skip to Main Content

Diarree en bacteriële infecties

Miljoenen mensen maken wereldwijd jaarlijks een periode met diarree door. Hoewel acute diarree vaak door een buikgriep, een virale infectie, ontstaat, zijn er zeer veel andere redenen voor het ontstaan van diarree.

Bij een voedselvergiftiging is een bacterie de boosdoener en de bron is vaak kippenvlees. Bij een bacteriële infectie en door het eten van besmet voedsel treden klachten op binnen acht uur. Zij zijn vaak zeer hevig: malaise, braken, hoofdpijn, diarree. De klachten gaan meestal na enkele dagen vanzelf over, maar men mag daar niet te licht over denken.

  • Escherichia coli
  • Salmonella spp.
  • Shigella spp.
  • Yersinia enterocolitica
  • Campylobacter jejuni

Bovenstaande infecties kan je oplopen door direct contact met ontlasting of besmet voedsel. Bij kinderen werd bij 6% Campylobacter aangetroffen, terwijl E. coli en Yersinia enterocolitica bij 2% en Salmonella spp. bij 1% aanwezig was.

Chronische buikklachten na een infectie

  • De ontsteking kan chronisch worden doordat de bacteriën niet vanzelf verdwijnen. Goed ontlastingsonderzoek kan de aanwezigheid van deze bacterie opsporen.
  • Infecties kunnen, ook al zijn de bacteriën verdwenen, een post-infectieus syndroom doen ontstaan, dat zich uit in buikkrampen, winderigheid, een opgeblazen buik of diarree, klachten waarvan men nog jaren lang last kan houden.

Chronische diarree

Chronische diarree kan naast een bacteriële oorsprong tal van oorzaken hebben: voedselallergieën, te hoge histaminespiegels, parasieten, colitis ulcerosa, coeliakie, darmkanker en medicijngebruik.

Darmparasieten

In veel gevallen wordt chronische diarree met een wisselend patroon veroorzaakt door besmetting met darmparasieten. Bij een parasitaire besmetting kan het enkele dagen duren voordat de diarree optreedt

a. Bij besmetting met Giardia lamblia en Cryptosporidium spp. treedt wel hevige diarree op.
b. Bij besmetting met Dientamoeba fragilis is de diarree minder hevig, de brijachtige ontlasting, winderigheid, de opgeblazen buik en een verhoogde aandrang kunnen jaren aanhouden.
c. Na een bezoek aan de tropen kunnen er tropische parasitaire infecties ontstaan zoals besmetting met Strongyloides. Ook malaria kan buikklachten veroorzaken.
d. Besmettingen met wormen zoals een lintwormen komen niet vaak voor.

Auto-immuunziekten

De ziekte van Crohn en colitis ulcerosa kunnen gepaard gaan met langdurige hevige diarree, waterige ontlasting, wel tienmaal per dag of nog vaker.

Glutenintolerantie

Diarree treedt op bij het eten van granen die gluten bevatten wanneer men een glutenintolerantie, coeliakie, heeft. Vooral bij kinderen treedt diarree op, een opgezette buik en buikpijn, daar bij hen meer schade aan de darmvlokjes ontstaat dan bij volwassenen.

Antibiotica

Vaak treedt tijdens of na een antibioticumkuur diarree op. Een kweek van de darmflora kan aantonen of de aantallen bacteriën in de darm zijn verlaagd of dat er een toename is met gisten zoals candida albicans.

Melksuiker

Een intolerantie voor melksuiker veroorzaakt winderigheid, een opgeblazen buik en diarree. In Nederland kan 15% van de mensen de melksuiker niet afbreken. Zij krijgen diarree wanneer zij een glas melk drinken, maar ook door verborgen lactose die aan voedsel en medicijnen wordt toegevoegd.

Histamine

Hoge spiegels van histamine in de darm veroorzaken diarree. Een toename van histamine ontstaat door een gebrek van het enzym (DAO) dat histamine in de darm afbreekt.
Er ontstaan vooral hoge histaminespiegels na het eten van oude kaas of chocolade en het drinken van rode wijn.

Toevoegingen

Voedseltoevoegingen zoals aspartaam, sorbitol en fructose kunnen diarree en een opgeblazen buik veroorzaken.
Antidepressiva en hogebloeddruk medicijnen kunnen diarree veroorzaken.

Ontdek de oorzaak van uw darmklachten en start met de oplossing

Back To Top
Test aanvragen
Consult plannen