Home/Diëten/Schade aan de darmwand herstellen? Kies een dieet bij een lekkende darm
  • lekkende darm dieet

Schade aan de darmwand herstellen? Kies een dieet bij een lekkende darm

De artikelen gepubliceerd op de website Darmklachten.nl zijn geschreven door Saskia van As. Zij is een BIG geregistreerde arts en lid van de artsen vereniging AVIG.

Het doel van de artikelen is inzicht en achtergrond informatie te verstrekken betreffende de verschillende ontlastingstesten die op de website van Darmklachten.nl worden aangebonden.

De analyses worden uitgevoerd in het laboratorium MGlab@Advies.

De medewerkers van Darmklachten.nl adviseren om de altijd de uitslag te bespreken met de eigen zorgverlener.

Wanneer er darmparasieten of de bacterie Helicobacter pylori zijn aangetoond, is het essentieel dat de uitslag wordt doorgegeven aan de behandeld (huis)arts opdat er een behandeling wordt ingezet. Deze analyses kunnen ook worden aangevraagd door de huisarts of specialist.

De uitslag van een darmflora analyse of een histamine intolerantie kan het best besproken worden met een zorgverlener met een natuurgeneeskundige praktijk.

Er worden op geen behandelingen of therapeutische adviezen verstrekt.

Dieet bij een lekkende darm

Heb je schade aan de darmwand? Deze schade wordt vaak aangeduid met de term lekkende darmwand. Dit kan ontstaan door een ontsteking of door een ongunstig voedselpatroon. De mate van darmschade is te meten door de ontlastingstest waarbij het zonuline gehalte wordt gemeten. Door het volgen van een eliminatie rotatie dieet kan men een lekkende darm verhelpen. De website Darmklachten.nl geeft je meer informatie over het probleem van een lekkende darm en het dieet wat voor herstel kan zorgen. Je kunt zelf een test aanvragen. Lees verder voor meer informatie over dit probleem. Wanneer onderzoek heeft aangetoond dat je een lekkende darm hebt, is het belangrijk dit met uw behandelend arts te bespreken.

Wat is een lekkende darm?

Een lekkende darm is de term waarmee schade aan de darmwand wordt aangegeven. De wand van de darm bestaat uit een cellaag, deze wordt epitheel genoemd. De cellen van de epitheellaag reageren op de darminhoud en nemen voedingsstoffen op. De spleten tussen de darmcellen kunnen actief worden geopend om voedingsstoffen door te laten. Wanneer de darmwand beschadigd raakt, worden er minder goede stoffen opgenomen en kunnen er schadelijke stoffen binnenkomen. Dit wordt ook wel een lekkende darm genoemd. Om schade aan de darmwand te meten wordt de zonuline test aangevraagd. Je kunt de darmwand herstellen door een speciaal dieet te volgen. Tijdens dit dieet laat je granen weg uit je dieet, daar zij de darmwand kunnen irriteren.

Laat een zonuline test uitvoeren

Het epitheel van de wand van de darm is opgebouwd uit epitheelcellen. Tussen deze bevindt zich een ruimte. Deze ruimte bestaat uit zeer smalle kanalen die een belangrijke rol spelen bij de opname van voeding. De openingen van deze kanalen worden actief gereguleerd door spierachtig weefsel dat zich binnen de darmcel bevindt. In ons lichaam zijn meer dan 50 eiwitten die een netwerk vormen en ervoor zorgen dat de kanalen tussen de cellen sluiten of opengaan. Een stof die zeer belangrijk is voor het reguleren van de opname van voedingsstoffen is zonuline.

Wilt u laten bepalen of u te maken heeft met een lekkende darm? Dan kunt u een zonuline ontlastingstest uit laten voeren. Hierbij wordt in het laboratorium het zonuline gehalte bepaald. Is er sprake van een sterke toename van het zonuline gehalte, dan spreken we van een lekkende darm. Dit is op zichzelf geen diagnose. Er zijn namelijk meer aandoeningen die schade aan de darmwand veroorzaken. Daarom is het noodzakelijk om aanvullende onderzoek uit te voeren, zodat de oorzaak opgespoord kan worden.

Lekkende darm en zonuline

Wanneer de dunne darmwand beschadigd is, kunnen de stoffen gemakkelijker de kanalen passeren. Hier komt de term ‘lekkende darm’ vandaan. Bij een beschadiging van darmcellen komt de zonuline terecht in de darminhoud. Door middel van ontlastingsonderzoek kan men vaststellen of de zonuline waarden zijn verhoogd. Dat gaat samen met een afgenomen opname van voedingsstoffen opgenomen en kunnen schadelijke stoffen makkelijker binnenkomen. Dit zorgt voor klachten.

