skip to Main Content

Waarschuwingssignalen van blindedarmontsteking

Appendix Buikpijn - Blinde Darm Ontsteking Signalen

Wat is blindedarmontsteking?

Een blindedarmontsteking (appendicitis) is een veel voorkomend probleem, maar het kan eng zijn om mee te maken. Hier leest u over de basisprincipes van een blindedarmontsteking. De blindedarm is een orgaan in uw lichaam dat ongeveer 5 centimeter lang is. Het hangt laag in de buik vlakbij de opening van de dikke darm (de colon). De functie van de blindedarm is niet bekend, maar artsen denken dat hij kan helpen de goede bacteriën in uw darmen te beschermen tegen infectie door slechte bacteriën; of kan fungeren als een soort “veilig huis” voor nuttige darmmicroben als er iets gebeurt waardoor hun delicate evenwicht elders in het spijsverteringsstelsel wordt verstoord, zoals diarree of voedselvergiftiging.

De symptomen van appendicitis

De symptomen beginnen meestal als vage klachten die langzaam erger worden. Ervaart u de volgende klachten? Wees dan alert! Dit kan wijzen op een mogelijke blindedarmontsteking:

  • Pijn die begint bij of rond de navel en zich uitbreidt naar de rechter onderzijde van de buik
  • Loslaatpijn; oftewel pijn wanneer de buik wordt losgelaten na het indrukken ervan
  • Lichte koorts, misselijkheid en/of braken
  • Pijn in de maag die erger wordt bij bewegen of na de maaltijd
  • Pijn bij hoesten of lachen

Oorzaak van blindedarmontsteking

Een blindedarmontsteking is een aandoening waarbij de blindedarm ontstoken raakt en buikpijn veroorzaakt. Een blindedarmontsteking ontstaat meestal wanneer een infectie van de darmbacteriën zich verspreidt naar de binnenbekleding van uw blinde darm, waardoor deze opzwelt als een ballon. Wat de infectie precies veroorzaakt, is niet duidelijk. Wel is bekend dat een blindedarmontsteking over het algemeen meer voorkomt bij kinderen en jongeren dan bij volwassenen en ouderen.

De diagnose van appendicitis

Een blindedarmontsteking kan gemakkelijk verkeerd worden gediagnosticeerd, omdat de klachten soms erg lijken op die van andere darmaandoeningen. Door middel van bloedonderzoek en een echo kan gekeken worden of er daadwerkelijk sprake is van een ontsteking aan de blinde darm. Bij twijfel kan ook een MRI- of CT-scan gedaan worden. Het is erg belangrijk dat een blindedarmontsteking zo snel mogelijk wordt gediagnosticeerd en behandeld. Er kunnen namelijk ernstige complicaties ontstaan als niet binnen 24 uur na het optreden van de symptomen actie wordt ondernomen. Vermoedt u dat u een blindedarmontsteking heeft? Neem dan direct contact op met uw arts.

Blindedarmontsteking behandelen

Heel af en toe wordt appendicitis behandeld met antibiotica. In dat geval is een operatie dus niet nodig. Het nadeel is wel dat het hierdoor mogelijk is dat de klachten weer terugkomen. Daarom bestaat de behandeling meestal uit een operatie waarbij de blindedarm zo snel mogelijk wordt verwijderd. Hierdoor is een herhaling van de klachten onmogelijk. U houdt wel een litteken over aan de operatie.

Neem bij verdere vragen gerust contact met ons op.

Ontdek de oorzaak van uw darmklachten en start met de oplossing

Back To Top
Test aanvragen
Consult plannen