skip to Main Content

Darmklachten brood

Darmklachten door het eten van brood en andere graanproducten

Wist u dat het eten van brood darmklachten kan veroorzaken? Het komt bij steeds meer mensen voor. Het eten van brood en de consumptie van andere granen en graanproducten, kunnen de oorzaak zijn van darmklachten. Een groter wordende groep mensen merkt dat ze ze zich beter voelen door minder of geen brood te eten. Heeft u met enige regelmaat darmklachten? Brood, graanproducten en andere glutenbevattende producten kunt u bij wijze van proef een maand weglaten. Zijn daarna bepaalde klachten afgenomen? Dan kunt u concluderen dat darmklachten en brood bij u met elkaar te maken hebben. Op deze pagina van darmklachten.nl leest u meer over de relatie tussen darmklachten en brood.

Darmklachten brood

Darmklachten en brood

Darmklachten en brood kunnen bij sommige mensen in relatie staan met elkaar. Welke (darm)klachten komen veel voor door het eten van brood? We zetten ze hier op een rijtje:

  • Brood eten kan winderigheid en een opgezette buik tot gevolg hebben
  • Brood eten kan vermoeidheid opleveren
  • Brood kan leiden tot allergische klachten met symptomen als jeuk of een verstopte neus

Brood eten kan leiden tot overgewicht en diabetes

Oorzaken van darmklachten door brood eten

Wat zijn bijvoorbeeld oorzaken van darmklachten door brood eten?

 • Zetmeel intolerantie; brood bevat veel zetmeel
 • Brood en zetmeel kunnen de groei van Candida of darmparasieten doen toenemen
 • Hooikoorts voor graspollen; tarwe en ook spelt, haver en rijst zijn namelijk grassoorten
 • Een tarwe allergie (IgE allergie voor omega-5 gliadine)
 • Gluten intolerantie. Er zijn meerdere redenen om gluten niet te verdragen:
 • I. Coeliakie, glutenintolerantie (alfa-gliadine) samenhangend met IgA
 • II. Overgevoeligheid voor gluten
 • III. De niet-coeliakie glutengevoeligheid samenhangend met IgG
 • IV. Allergie voor gluten, met name een allergie voor glutenine.

Coeliakie

Wanneer u brood of gluten niet verdraagt is er 4% kans dat de oorzaak hiervan coeliakie is.
Coeliakie is een ziekte die veroorzaakt wordt door het eten van gluten bij mensen die een gluten intolerantie hebben. Gluten is een eiwit dat aanwezig is in tarwe en verwante granen zoals rogge, gerst, spelt en kamut.

Allergie voor gluten

Darmklachten door brood kan ook voorkomen bij mensen die glutenallergie hebben: 10% van de mensen heeft een allergie voor tarwe of andere granen. Glutenvrij brood eten is dan niet altijd een oplossing. Het bestaan van een werkelijke allergie voor gluten is zeer recent aangetoond. Bij allergieën speelt IgE een rol, het is een heel nieuwe bevinding waaruit blijkt dat men voor de glutenfractie, glutenine, allergisch kan zijn. Gluten is een complex mengsel van gliadine en glutenine eiwitten.

Tarweallergie

Er kan IgE gevormd worden tegen omega5-gliadinen. Tarwe geeft dan darmklachten en allergische symptomen, het eten van spelt brood niet (spelt bevat wel gluten). Wanneer u bij hardlopen en inspanning snel moe wordt, is het voor te stellen dat een tarweallergie de oorzaak is.

Hooikoorts

Hooikoorts is natuurlijk een allergische reactie van mensen op graspollen.Mensen die een graspollenallergie hebben, verdragen granen ook niet goed. Net zo goed als dat ze dan waarschijnlijk tarwe en rogge niet verdragen, of zelfs ook maïs en rijst.

Intolerantie voor zetmeel

Als u denkt aan darmklachten en brood, dan is het eten van zetmeelrijke producten vaak ook de aanleiding voor klachten, zoals vermoeidheid, een opgezette buik en winderigheid.

Parasieten en Candida

Mensen die besmet zijn met darmparasieten of hoge aantallen Candida in de darm hebben, kunnen klachten krijgen die lijken op klachten die zijn ontstaan door zetmeelrijk voedsel, De reden hiervan is dat deze organismen voor fermentatie en gasvorming zorgen.

Overgewicht

Mensen met overgewicht eten vaak te veel zetmeelrijke producten. Darmklachten en brood gaan dan hand in hand bij het veroorzaken van extra gasvorming en het veranderen van de darmflora veranderen.

Testen

Er zijn een aantal testen die u kunt laten doen om te onderzoeken of uw darmklachten en brood eten gerelateerd zijn, of dat er andere oorzaken zijn. De tests die u kunt laten doen zijn onder andere tests die het volgende onderzoeken:

 • Zetmeelgehalte
 • Glutenmarkers
 • Candida
 • Parasieten

Behandeling

Darmklachten en brood eten kunnen gerelateerd zijn. Heeft u vaak darmklachten? Dan kan het zinvol zijn om graanproducten weg te laten en bijvoorbeeld te kiezen voor een zetmeelarm dieet. Uw darmflora verbetert door een dieet dat rijk is aan groenten en waardoor een overgroei met Candida zal afnemen. Door zetmeel beperking kunt u gemakkelijker afvallen en heeft u een aantal belangrijke allergenen uit uw dieet verwijderd. In de meeste gevallen voelt u zich fitter.

Meer weten? Neem contact op met Darmklachten.nl

Denkt u dat de combinatie darmklachten en brood eten bij u een oorzakelijk verband hebben en kunt u de informatie die u zoekt op onze website niet vinden? Neem dan contact op met Darmklachten.nl. Via het contactformulier hier op de site kunt u een bericht achterlaten. U kunt ook bellen naar 058-2120025 of mailen naar info@darmklachten.nl.

Over darmklachten.nl

Darmklachten.nl is een initiatief van MGlab, een laboratorium die gespecialiseerd is in ontlastingsonderzoek. …lees verder

darmklachten.nl testen en onderzoek

Ontdek de oorzaak van uw darmklachten en start met de oplossing

Back To Top