Wat je moet weten over het eten van brood in relatie tot darmklachten
Wist je dat het eten van brood en de consumptie van andere granen en graanproducten darmklachten kan veroorzaken? Het komt bij steeds meer mensen voor en een groter wordende groep mensen merkt dat ze ze zich beter voelen door minder of geen brood te eten. Heb je met enige regelmaat darmklachten? Dan kun je bij wijze van proef eens brood, graanproducten en andere glutenbevattende producten een maand weglaten uit het dieet. Zijn daarna bepaalde klachten afgenomen, dan kun je concluderen dat darmklachten en het eten van brood bij jou met elkaar te maken hebben.
Darmklachten en brood eten kunnen gerelateerd zijn aan elkaar en wanneer u vaak darmklachten ervaart is het zinvol om graanproducten weg te laten en bijvoorbeeld te kiezen voor een zetmeelarm dieet. De darmflora verbetert door een dieet dat rijk is aan groenten en waardoor een overgroei met Candida zal afnemen. Door zetmeel in het dieet te beperken kun je gemakkelijker afvallen en verwijder je een aantal belangrijke allergenen uit je dieet. In de meeste gevallen voel je je fitter!
Symptomen na het eten van brood
- Winderigheid
- Een opgezette buik
- Vermoeidheid
- Allergische klachten met symptomen als jeuk of een verstopte neus
- Overgewicht met gevolg diabetes
Testen bij darmklachten na het eten van brood
Bij aanhoudende darmklachten na het eten van brood of andere graanproducten kan ontlastingsonderzoek via Darmklachten.nl helpen bij het zoeken naar de oorzaak.
-
Verkoop+
Maagpijn & Misselijkheid pakket
Oorspronkelijke prijs was: € 355,00.€ 292,00Huidige prijs is: € 292,00. meer informatie
Oorzaken van darmklachten na het eten van brood
- Zetmeel intolerantie; brood bevat veel zetmeel
Als je denkt aan darmklachten en brood, dan is het eten van zetmeelrijke producten vaak ook de aanleiding voor klachten zoals vermoeidheid, een opgezette buik en winderigheid - Brood en zetmeel kunnen de groei van Candida of darmparasieten bevorderen
Mensen die besmet zijn met darmparasieten of hoge aantallen Candida in de darm hebben, kunnen klachten krijgen die lijken op klachten die zijn ontstaan door zetmeelrijk voedsel. De reden hiervan is dat deze organismen voor fermentatie en gasvorming zorgen. - Overgewicht
Mensen met overgewicht eten vaak te veel zetmeelrijke producten. Darmklachten en brood gaan dan hand in hand bij het veroorzaken van extra gasvorming en het veranderen van de darmflora veranderen. - Hooikoorts voor graspollen; tarwe en ook spelt, haver en rijst zijn namelijk grassoorten
Hooikoorts is natuurlijk een allergische reactie van mensen op graspollen. Mensen die een graspollenallergie hebben, verdragen granen ook niet goed. Net zo goed als dat ze dan waarschijnlijk tarwe en rogge niet verdragen, of zelfs ook maïs en rijst. - Een tarwe-allergie (IgE allergie voor omega-5 gliadine)
Er kan IgE gevormd worden tegen omega5-gliadinen. Tarwe geeft dan darmklachten en allergische symptomen, het eten van speltbrood niet (spelt bevat wel gluten). Wanneer u bij hardlopen en inspanning snel moe wordt, is het voor te stellen dat een tarwe-allergie de oorzaak is. - Glutenintolerantie; er zijn meerdere redenen om gluten niet te verdragen:
- Coeliakie, glutenintolerantie (alfa-gliadine) samenhangend met IgA
Wanneer u brood of gluten niet verdraagt is er 4% kans dat de oorzaak hiervan coeliakie is. Coeliakie is een ziekte die veroorzaakt wordt door het eten van gluten bij mensen die een gluten intolerantie hebben. Gluten is een eiwit dat aanwezig is in tarwe en verwante granen zoals rogge, gerst, spelt en kamut. - Overgevoeligheid voor gluten
- De niet-coeliakie glutengevoeligheid samenhangend met IgG
- Allergie voor gluten, met name een allergie voor glutenine
Darmklachten door brood kan ook voorkomen bij mensen die glutenallergie hebben: tien procent van de mensen heeft een allergie voor tarwe of andere granen. Glutenvrij brood eten is dan niet altijd een oplossing. Het bestaan van een werkelijke allergie voor gluten is zeer recent aangetoond. Bij allergieën speelt IgE een rol, het is een heel nieuwe bevinding waaruit blijkt dat men voor de glutenfractie, glutenine, allergisch kan zijn. Gluten is een complex mengsel van gliadine en glutenine eiwitten.
- Coeliakie, glutenintolerantie (alfa-gliadine) samenhangend met IgA
Meer informatie over de testen
- Zetmeel – De bepaling van het zetmeelgehalte in de ontlasting – lees meer…
- Antigliadine en anti-ht-Transglutaminase – Markers voor glutenintolerantie – lees meer…
- Gisten en schimmels – Onderzoek naar de aanwezigheid van onder andere Candida albicans – lees meer…
- Parasieten – Onderzoek naar infecties met darmparasieten – lees meer…
Over darmklachten.nl
Darmklachten.nl is een initiatief van MGlab&Advies, een laboratorium dat gespecialiseerd is in ontlastingsonderzoek. …lees verder