skip to Main Content

Bottensoep

“Maak je weer bottensoep?”, vroegen mijn kinderen vroeger, want een pan vol botten ziet er niet smakelijk uit. Maar na het eerste kommetje soep werd er altijd gevraagd:”Is er meer?”. Want bottensoep is lekker.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Bouillon trek je niet van vlees of kip, maar van de botten. In elke cultuur wordt bouillon gemaakt. Als kind kreeg ik elke dag bouillon voor de warme maaltijd en kippensoep wanneer je ziek was. Toen wij vroeger als student ‘s nachts meereden met vrachtwagens naar Parijs en om 5 uur in de ochtend aankwamen bij de ‘Hallen’, de grote levensmiddelen markt in Parijs, dan stond de bouillabaisse al klaar. Iedereen die op de markt werkte en de chauffeurs namen een kom. En wij natuurlijk ook, de beste soep die je kon krijgen! Getrokken van verse vissenkoppen, graten en groenten; de Hallen waren er beroemd om.

Glucosamine

Bouillon is al eeuwen een medicijn. Karkassen van dieren bevatten niet alleen mineralen, maar ook chondroïtine, gelatine en glucosamine. Goed voor onze gewrichten, maar nog belangrijker goed voor de darmwand. Glucosamine is een essentieel suiker dat zorgt voor de vorming van een gezonde slijmlaag. Neem niet een capsule die 500 mg bevat. Nee, een pan vol glucosamine en gelatine is wat je nodig hebt. Deze stoffen hebben ontstekingsremmende eigenschappen.

Variatie

Er is lamsschenkel, ossenstaart, karkassen van kip, wild zoals eend of fazant waar je soep van kan maken. Het is zuinig om de botten van dieren te gebruiken, je hoeft geen vlees te eten, maar die botten heb je echt nodig. Het kost niet veel en bouillon kan bij iedereen op het menu staan. De botten moeten 7 tot 8 uur trekken. Je kan in het weekend een grote pan maken en bekertjes invriezen. Je kan aan bouillon de ene dag wat zeewier en shiitake toevoegen, de volgende dag geelwortel en kokosolie of gember en knoflook. Door verschillende groenten en kruiden toe te voegen, varieer je.

Gewichtsverlies

Zelf getrokken bouillon vult de maag en helpt met gewichtsverlies. De gezonde maag heeft minder dan een liter inhoud, maar wanneer je vaak te veel eet, neemt de maaginhoud toe en kan zelfs een omvang krijgen van twee liter. Wanneer je af wilt vallen, vervang je brood en granen door bouillon, daardoor krimpt de maag weer tot een normale omvang. Daarnaast vul je de maag door twee kommen bouillon te gebruiken, hierdoor komen er verzadigingshormonen vrij, zodat je een bevredigd gevoel hebt. Door de maaltijd te beginnen met bouillon ben je sneller vol. Bouillon en een salade geven evenveel verzadiging als een hele maaltijd, terwijl na het eten van een bord pasta de buik vaak opzwelt en een gevoel geeft te vol te zijn. Bij bouillon heb je wel weer sneller trek, maar dat is geen bezwaar, je kan tussendoor nog een kom bouillon nemen.

Heb je vaak zin in iets lekkers? De smaakreceptoren in de tong maken dat wij zoet, vet voedsel en calorierijk voedsel zoeken. Een oplossing is bouillon te drinken, hierdoor neemt die gewaarwording af. Bouillon geeft je een goed gevoel en kan helpen met het afkicken van calorierijk voedsel. Studies geven aan dat je minder moe bent door bouillon te gebruiken. Bij winderigheid, overgroei met Candida, besmetting met parasieten of ontstekingen van de darm werkt zelfgetrokken soep helend. Trek de soep altijd zelf en zorg er voor dat je alleen botten gebruikt van dieren die gezond hebben geleefd, biologisch voer kregen en niet in aanraking kwamen met chemische stoffen. Of koop bouillon in een natuurvoedingswinkel of bij een

biologische slager, maar let op want kant en klare bouillon kan te veel zout bevatten of kruiden waar je allergisch voor kan zijn.

Ontdek de oorzaak van uw darmklachten en start met de oplossing

Back To Top
Test aanvragen
Consult plannen