skip to Main Content

Vuil maakt gelukkig

De moestuin

Contact met de aarde is goed voor de gezondheid. Door in de tuin te werken en contact met aarde, kom je in aanraking met bacteriën. Kinderen doen microben op door ‘vuil’ te worden. De meeste mensen hebben niet langer een moestuin, maar je kan een groentetuintje beginnen door het gras, tegels of grind te vervangen door goede aarde.

Er zijn meerdere reden waarom tuinieren gezond is. Groentkids in gardenen en kruiden bevatten mineralen en voedingsstoffen. Je bent in beweging. De winterdepressie en de blijdschap wanneer de zon gaat schijnen en je weer in de tuin kan werken, heeft niet alleen met vitamine D te maken, maar ook met bacteriën. Contact met bacteriën zorgen voor een goede darmflora. Allerlei bacteriesoorten die in de bodem leven, tref je ook aan in onze darm. Vers geplukte groenten bevatten gunstige bacteriën; je hoeft je eigen groenten niet te wassen (zolang je geen pesticiden gebruikt). Je kan ook bacteriën inademen wanneer je met de grond bezig bent.

Evolutie

De mens heeft zich samen met microben ontwikkeld. Darmbacteriën beschermen hun gastheer en zijn belangrijk voor het functioneren van de immuuncellen, beïnvloeden ons gedrag en emotionaliteit. Gezonde microben die in de bodem leven, kunnen ontstekingen afremmen en het serotoninegehalte in het lichaam doen toenemen. Een voorbeeld is Mycobacterium vaccae, een bacterie die verwant is aan de verwekker van tuberculose. Vacca betekent koe, de bacterie kreeg deze naam omdat het voor het eerst werd gekweekt uit koeienmest in Oostenrijk. Deze niet-tuberculeuze mycobacteriën leven ook in de mest, compost en de aarde. M.vaccae beïnvloedt de hersenen (via de darm-hersen-as) en kan zelf serotonine produceren. Serotonine is een hersenhormoon dat voornamelijk in de darm wordt gevormd en een positief effect heeft op onze stemmingen.

Blijdschap

Mycobacterium kan worden toegediend als antidepressivum, het doet depressie en angst afnemen. Matthews en haar collega Jenks gaven M.vaccae aan muizen. Het gevolg was dat de diertjes twee maal zo snel door een doolhof navigeerden, minder last hadden van angst en minder fouten maken. De antidepressieve werking van deze bodembacteriën blijft drie weken voelbaar.

De bacteriën stimuleren immuunreacties. Injecties met stoffen afkomstig van M.vaccae kunnen worden ingezet bij tuberculose. De bacterie doet klachten die optreden bij de ziekte van Crohn en reumatoïde artritis afnemen. Gebruik zou een gunstig effect hebben bij astma, eczeem en psoriasis.

De tuin en de aarde hebben veel te bieden. Ongetwijfeld hebben ook andere grondbacteriën invloed op onze darmflora en kunnen onze stemming verbeteren. Het blijkt dat zieke mensen en kankerpatiënten minder stress ervaren wanneer zij in de tuin werken, ook bij hen zal het contact met bacteriën een rol spelen. Bij gebrek aan ruimte kan je ook een paar bakken neer zetten op het balkon, dat bevordert contact met aarde.

Bronnen 
Matthews DM, Jenks SM. Behav Processes. 2013 Jun;96:27-35. Ingestion of Mycobacterium vaccae decreases anxiety-related behavior and improves learning in mice.

Ontdek de oorzaak van uw darmklachten en start met de oplossing

Back To Top
Test aanvragen
Consult plannen