skip to Main Content

De lekkende darm

Met de term lekkende darm wordt een verhoogde doorlaatbaarheid van de darmwand bedoeld en wordt vaak gebruikt in alternatief medische kringen. De leaky gut of lekkende darm is een belangrijk syndroom en geen alternatief concept. De medische zoekmachine toont honderden artikelen die zijn gepubliceerd in reguliere medische vakbladen die tal van aandoeningen beschrijven die samenhangen met een lekkende darmwand. Er is dan sprake van een beschadigde darm. Een lekkende darm is niet een op zich staande aandoening, maar een symptoom dat verschillende oorzaken heeft. Het is niet zo dat je met een product een lekkende darm kan behandelen. Je moet de oorzaak opsporen, waardoor de darmwand zich kan herstellen.

Doorlaatbaarheid

Tussen de cellen van de darmwand bevinden zich smalle kanalen. De darmcellen bevatten speciale eiwitten die als spiertjes werken en ervoor zorgen dat de kanalen open of dicht gaan. Deze structuren worden Tight Junctions genoemd en zijn zowel in de dunne als de dikke darm aanwezig. Bij een verminderde functie van de Tight Junctions is er een afname van nuttige stoffen en een toename van de passage van ongewenste moleculen. Een onderdeel van de Tight Junction is zonuline. Zonuline is een hemoglobine-bindend eiwit dat ontdekt werd in 2000 door Alessio Fasano. De werking van zonuline is complex en niet volledig opgehelderd, maar wel is bekend dat het een sleutelrol speelt in de doorlaatbaarheid van de darmwand.

Zonuline test

Zonuline heeft direct invloed op het samentrekken van de opening van de kanalen. Andere Tight Junction eiwitten zoals occludine, actine en claudine staan onder controle van zonuline. Bij een daling van de darmflora, ontstekingen, de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa, allergieën en coeliakie is er een toename van zonuline en raakt het mechanisme ontregelt. Bij beschadiging van de Tight Junctions komt zonuline vrij in de darminhoud waar het groeireceptoren stimuleert die aanwezig in de darmwand. Dit geeft een overprikkeling die de darmcellen verzwakken. Het zonulinegehalte kan in de ontlasting worden gemeten en een toename wordt gebruikt als een biomarker voor verminderde darm barrièrefunctie.

Darmflora

Een lekkende darm wordt voor een groot deel veroorzaakt door een daling van gezonde bacteriën en een minder diverse darmflora. Darmbacteriën nemen af in soort en aantal door gebruik van antibiotica, chemische stoffen, pijnstillers (NSAID’s) en kunstmatige voedingsstoffen. De darmbacteriën krijgen ook in een wereld van overdaad niet genoeg te eten. Een gebrek aan vezelrijk voedsel en ook een lage voedselinname tijdens ziekte of na een operatie doet de darmflora sterk dalen. Wij staan  minder bloot aan micro-organismen door hygiënemaatregelen en het gebruik van zeep en ontsmettende middelen.

Belangrijke oorzaken van darmschade

DeMeo publiceerde in de het vakblad J. Clin. Gastroenterology dat de lekkende darm een belangrijke rol speelt in het ontstaan van ziekten. De test wordt gecombineerd met andere analyses. De zonuline waarden kunnen zijn verhoogd bij:

  • Een glutenintolerantie, coeliakie. Gliadine afkomstig van gluten activeert zonuline en leidt tot een verhoogde doorlaatbaarheid. Glutenmarkers antigliadine en anti-t-transglutaminase
  • Een laag sIgA gehalte
  • Besmetting met Giardia lamblia
  • De ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, door de toename van lymfocyten en calprotectine
  • Overgewicht, hoge insuline waarden en een toename van TNF-α
  • Eosinofilie bij allergieën
  • Pancreatitis en leververvetting, test pancreas elastase
  • Toename gal door vet voedsel
  • Overmatig gebruik van alcohol en daardoor een overbelasting van de lever

Aanvullende testen

Ontdek de oorzaak van uw darmklachten en start met de oplossing

Back To Top
Test aanvragen
Consult plannen