Sinds de ontwikkeling en de preventieve maatregelen die worden genomen om een besmetting met het coronavirus te voorkomen, is zeer terecht de nadruk gelegd op het wassen van de handen. Veel mensen zijn er van overtuigd dat zij de handen goed wassen. Echter, wanneer je de handen wast, zijn er nog een aantal praktische punten om te volgen. Deze regels gelden ook bij darmaandoeningen, een besmetting met parasieten en bacteriën.
Punten van aandacht:
- Let op met het gebruik van een zeeppompje. Deze wordt aangeraakt met vieze handen en iemand anders gebruikt deze ook weer. Maak dus ook het pompje goed schoon.
- Droog de handen na het wassen met een papieren doekjes en werp deze vervolgens weg. Gebruik dus geen handdoek die door andere mensen gebruikt worden.
- Raak na het wassen van de handen de kraan niet meer aan, maar draai deze dicht met papieren doekjes en werp ook deze weg.
- Raak de deurknop van het toilet niet aan met de blote hand, maar gebruik wederom papieren doekjes. Dat geldt ook voor de lichtknop.
- Houd ook de oppervlakten schoon die men aanraakt zoals de tafel, leuningen van de stoelen, handgrepen in de keuken, etc.
- Houd je mobiele telefoon en keyboard van de computer of laptop schoon.
- Vermijd onbeschermd contact met winkelwagens. Ontsmet het handvat en was zo spoedig mogelijk na het winkelen de handen.
- Let op bij het gebruik van tandpasta, men raakt de pasta aan met de tandenborstel. Wanneer er meerdere mensen gebruik van maken, is de optie dat ieder zijn eigen tube heeft of dat je de pasta uitknijpt, bijvoorbeeld op je vinger (van een schone hand) en het dan op de tandenborstel aanbrengt.
Referenties:
- Environ Health. 2009 Sep;72(2):24-8. Surgeoner BV, University students’ hand hygiene practice during a gastrointestinal outbreak in residence: what they say they do and what they actually do.
- Eur J Public Health. 2011 Dec;19(4):222-6. Ergin A, Evaluation of students’ social hand washing knowledge, practices, and skills in a university setting.
- Appl Environ Microbiol. 2011 May;77(9):2898-904. Zapka CA, Bacterial hand contamination and transfer after use of contaminated bulk-soap-refillable dispensers. Zeepdispensers raken besmet met bacteriën en virussen en kunnen deze overdragen op de hand.
- J Dent Educ. 2010 Oct;74(10):1153-8. Singh S, Mobile phone hygiene: potential risks posed by use in the clinics of an Indian dental school. Van de tandarts studenten maakt 64% nooit hun telefoon schoon, terwijl 34% procent van de telefoons schadelijke organismen bevatten.