skip to Main Content

Symptomen en oorzaken van obstipatie

Obstipatie Verstopping Oorzaken En Symptomen

Obstipatie

Obstipatie, verstopping of constipatie betekent allemaal hetzelfde: uw darmen zijn verstopt en het lukt niet om te poepen. Het is een aandoening die mensen van alle leeftijden treft. Het kan worden veroorzaakt door eten, drinken, leefgewoonten of het ontbreken daarvan, medicijnen en onderliggende aandoeningen. Obstipatie kan dagen of zelfs weken aanhouden voordat het op natuurlijke wijze is opgelost. Wat zijn de symptomen? Wat zijn mogelijke oorzaken? En wat kun je doen om de verstopping te verhelpen? Lees er hier meer over.

Wat zijn de symptomen van verstopping?

Wat zijn de symptomen van constipatie? Wanneer u een verstopte dikke darm heeft, kan het lichaam zich niet goed ontdoen van afval. Als dit proces te lang doorgaat, kan het leiden tot verschillende problemen, zoals krampen en een opgeblazen gevoel. U kunt ook pijn in uw onderbuik of rugstreek krijgen wanneer het poepen moeilijk wordt. Uw ontlasting wordt hard en droog, waardoor een bezoek aan het toilet nog pijnlijker wordt. En als u niet regelmatig poept, is de kans groot dat u later aambeien krijgt.

Mogelijke oorzaken van obstipatie

Er kunnen veel verschillende redenen zijn, waardoor obstipatie op kan treden. In sommige gevallen is het niet altijd makkelijk om te achterhalen wat de precieze oorzaak is. Enkele mogelijke oorzaken van verstopping zijn:

  • Te weinig vezels
  • Niet genoeg vers fruit en verse groenten
  • Uitdroging door te weinig water te drinken gedurende de hele dag
  • Een gebrek aan beweging, wat spierspasmen in de dikke darm kan veroorzaken
  • Constipatie veroorzaakt door medicatie of bepaalde ziekten

Hoe kunt u obstipatie tegengaan?

Obstipatie is een erg vervelend probleem. Vaststellen dat u last heeft van een verstopping in de darmen is stap 1. Maar u wilt natuurlijk veel liever weten wat u kunt doen om weer van het probleem af te komen. Helaas is er geen simpele oplossing die u direct van de verstopping af kan helpen. Gelukkig zijn er wel een paar aanpassingen die u kunt doen om weer een gezonde stoelgang te krijgen. Wij zetten een aantal tips op een rij. Pas deze dingen in ieder geval twee weken toe:

  • Drink de hele dag door voldoende water
  • Eet dagelijks vers fruit en verse groenten
  • Zorg voor regelmatige lichaamsbeweging

Blijft de obstipatie ondanks deze aanpassingen aan uw leefstijl aanhouden? Raadpleeg dan een arts voor verder onderzoek. Een dokter kan ook met u kijken naar het gebruik van medicijnen. Er zijn medicijnen die kunnen zorgen voor een snellere werking van de darmen en zachtere ontlasting. In de meeste gevallen is de obstipatie hiermee verholpen.

Ontdek de oorzaak van uw darmklachten en start met de oplossing

Back To Top
Test aanvragen
Consult plannen