De oorzaken van een lekkende darm

Een lekkende darm kan verschillende oorzaken hebben. Wij zetten ze voor je op een rij:

  • Een glutenintolerantie of coeliakie
  • Voedselallergieën
  • Infectie met bacteriën
  • Giardia lamblia besmetting. Aan te tonen door een ontlastingstest
  • Lactose intolerantie. Aan te tonen door middel van een ademtest
  • De ziekte van Crohn

Aanvullend onderzoek

Mensen met een glutenintolerantie hebben vaak een lekkende darm en hoge zonuline waarden. Er kan een test plaatsvinden om te beoordelen of de antilichamen tegen gliadine en t-transglutaminase zijn verhoogd. Een andere marker die kan duiden op een ontstoken darm is de verhoging van calprotectine. Deze verhoogde waarde zien we bij coeliakie, ontstekingen en ook bij de ziekte van Crohn. Voedingsallergieën kunnen de darmwand beschadigen, het is daarom belangrijk om op te sporen waar iemand allergisch voor is.

De behandeling van een lekkende darm

Voordat je kunt beginnen met de behandeling van een lekkende darm, is het belangrijk dat er eerst een diagnose wordt gesteld. Een arts kan je hierbij helpen. Wanneer er een diagnose is gesteld, kun je een passende behandeling krijgen. Daarnaast is het aan te raden om bij een infectie met bacteriën of parasieten een dieet te volgen om de darmen te ontzien. Dit kun je zowel tijdens de behandeling volgen als enkele weken daarna.

Dieet bij een lekkende darm

Bij hoge zonuline waarden is in de meeste gevallen de wand van de dunne darm aangetast. Omdat de dunne darm centraal staat in het opnemen van voedingsstoffen, wordt aangeraden om voedsel dat de darmwand kan irriteren zo veel mogelijk te vermijden. Tijdens dit dieet laat je enkele weken alle granen, noten, zaden, sojaproducten, peulvruchten en melkproducten weg. Je volgt dus eigenlijk een zetmeelarm dieet en gebruikt daarnaast ook geen of zo weinig mogelijk zaden en noten. Daarnaast is het belangrijk dat je meerdere malen per dag bouillon eet. Deze bouillon trek je van botten. Gebruik bijvoorbeeld een kipkarkas, runder- en schapenbotten en ook van visgraten of koppen bouillon trekken. De soep bevat daardoor glucosamine dat helpt om de darmwand te herstellen. Daarnaast kun je vetten, eiwitten en groenten gebruiken in je voedingspatroon. Vooral bladgroenten worden voor een groot deel in de dikke darm verteerd. Hiermee kun je de dunne darm ontlasten. Het is zinvol om een rotatieschema aan te houden. Dat betekent dat je iedere dag andere voedingsmiddelen kiest en dus niet te eenzijdig eet.

De nacontrole

Na de behandeling en het volgen van het dieet gedurende 4 weken, wordt opnieuw de ontlasting gecontroleerd om te beoordelen of de bacteriën of parasieten zijn verdwenen. Door de zonuline test te herhalen kunnen we controleren of de darmwand zich heeft hersteld. Bij voedselallergieën of bij coeliakie moet je uiteraard levenslang alle allergenen of glutenbevattende producten vermijden, dit advies geldt ook voor mensen met de ziekte van Crohn.

De voordelen dan de zonuline test

Veel mensen hebben al jaren darmklachten zonder te weten waardoor. Door de zonuline test te gebruiken, kan men zelf goed controleren of de veranderingen in het dieet de conditie van de darm verbeterd. In veel gevallen ziet men na 3 weken dieet al een afname van de zonuline waarden.

Conclusie

Door het zonuline gehalte in de ontlasting te meten, kunnen we beoordelen of er sprake is van een lekkende darm. De oorzaak moet vervolgens worden opgespoord. Dit kan bijvoorbeeld een allergie, gluten intolerantie, bacteriën of parasieten zijn. Het dieet richt zich op het herstel van de darm en komt in grote lijnen neer op het weglaten van granen en andere voedingsstoffen die darm irriteren. Meer weten over het dieet bij een lekkende darm en de zonuline test? Neem dan gerust contact met ons op.

Vraag meteen een test aan

Over darmklachten.nl

Darmklachten.nl is een initiatief van MGlab&Advies B.V., een laboratorium die gespecialiseerd is in ontlastingsonderzoek. …lees verder

onderzoek