Home/Aandoeningen/Dientamoeba fragilis

Definitie Dientamoeba fragilis

Van alle parasieten speelt Dientamoeba fragilis (D. fragilis) de grootste rol in ons dagelijkse leven. Bij darmklachten heeft u 37% kans dat u er mee besmet bent. Over de jaren hebben onderzoekers bij verschillende bevolkingsgroepen vastgesteld hoe vaak er in het laboratorium D. fragilis wordt aangetroffen in de ontlasting. Ook in Nederland hebben meerdere wetenschappers hun bevindingen gepubliceerd. Onderzoeken geven aan dat 24 tot 34% van de bevolking besmet is met D. fragilis. Dat neemt niet weg dat er veel mensen zijn die deze parasiet bij zich dragen en geen klachten ondervinden. Een opmerkelijk fenomeen is dat D. fragilis vaak in het gezelschap van een andere darmparasiet te vinden is, Blastocystis hominis.

Symptomen Dientamoeba fragilis

Niemand overlijdt aan een besmetting met D. fragilis. Een groot aantal mensen voelt zich echter beroerd door een besmetting. Ongeveer 30% van de volwassenen heeft bij besmetting klachten, zoals:

 • Buikpijn
 • Opgezette buik
 • Brijachtige ontlasting
 • Winderigheid
 • Naar gevoel in de buik
 • Diarree
 • Misselijkheid

Oorzaken

In de darm kunnen parasieten aanwezig zijn die uit één cel bestaan. Deze parasieten, protozoa, zijn gemiddeld slechts honderdsten van een millimeter groot zijn; u kunt ze niet met het blote oog zien. Vaak doet de protozoa niet veel meer dan voedsel en bacteriën uit de darm opnemen, u merkt daar niet veel van. Echter, symptomen ontstaan wanneer darmparasieten zich binden aan het slijmvlies en ontstekingsreacties veroorzaken. Door irritatie en zwelling van het darmslijmvlies zet de buik op en ontstaat pijn en diarree. Vaak treedt ook vermoeidheid op. Protozoa die de dunne darm aantasten veroorzaken verlies van voeding en daardoor kan een gebrek aan eetlust, vermagering of bloedarmoede optreden. De meest voorkomende darmprotozoa zijn:

 • Dientamoeba fragilis
 • Blastocystis hominis
 • Giardia lamblia
 • Cryptosporidium spp.
 • Entamoeba histolytica

Bij volwassenen staan darmklachten niet altijd voorop bij besmetting. U kunt ook last hebben van moeheid, haaruitval en soms huid- of gewrichtsklachten. Omdat bij deze klachten niet snel gedacht wordt aan een parasieten infectie, kan het soms jaren duren voordat u er achter komt besmet te zijn. Kinderen hebben bij besmetting veel vaker klachten. De voornaamste klacht bij kinderen is buikpijn. Daarnaast komt ook voor: brijachtige ontlasting, misselijkheid, vermoeidheid en huidaandoeningen.

Dientamoeba fragilis is een eencellige darmparasiet die in de dikke darm leeft. Een parasiet is een organisme dat schade aanricht door zich aan een ‘gastheer’ te hechten. Het is een interessant organisme. De parasiet werd honderd jaar geleden voor het eerst werd beschreven. Dientamoeba duidt erop dat de parasiet is ingedeeld bij de amoeben. Echter, later werd vastgesteld dat D. fragilis meer de eigenschappen van een zweepdraad parasiet heeft. Fragilis betekent fragiel, kwetsbaar.

Risicofactoren

U kunt een infectie oplopen binnen Nederland via het toilet of contact met dragers van parasieten. De belangrijkste groep die een hoog risico loopt op besmetting zijn kinderen in de kinderopvang. Zie ook de website www.kinderopvang.tv. Wanneer een kind besmet is, zijn er vaak meerdere personen binnen het gezin geïnfecteerd. Bij een besmetting is het daarom belangrijk om alle gezinsleden te onderzoeken. Alle besmette personen kunnen daarna het beste tegelijkertijd worden behandeld. Risico op besmetting wordt verhoogd wanneer u beroepsmatig met ontlasting in aanraking komt, zoals verpleging, verzorging van kleine kinderen, ouderen en psychiatrische patiënten, loodgieters, afvalverwerkers of personeel van (vlucht)havens en schepen. Ook mensen die varkens houden zijn vaker besmet, omdat varkens vaak geïnfecteerd zijn.

Testen en diagnose

D. fragilis sterft snel af buiten het lichaam. Er zijn daarom speciale testen nodig om Dientamoeba fragilis op te sporen. In 1997 begonnen in Nederland een aantal parasitologisch laboratoria met het fixeren van de ontlasting. De test heet Triple Feces Test (TFT), het is een drievoudige ontlastingstest. Men ontvangt drie buisjes, waarin op verschillende dagen ontlasting wordt geschept; twee buisjes bevatten een conserveringsvloeistof. De parasiet wordt in het laboratorium gekleurd en zichtbaar gemaakt. Inmiddels is deze methode achterhaald. De meeste laboratoria zijn nu overgestapt op DNA-onderzoek. In 2007 publiceerde de Nederlander Verweij de techniek voor het aantonen van het DNA van D. fragilis. Er wordt gebruik gemaakt van de z.g. Polymerase Chain Reaction (PCR). Een specifieke kenmerkende stukje DNA van D. fragilis wordt uit de ontlasting gehaald, vele malen vermenigvuldigd en kan zo gemeten worden.

Bestel de test

Preventie

In de westerse wereld is het belangrijk om te voorkomen dat u een besmettelijke aandoening oploopt. Om een infectie te vermijden, kunt u een aantal maatregelen treffen. Het advies is om na toiletgebruik de handen te wassen, ze af te drogen aan een papieren doek en deze doek te gebruiken om de kraan mee dicht te draaien en de deur mee te openen. De enige manier om verspreiding van schadelijke organismen te voorkomen, is het wassen van de handen in combinatie met het goed schoonhouden van de kranen en de deurknop van het toilet.

U kunt het immuunsysteem stimuleren en de samenstelling van de darmflora verbeteren door veel groenten te eten en producten zoals zeewier, shiitake paddenstoelen en kruiden te gebruiken. Bouillon die van beenderen getrokken is verbetert bijvoorbeeld de weerstand.

Dientamoeba fragilis in content

Ontdek de oorzaak van uw darmklachten en start met de oplossing

Vraag meteen een test aan

Kies voor darmklachten.nl

 • Sinds 2005 34.150 aanvragen
 • Betrouwbare uitslag door een arts
 • +50% wordt een oorzaak gevonden
S. van As Alle informatie en adviezen, die aanleiding vormen voor het aanvragen van onderzoeken op Darmklachten.nl, zijn geschreven door drs. S. van As, arts. De resultaten van de onderzoeken worden door drs. S. van As, arts voorzien van een op maat geschreven interpretatie.

Artikelen

Vraag meteen een test aan

Over darmklachten.nl

Darmklachten.nl is een initiatief van MGlab, een laboratorium die gespecialiseerd is in ontlastingsonderzoek. …lees verder

onderzoek