Zachte, brijige ontlasting
Zachte, brijige ontlasting is zacht, plakkerig en niet goed gevormd. De ontlasting blijft aan de wc pot plakken en je moet meerdere malen wc papier gebruiken bij het afvegen. De ontlasting kan in een brij naar buiten komen, maar ook in meerdere kleine stukjes.
Klachten zachte, brijige ontlasting
- Opgezette buik
- Winderigheid
- Soms perioden van diarree
- Buikpijn en krampen
- Misselijkheid
- Mogelijk bloed, pus of slijm in de ontlasting
- Koorts, hoofdpijn, uitputting en uitdroging kunnen optreden
Oorzaken
Zachte, brijige ontlasting kan mogelijk duiden op een ander probleem, het is daarom raadzaam de oorzaak te achterhalen. De meest voorkomende oorzaken zijn:
- Darmparasieten
- Afwijkende darmflora, ontstaan na antibioticum gebruik
- Candida
- Histamine overgevoeligheid
- Gebrek aan maagzuur
- Galklachten
- Ontstekingen, auto-immuunziekten
- Alvleesklier aandoeningen
- Relatie met voedsel
- Gluten intolerantie
- Melksuiker intolerantie
- Voedselallergie
- Nikkel of latexallergie
- Chemische kleurstoffen of toevoegingen
- Bijwerking van medicijnen
Ontdek de oorzaak van je symptomen
Betrouwbare ontlastingsonderzoeken met duidelijke interpretaties
Darmparasieten
Na besmetting met eencellige darmparasieten, treden de klachten pas enkele dagen later op. Er is in veel gevallen sprake van een wisselende structuur van de ontlasting. Klachten zoals winderigheid, een opgeblazen buik, misselijkheid en verhoogde aandrang kunnen jaren lang aanhouden. Voorbeelden hiervan zijn Dientamoeba fragilis en Blastocystis hominis. Bij besmetting met Dientamoeba fragilis is er niet vaak diarree, maar wel zachte, brijachtige ontlasting. Bij Blastocystis hominis zijn de klachten milder, wel is er vaker sprake van misselijkheid.
Voedsel dat darmklachten veroorzaakt
Glutenintolerantie
Wanneer men een glutenintolerantie, coeliakie, heeft, treedt diarree op bij het eten van granen die gluten bevatten. Het eiwit gluten komt voor in rogge, tarwe, kamut en spelt. Vooral bij kinderen treden diarree, buikpijn en een opgezette buik op. Bij hen ontstaat aan de darmvlokjes meer schade dan bij volwassenen.
Allergie voor voedsel
Melk, eieren, soja, tarwe, pinda, noten staan in de top tien allergieën voor voedsel. Bij een allergie voor nikkel worden huidklachten veroorzaakt indien er contact is met nikkel. Noten, zaden en granen hebben een hoog nikkel gehalte en kunnen inwendige klachten veroorzaakt. Dit is tevens het geval bij een latexallergie. Dit wordt ook wel kruisreacties genoemd.
Melksuiker
15% van de mensen in Nederland kan melksuiker niet afbreken. Er kunnen klachten ontstaan wanneer de darmbacteriën de niet-verteerde lactose in de darm afbreken. Stoffen en gassen die de darm prikkelen komen dan vrij. Daarnaast wordt water aangetrokken door niet-verteerde lactose, waardoor er een meer waterige ontlasting ontstaat. Er kan sprake zijn van diarree na het drinken van een glas melk, maar ook door verborgen lactose die aan voedsel en medicijnen wordt toegevoegd. Winderigheid, een opgeblazen buik en diarree worden door een intolerantie voor melksuiker veroorzaakt.
Histamine
In de darm komt de stof histamine vrij bij allergieën of door de inname van bepaald voedsel. Door hoge spiegels van histamine in de darm wordt diarree veroorzaakt. Een toename van histamine ontstaat door een gebrek van het enzym (DAO), dat histamine in de darm afbreekt. Na het eten van oude kaas of chocolade en het drinken van rode wijn, ontstaan vooral hoge histaminespiegels indien er een tekort aan DAO is. Voedsel met een hoog histamine gehalte, bijvoorbeeld zuurkool of bepaalde vissoorten, kunnen ook klachten veroorzaken.
Toevoegingen
Aspartaam, sorbitol en fructose zijn voedseltoevoegingen die diarree en een opgeblazen buik kunnen veroorzaken.
Antibiotica
Diarree kan optreden tijdens of na een antibioticumkuur. Door middel van een kweek van de darmflora kan worden aangetoond of de aantallen bacteriën in de darm verlaagd zijn of dat er sprake is van een toename van gister, zoals candida albicans. Diarree kan eveneens veroorzaakt worden door maagzuurremmers, hartmedicatie, cholesterol verlagende middelen en antidepressiva. Indien de klachten zijn begonnen na medicijngebruik, kan er worden geprobeerd naar een ander middel over te stappen.
Post-infectueus syndroom
In sommige gevallen houdt men na een acute aanval van diarree last van darmklachten. Wanneer bacteriën niet vanzelf verdwijnen, kan de ontsteking chronisch worden. Dit wordt ook wel een post-infectieus syndroom genoemd. Dit uit zich in buikkrampen, winderigheid, een opgeblazen buik, zachte, brijige ontlasting of diarree. Het zijn klachten waarvan men nog jarenlang last kan hebben.
Testen
- Verteringsmarkers: zuurtegraad, vetopname en zetmeelvertering
- Darmflora analyse
- Parasieten
- Calprotectine en beta-defensine2 als ontstekingsmarkers
- Galzouten
- Pancreas elastase
- Glutenmarkers
- Histamine test
Over darmklachten.nl
Darmklachten.nl is een initiatief van MGlab&Advies, een laboratorium dat gespecialiseerd is in ontlastingsonderzoek. …lees verder
Nieuw! 4-stappen Blauwdruk voor Darmgezondheid
Je darmgezondheid kan je snel en gemakkelijk verbeteren door dit praktische 4-stappen plan. Een wetenschappelijk bewezen blauwdruk voor goede darmgezondheid. Aanbevolen door drs. Saskia van As. Gemakkelijk toe te passen in ieders leven, met enkele kleine wijzigingen in het voedingspatroon die gegarandeerd resultaat geven.
