Zij signaleren wel een verhoogde kans op deze ziekte. Wanneer je brood niet goed kunt verdragen, is de kans op coeliakie 5 tot 10 maal groter dan gemiddeld.

Inhoud pakket

Het Basis pakket bevat de volgende analyses:
– Verteringsparameters: pH, vetgehalte, zetmeel- en plantvezels, consistentie en kleur
– Aerobe darmflora: Enterobacteriaceae, E.coli, Lactobacillus spp. en Enterococcus spp.
– Bifidobacterium spp.
– Gisten en schimmels (met name Candida soorten)
– Glutenmarkers: anti-gliadine, anti-ht-transglutaminase

Indicaties/klachten

De volgende klachten en indicaties kunnen voorkomen bij één of meerdere aandoeningen, welke worden onderzocht in het Basis pakket:
– Misselijkheid
– Vermoeidheid
– Regelmatig buikpijn
– Maagklachten
– Slaapproblemen
– Jeukende huid, eczeem
– Anale jeuk
– Dunne ontlasting of constipatie
– Brijachtige, ongevormde ontlasting
– Vettige ontlasting (licht van kleur)
– Ontlasting die plakt aan wc
– Gistende ontlasting
– Onverteerd voedsel
– Opgezette buik na het eten
– Winderigheid na het eten
– Klachten door het eten van brood, rijst en pasta
– Pijn (zeurend) in de bovenbuik
– Klachten bij vettig voedsel
– Verlaagde weerstand, snel verkouden
– Slijmvorming keel, keelpijn
– Hoesten, benauwdheid
– Jeukende oren of ogen
– Schimmelinfecties
– Irritatie blaas
– Gewrichtsklachten of spierpijn
– Vaginale irritatie
– Gebruik van maagzuurremmers
– Klachten nemen af na gebruik probiotica
– Klachten zijn ontstaan na een antibioticumkuur
– Familieleden met galklachten
– Toename van klachten bij consumptie van suiker of zetmeel
– Veelvuldig gebruik antibiotica
– Gebruik van anticonceptie en pijnstillers
– Bij kinderen: groeiachterstand
– Bloedarmoede, gebrek aan mineralen of vitaminen
– Depressiviteit, neurologische klachten
– Migraine
– Als kind al darmklachten
– Glutenintolerantie komt voor in de familie

Darmflora bij baby’s
Een baby heeft een aparte darmflora die al na enkele dagen verschijnt. Na enkele weken is de flora ontwikkeld. Aanvankelijk zijn er meer Bifidobacteriën dan bij een volwassene en vaak is er wat minder floravariatie. Het heeft zeker zin om de darmflora te laten bepalen wanneer de baby darmklachten heeft zoals buikpijn en diarree.

Extra informatie

Aandoeningen

, , , , , , , , , , , , ,

Symptomen

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Ontdek de oorzaak van uw darmklachten en start met de oplossing

Back To Top
Test aanvragen
Consult plannen