skip to Main Content

Depressiviteit

Wat moet je weten over depressiviteit en darmklachten

Depressie is een stemmingsstoornis die zich uit in een aanhoudend gevoel van verdriet en verlies. Deze gevoelens kunnen van tijdelijke aard zijn door een bepaalde gebeurtenis of blijvend aanhouden. Ouderen en mensen met chronische ziekten zijn vaker depressief. Een ernstige depressieve stoornis werd voorheen aangeduid als een klinische depressie. De emoties die gepaard gaan bij depressiviteit hebben invloed op het lichaam, maar omgekeerd hebben lichamelijke aandoeningen en voedingstekorten grote invloed op de hersenen. Hieronder worden alleen de punten die de samenhang hebben tussen stemmingswisselingen, de darmwand, darmflora en voeding besproken.

Chronische diarreeOorzaken van een lekkende darm
Een van de factoren die invloed heeft op depressiviteit in relatie tot darmaandoeningen is een lekkende darm (leaky gut). De darmwand kan door verschillende oorzaken beschadigd raken, waardoor er een afname van opname van voedsel en mineralen kan ontstaan, er schadelijke stoffen, antigenen en bacteriële gifstoffen binnendringen en er is een kans op een toename van voedselallergieën. De oorzaken van een lekkende darm kunnen zijn:
– Ontstekingen van de darmwand
– Een infectie van bacteriën
– Giardia lamblia
– Glutenintolerantie
– Acute pancreatitis
– Chemische voedingstoevoegingen
– Allergieën
– Niet-alcoholische leveraandoeningen

Testen bij depressiviteit en darmklachten

Bij depressieve klachten, kan ontlastingsonderzoek via Darmklachten.nl helpen. Bekijk hieronder onze aanbevolen testpakketten en losse modules.

Aanvullend bloedonderzoek

Bij depressieve klachten is het aan te bevelen naast ontlastingsonderzoek, eveneens bloedonderzoek uit te laten voeren naar de volgende parameters:

 • Vitamine D
 • Vitaminen B12
 • Insuline

Oorzaken van depressiviteit in relatie tot darmklachten

Maag-en darmaandoeningen kunnen depressiviteit veroorzaken, maar ook bepaalde voeding, een gebrek aan voedingsstoffen en een slechte vertering spelen een rol in de emoties. Wij sommen veertien belangrijke onderwerpen op betreffende de relatie tussen de darm en depressiviteit:

 • Serotonine
  De darmwand en darmbacteriën produceren grote hoeveelheden hersenenhormonen (neuropeptiden). De darm bevat cellen (enterochromofiele cellen) die tryptofaan produceren, een voorloper van serotonine en melatonine; 90 tot 95% van de serotonine wordt in de darm gevormd. Serotonine is een hormoon dat met tevredenheid te maken heeft en ook de darm aanzet tot beweging. Serotonine heeft te maken met stemmingen, eten, slapen, seksueel gedrag en het dagritme. Een tekort veroorzaakt depressiviteit en een verdrietig gevoel.
 • Een daling gunstige darmbacteriën
  De bacteriën in de darm beschermen de mens tegen welvaartsziekten, overgewicht, ontstekingsreacties, depressiviteit en kanker. Een daling van de bacterie aantallen speelt bij deze ziektebeelden een belangrijke rol.
 • Darmontstekingen
  Het is gedocumenteerd dat 80% van de mensen met darmziekten zoals Colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn mentale problemen hebben. Zij hebben last van depressiviteit, paniekaanvallen of andere mentale problemen. Er is vaak een gebrek aan helderheid, geestelijke moeheid of een gevoel alsof het hoofd gevuld is met watten.
 • Slaapstoornissen
  Een gebrek aan slaap kan optreden door rode wijn of chocolade bij een gevoeligheid voor histamine. Darmklachten en brandend maagzuur kunnen de slaap verstoren.
 • Glutenintolerantie
  Coeliakie gaat vaak gepaard met neurologische klachten en zenuwpijn (neuropathie) staat op de tweede plaats bij coeliakie. Bij coeliakie komen dyslexie, leerproblemen, ADHD, migraine of hoofdpijn, geheugenverlies en dementie vaker voor. Er is daarnaast sprake van een afname van ijzer, mineralen en vitaminen.
 • Vitamine B12 gebrek
  Door een tekort aan intrinsic factor, gemaakt door de maagwand of door een afgenomen voedselopname, ontstaat een tekort aan vitamine B12. Ouderen kunnen lage waarden hebben waardoor neurologische klachten, depressiviteit en een afgenomen geheugen ontstaat.
 • Bloedarmoede door een gebrekkige ijzer opname bij darmaandoeningen
 • Gebrek aan vitamine D (dit wordt versterkt door een gebrekkige vetopname)
 • Gebrekkige vette consumptie.
  Wanneer geen vette vis of vette vis olie wordt gebruikt, ontstaat een omega 3-vetzuur tekort. Alzheimer, dementie en depressiviteit hangen hiermee samen. Vette vis bevat vitamine A en D en mineralen zoals selenium, calcium, jodium, magnesium, koper en zink. Ook voor het ongeboren kind zijn deze stoffen belangrijk voor de hersenen, het immuunsysteem en de botdichtheid.
 • Overgewicht
  Hoge insulinewaarden en diabetes zijn een belangrijke oorzaak voor en depressie. Schizofrenie en depressie komen 3 tot 4 maal vaker voor bij diabetespatiënten. Een te hoog glucose aanbod kan de hersencellen beschadigen.
 • Honger
  Een hongergevoel kan via de darm-hersensignalen een triest gevoel veroorzaken.
 • Verslaving
  Het eten van vet en zoet voedsel doet het gehalte van dopamine stijgen, hetgeen tijdelijke een gevoel van tevredenheid tot gevolg heeft. Tegelijkertijd zal het consumeren van worst, vleeswaren, vetrijk voedsel en koekjes via hormonen depressieve gevoelens veroorzaken.
 • Verzadiging
  Ghreline en cannabinoïde receptoren spelen een rol bij het eten. Een verstoring van leptine, adiponectine en ghreline kan depressiviteit veroorzaken.
 • Lekkende darm
  De darmwand kan beschadigd raken door schadelijke stoffen of een tekort aan beschermde stoffen. Daardoor werkt de regulering van de openingen in de darmwand (de Tight Junctions) niet goed en is er een lekkende darm (leaky gut).

Meer informatie over de testen

 • Calprotectine – Ontstekingsmarker voor Ziekte van Crohn en colitis ulcerosa – lees meer…
 • Lactoferrine
 • Beta-defensine-2
 • Bacteriële infectie met Salmonella, Campylobacter, Shigella, Yersinia en Clostridioides diffile – lees meer…
 • Parasieten
 • Antigliadine en anti-ht-Transglutaminase – Markers voor glutenintolerantie – lees meer…
 • Pancreas elastase  – Afbraak van vet, zetmeel en eiwitten – lees meer…

Over darmklachten.nl

Darmklachten.nl is een initiatief van MGlab&Advies, een laboratorium dat gespecialiseerd is in ontlastingsonderzoek. …lees verder

MGLAB LOGO TEKST 2022

Ontdek de oorzaak van uw darmklachten en start met de oplossing

Back To Top
Test aanvragen
Consult plannen