skip to Main Content

Altijd Jong uitzending

Altijd Jong – RTL4

Tanja Jess interviewt Saskia van As, auteur van de boeken Darmklachten en Superfood Brood over darmklachten en voeding. Zij stelt tijdens het interview drie vragen:

  • Waarom hebben zoveel mensen darmklachten?
  • Wat biedt het laboratorium van Darmklachten.nl?
  • Mensen eten minder vaak brood, moeten wij brood vermijden?

Altijd Jong uitzending

Hoe komt het dat zoveel mensen darmklachten hebben?

Dit is een zinvolle vraag daar een op de vijf mensen in Nederland last heeft van de darm. Een van de belangrijkste oorzaken van darmklachten is de besmetting met eencellige darmparasieten. Een groot aantal volwassenen en ook kinderen is besmet de parasiet Dientamoeba fragilis. Zij hebben last van winderigheid, een opgezette buik, brijachtige ontlasting en daarnaast hebben vooral kinderen ook buikpijn. Aan darmparasieten moet meer aandacht worden gegeven, te meer daar kinderen al snel besmet raken op de peuterspeelzaal. Bewust omgaan met hygiëne en met preventie kan helpen om deze epidemie onder controle te krijgen.

Waarom laboratoriumonderzoek van de ontlasting?

De analysemogelijkheden van Darmklachten.nl zijn breder dan regulier onderzoek. Door middel van ontlastingsonderzoek kan een besmettelijke aandoening worden opgespoord, evenals verteringsproblemen, een verlaagde weerstand en de samenstelling van de darmflora. De darmbacteriën beschermen de mens. Zij produceren gezonde vetten en spelen bij een calorierijk eetpatroon een rol in overgewicht. Een analyse van het bacteriële profiel (de enterotype test) is zeer zinvol.

Veroorzaakt brood klachten?

Het antwoord op de vraag ‘moeten wij minder of geen brood eten?’ is tweeledig.

Antwoord A

Voor veel mensen is het beter om geen brood te eten. Zowel tarwe als gluten kunnen ziekten veroorzaken, daarnaast voelen veel mensen zich fitter wanneer zij brood weglaten. Dat komt omdat brood wordt gemaakt van granen die veel zetmeel bevatten. Uit het zetmeel komen glucosemoleculen vrij die worden opgenomen door de wand van de dunne darm en in het bloed terecht komen. Deze overbelasting is niet het grootste probleem. Er komt niet genoeg voedsel terecht in de dikke darm. De dikke darm heeft een eigen functie die bepaald wordt door darmbacteriën die zich voeden met plantstengels en celstructuren. De bacteriën beschikken over enzymen die bij de mens ontbreken. Bij de fermentatie van vezelrijke plantmaterialen komen suikers zoals glucose, xylose en fucose vrij. Zij leveren de grondstoffen voor de vetzuur- en slijmproductie. De kern van ons bestaan wordt gevormd door (100 biljoen) darmbacteriën die samen 1 tot 1,5 kilo wegen.

Antwoord B

Laat niet het brood maar de granen weg. Dus ook het speltbrood dat gluten bevat en glutenvrij brood, dat van mais- en rijstzetmeel is gemaakt.

Gluten betekent lijm, het maakt het deeg plakkerig en gemakkelijk te bewerken. Maar wij hebben geen gluten nodig voor het maken van brood. De natuur is rijk aan plakkerige substanties, je kan brood maken van zeewier, bessen, natuurlijke gomsoorten, bindmiddelen en groenten. Natuurlijke vezelrijke producten die van oorsprong in ons dieet thuishoren. Eet voedsel dat de dikke darm bereikt en de darmflora gezond houdt.

Ontdek de oorzaak van uw darmklachten en start met de oplossing

Back To Top
Test aanvragen
Consult plannen