skip to Main Content

Depressiviteit

Depressiviteit

Depressie is een stemmingsstoornis die zich uit in een aanhoudend gevoel van verdriet en verlies. Deze gevoelens kunnen van tijdelijke aard zijn door een bepaalde gebeurtenis of blijvend aanhouden. Ouderen en mensen met chronische ziekten zijn vaker depressief. Een ernstige depressieve stoornis werd voorheen aangeduid als een klinische depressie. De emoties die gepaard gaan bij depressiviteit hebben invloed op het lichaam, maar omgekeerd hebben lichamelijke aandoeningen en voedingstekorten grote invloed op de hersenen. Hieronder worden alleen de punten die de samenhang hebben tussen stemmingswisselingen, de darmwand, darmflora en voeding besproken.

Oorzaken depressiviteit

Maag en darmaandoeningen kunnen depressiviteit veroorzaken. Ook bepaalde voeding, een gebrek aan voedingsstoffen en een slechte vertering spelen een rol in de emoties. U leest hieronder 14 belangrijke onderwerpen betreffende de relatie tussen de darm en depressiviteit:

 1. Serotonine. De darmwand en ook de darmbacteriën produceren grote hoeveelheden hersenenhormonen, neuropeptiden. De darm bevat cellen (enterochromofiele cellen) die tryptofaan produceren, een voorloper van serotonine en melatonine; 90 tot 95% van de serotonine wordt in de darm gevormd. Serotonine is een hormoon dat met tevredenheid te maken heeft en ook de darm aanzet tot beweging. Serotonine heeft te maken met stemmingen, eten, slapen, seksueel gedrag en het dagritme. Een tekort veroorzaakt depressiviteit en een verdrietig gevoel. Darmklachten kunnen neerslachtigheid veroorzaken.
 2. Daling gunstige darmbacteriën. De bacteriën in de darm beschermen de mens tegen welvaartsziekten, overgewicht, ontstekingsreacties, depressiviteit en kanker. Een daling van de bacterie aantallen speelt bij deze ziektebeelden een belangrijke rol.
 3. Darmontstekingen. Het is gedocumenteerd dat 80% van de mensen met darmziekten zoals Colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn mentale problemen hebben. Zij hebben last van depressiviteit, paniekaanvallen of andere mentale problemen. Er is vaak een gebrek aan helderheid, geestelijke moeheid of een gevoel alsof het hoofd gevuld is met watten.
 4. Slaapstoornis, een gebrek aan slaap kan optreden door rode wijn of chocolade bij een histamine gevoeligheid. Darmklachten en brandend maagzuur kunnen de slaap verstoren.
 5. Glutenintolerantie. Coeliakie gaat vaak gepaard met neurologische klachten. Zenuwpijn (neuropathie) staat op de tweede plaats bij coeliakie. Bij coeliakie komen dyslexie, leerproblemen, ADHD, migraine of hoofdpijn, geheugenverlies en dementie vaker voor. Er is daarnaast sprake van een afname van ijzer, mineralen en vitaminen.
 6. Vitamine B12 gebrek. Door een tekort aan intrinsic factor, gemaakt door de maagwand of door een afgenomen voedselopname, ontstaat een tekort aan vitamine B12.. Ouderen kunnen lage waarden hebben waardoor neurologische klachten, depressiviteit en een afgenomen geheugen ontstaat.
 7. Bloedarmoede door een gebrekkige ijzer opname bij darmaandoeningen.
 8. Gebrek aan vitamine D, dit wordt versterkt door een gebrekkige vetopname.
 9. Gebrekkige vette consumptie. Wanneer geen vette vis of vette vis olie wordt gebruikt, ontstaat een omega 3-vetzuur tekort. Alzheimer, dementie en depressiviteit hangen hiermee samen. Vette vis bevat vitamine A en D en mineralen zoals selenium, calcium, jodium, magnesium, koper en zink. Ook voor het ongeboren kind zijn deze stoffen belangrijk voor de hersenen, het immuunsysteem en de botdichtheid.
 10. Overgewicht. Hoge insuline waarden en diabetes zijn een belangrijke oorzaak voor en depressie. Schizofrenie en depressie komen 3 tot 4 maal vaker voor bij diabetespatiënten. Een te hoog glucose aanbod kan de hersencellen beschadigen.
 11. Honger. Een hongergevoel kan via de darm-hersensignalen een triest gevoel veroorzaken.
 12. Verslaving. Het eten van vet en zoet voedsel doet het gehalte van dopamine stijgen, hetgeen tijdelijke een gevoel van tevredenheid tot gevolg heeft. Tegelijkertijd zal het consumeren van worst, vleeswaren, vetrijk voedsel en koekjes via hormonen depressieve gevoelens veroorzaken.
 13. Verzadiging. Ghreline en cannabinoïde receptoren spelen een rol bij het eten. Een verstoring van leptine, adiponectine en ghreline kan depressiviteit veroorzaken.
 14. Lekkende darm. De darmwand kan beschadigd raken door schadelijke stoffen of een tekort aan beschermde stoffen. Daardoor werkt de regulering van de openingen in de darmwand (de Tight Junctions) niet goed. Er ontstaat een verhoogde doorlaatbaarheid, een lekkende darm.

Oorzaken van een lekkende darm zijn:

 • Ontstekingen van de darmwand
 • Een infectie van bacteriën
 • Giardia lamblia
 • Glutenintolerantie
 • Acute pancreatitis
 • Chemische voedingstoevoegingen
 • Allergieën
 • Niet-alcoholische leveraandoeningen
 • Het gevolg is:
  • a. Een afname van opname van voedsel en mineralen.
  • b. Het binnen komen van schadelijke stoffen, antigenen en bacteriële gifstoffen binnen.
  • c. Een toename van voedselallergieën.

Testen

 • Ontstekingen: calprotectine, lactoferrine, TNF-alfa, beta-defensine
 • Bacteriële infecties
 • Parasieten
 • Glutenintolerantie
 • Acute pancreatitis, pancreas elastase

Bloed

 • Vitamine D
 • Vitaminen B12
 • Insuline

Behandeling depressiviteit

Naast ondersteuning en psychotherapie is bij depressiviteit een verandering van dieet en levensstijl zinvol. Zie ontstekingsremmend dieet en gluten.

Behandeling depressiviteit

Over darmklachten.nl

Darmklachten.nl is een initiatief van MGlab, een laboratorium die gespecialiseerd is in ontlastingsonderzoek. …lees verder

darmklachten.nl testen en onderzoek

Ontdek de oorzaak van uw darmklachten en start met de oplossing

Back To Top